Można powiedzieć, że ten artykuł to nasze ostateczne pożegnanie z wakacjami! 🙂 Kończymy naszą piękną grecką przygodę. Czas pełen słońca, urokliwych uliczek Cyklad, różowych kwiatów i turkusowej wody. Czas o smaku smażonych kalmarów, dakos i Freddo Espresso. Opowiadaliśmy Wam o Paros, Naxos i naszym największym zachwycie – Amorgos. Na Rodos wylądowaliśmy na koniec, głównie na relaks. Nie było za dużo zwiedzania i chociaż kilka punktów zaliczyliśmy – tutaj skupiliśmy się na odpoczynku, basenie dla dzieciaków, książkach 🙂 Ale przecież musieliśmy jeść, prawda? 🙂

 

Przed Wami nasza największe kulinarne HITY NA RODOS –  restauracje doskonałe na obiad czy kolację, 2 miejsca na obiad w trasie, a także jako bonus, na samym końcu wpisu, polecajka kawiarni specialty, w której odpoczniecie od typowych greckich kaw 🙂

 

Gdzie zjeść na Rodos?

1) Stegna Kozas 

 

Stegna Kozas _1

 

To zdecydowanie nasz numer 1 na Rodos! Wracaliśmy tutaj, aż trzykrotnie – rzadko zdarza się nam tak często jeść w jednym miejscu w czasie podróży. 

Wyobraźcie sobie, że historia tej restauracji sięga aż do roku 1932 roku! To właśnie wtedy w małej chatce Kozas zaczęto serwować ryby i owoce morza. Zobaczcie poniżej na archiwalne zdjęcia pochodzące ze strony STEGNA KOZAS . Ale tam musiał być wtedy klimat. Obecnie restauracja prowadzona jest przez trzecie pokolenie właścicieli. Znajduje się na plaży Archangelos, około 30 km od miasta Rodos i 18 km od Lindos. 

 To zdecydowanie miejsce dla fanów ryb i owoców morza. Restauracja cieszy się dużą popularnością i nie ma co się dziwić – jest tu bardzo smacznie! A do tego bardzo fajne (sufit!!!) i  przytulne wnętrze i piękny widok na morze. Czego chcieć więcej 🙂

 

Co zamówić? My polecamy np. pieczone ziemniaki z suszoną ikrą i wędzonym pstrągiem (11 euro), świetne salted dried fish czy pitaroudia, czyli tutejsze placuszki z dodatkiem raków.  Dla fanów owoców morza koniecznie też “Orgasm” saganaki z duża ilością owoców morza, sosem pomidorowym i serem feta (18 euro), grillowana ośmiornica (16,50 euro) i klasycznie Fried Calamari (14 euro) – wszystko pyszne. Dla dzieciaków, które wolą bardziej tradycyjne dania, mają bardzo smaczne farfalle z sosem pomidorowym (10 euro)  albo fried cheese balls. 🙂  Z działu SERY polecam Wam bardzo również Myzithra Pie nadziewane serem i podawane z konfiturą z bergamotki (7,5 euro).

Jedyne danie, z którego nie do końca byliśmy zadowoleni to mule, były bardzo malutkie (małże względem muszli). 

Ciekawą pozycją w menu jest także cała sekcja PASTA. A tam m.in seafood pasta dla dwóch osób (40 euro), seafood risotto (22 euro) czy makaron orzo z krewetkami dla dwóch osób (36 euro).  Wyglądają rewelacyjnie! 🙂

Na deser zwykle wylądują na Waszym stole małe baklavy i lody, ale w karcie znajdzie też kanafeh (kunefe), które być może znacie z Turcji.

Adres: Stegna beach, Stegna 851 02

Godziny otwarcia:

Maj – Październik: Codziennie – 12:00 – 23:00 
Listopad – Kwiecień: Piątek – Niedziela –  12:00 – 23:00 

 

history2.

history4.

tegna Kozas _5

Stegna Kozas _3

tegna Kozas _4.

tegna-Kozas-_5.

 

Stegna Kozas_sałatka grecka

2) Gdzie zjeść w Rodos Town? – Drosoulites – Rakadiko

 

Rodos-City_1

 

Piękny ogród w samym centrum mocno turystycznego Rhodes Town. W Drosoulites znajdziecie klimat tradycyjnej tawerny, ale w ogrodzie, na tyle znajdzie się również … trampolina dla dzieciaków! My trafiliśmy tu akurat po deszczu, więc tym razem usiedliśmy w środku, ale tutejszy ogród, jeszcze z tymi kwitnącymi różowymi kwiatami musi być scenerią iście bajkową!

W menu znajdziecie tu sporo tradycyjnych greckich dań, podanych w bardzo tradycyjny sposób, ale jest też kilka ciekawostek. Zjedliśmy tu świetny domowy ser w oliwie z ziołami (8 euro), rewelacyjną melintzanosalatę (5 euro), dzieciaki zajadały serowe kulki (fried cheese balls) – tak im smakowały, że ja się nie załapałam 😉  Próbowałam tu również moich ukochanych dakos (8,5 euro) – boskie, a jak wiecie trochę dakos i podczas tej podróży, i podczas wcześniejszych zjadłam 🙂 Bardzo ciekawie zapowiadał się kurczak z figami i kozim serem (13 euro),  niestety sam kurczak okazał się dość suchy i twardy, ale sos z fig i koziego sera – bajka!

Oprócz tego w menu inne klasyki jak greek salad (7,50 euro), pasty, smażone kalmary (12 euro), grillowane krewetki (20 euro/8 sztuk) czy mousaka (14 euro).  Jak widzicie dość tradycyjne potrawy i smaki, ale też parę ciekawostek. Ceny jak na centrum Rhodes Town bardzo przystępne. Warto wpaść podczas zwiedzania! Macie stąd już bardzo blisko na stare miasto. 

Adres:  Al. Diakou 5, Κέντρο 851 00

Godziny otwarcia: W sezonie codziennie 12.00-00

 

 

Rodos-City_3

Rodos-City_4

Rodos-City_5

Rodos-City_2

 

3) Mageirotechneio Taverna Paraga

 

Mageirotechneio_5.

 

To restauracja miesząca się w głębi Rodos w górzystym regionie – uwaga: podróż tutaj dla osób z chorobą lokomocyjną może być wyzwaniem 🙂 Miejsce znajduje się tuż przy wjeździe do wioski Apollona.  To tradycyjna restauracja, bazująca na lokalnych produktach. Każde danie w menu ma oznaczenie 100 RHO co oznacza, że wszystkie produkty w danym daniu   pochodzą od lokalnych producentów znajdujących się w promieniu 100 km 🙂 Super atmosfera i świetne jedzenie! Gdyby nie to, że mieliśmy tam godzinkę samochodem po krętych drogach, na pewno wrócilibyśmy na kolejny posiłek 😉

Na przystawkę polecamy rewelacyjne pieczywo z pasta serowa (4, 90 euro) czy naszego faworyta w tym miejscu – “Mizithri” Phyllo wrap z serem i rewelacyjną konfiturą z winogron “według przepisu Babci” (6,40 euro) – sztos! Jakie to było pyszne – na pewno będę długo wspominać. Totalnie zachwyciły nas też tutejsze pasty – nieco inne niż te, które jedliśmy w pozostałych miejscach – rewelacyjna pasta z bakłażana z tahini i jogurtem greckim  (6,50 euro), świetna z ciecierzycy z pomidorami i cebulą, a do tego sałatka Apollona z figami i słonym serem. Pycha!

W menu oprócz przystawek i sałatek znajdziecie szeroki wybór grillowanych mięs. My zamówiliśmy kozinę w formie gulaszu z cebulą i lokalnym winem, wolno gotowaną przez całą noc (14 euro).  Zjecie tutaj też jagnięcinę  pieczoną w piecu opalanym drewnem (14 euro) czy grillowane kotlety jagnięce (12,50 euro).

Na deser koniecznie spróbujcie tutejszych przysmaków – ciasta “fanuropita” albo ciasteczek w miodzie “kserotigana”, podawanych z lodami i nieco przypominających nasze faworki 🙂 Jogurt z konfiturą ze słodkich winogron (5, 50 euro) też się znajdzie.

 

Adres:  Epar.Od. Apollona 13, Apollona 851 06, 

Godziny otwarcia: niedziela zamknięte. pon-sob: 13.00-21.30

* po wizycie w restauracji zróbcie mały spacer po wiosce Apollona – znajdziecie tam świetny sklepik z lokalnymi produktami – my zakupiliśmy oliwę i miód

 

Mageirotechneio_3

Mageirotechneio_4

 

Mageirotechneio_6.

Mageirotechneio_2.

Mageirotechneio_1.

 

4) Gyros na trasie: Gyro & Burger  w Afandu

 

Nie będę się o tym miejscu rozpisywać 🙂 Szukaliśmy obiadu na trasie z okolic Pefki i Lindos do Rhodes Town, w drodze na lotnisko (Łukasza Rodzice) i na prom (my). Chcieliśmy po prostu smaczny gyros i taki znaleźliśmy 🙂 Podrzucam zatem i Wam! 🙂 Nie trzeba daleko odjeżdżać z trasy, gyros zacny, a na przeciwko lody i kawa 🙂

 

gyros

 

5) Gdzie na kawę: Monk Coffee – speciality coffee  

 

Dla wszystkich, którzy chcą odpocząć od tradycyjnych greckich kaw polecamy tę kawiarnię w Rhodes Town. Świetne Cold brew (3 euro)! Pełne menu znajdziecie na ich Facebooku. 

My zakupiliśmy na miejscu również kawę i… świetną butlę do robienia Cold Brew z domu 🙂 Taką mamy pamiątkę z Rodos!

Adres: Ethnarchou Makariou 14, Rodos 851 00

Godziny otwarcia: niedziela – zamknięte, pon-sob: 8.00-20.00

 

Monk