Jak wygląda i jak smakuje SUSHI W JAPONII?

29.04.2017
6

Kategorie: Japonia, japońska, Kuchnia, Podróże, Sushi | Tagi: chirashi, jak smakuje sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, Japonia, nigiri, sushi, sushi w Japonii
Tokio, sushi, ulubiona miasta świata, miasta świata, Japonia

Mówili różne rzeczy. Mówili, że nic już nie będzie takie samo. Albo, że wcale nie będzie nam smakowało, bo podobno dla zajadających sushi w Polsce, w Europie czy w Stanach, Japonia może być szokiem. Wy już wiecie, że smakowało nam bardzo. Że był zachwyt, uzależnienie i możemy jeść sushi codziennie. Na śniadanie, na obiad, na kolację. A jeśli ktoś Wam mówi, że sushi w Japonii niedobre i w Polsce lepsze, powód może być tylko jeden: osoba, z którą rozmawiacie  po prostu nie lubi ryb… 🙂

 

Jakie jest sushi w Japonii? Co może dziwić nas, Polaków, przybywających do kraju kwitnącej wiśni i nastawionych na objadanie się sushi? Przeczytajcie o kilku rzeczach, które nas zaskoczyły/ zdziwiły / zapadły nam w pamięć! 🙂

 

1) ZAPOMNIJ O ROLKACH

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri

 

Nie wiem, jak Wy, ale w Polsce uwielbiamy wszelkiego rodzaju maki – futomaki, California maki, wszelkie rolki wypchane po brzegi rybą, warzywami, chrupiącym ogórkiem, rzepą, a czasem nawet pestkami dyni czy papryczką chili. Uwielbiamy, jak sushi master wymyśla swoje kompozycje smakowe, jak zaskakuje i uwielbiamy zamawiać: „coś ciekawego z surowym łososiem”.

Słyszeliśmy już, że w Japonii praktycznie nie jada się rolek! Że prawie wszyscy jedzą nigiri – tylko ryż, wasabi, ryba i koniec! Bez sosów, bez dodatków, bez kombinacji. I tak rzeczywiście jest: w karcie zobaczycie maaaaasy przeróżnych nigiri i może kilka rolek – zwykle tych, które w Warszawie omijamy – hosomaków z jednym składnikiem, maksymalnie z dwoma. Ja na pewno zapamiętam rolki z tuńczykiem i świeżym wasabi! Niesamowite! Uważajcie tylko – są mega ostre! 🙂 Te większe rolki, teoretycznie w polskim stylu, wyglądały zwykle zdecydowanie mało apetycznie – mało rzeczy w środku, sporo ryżu. Zdecydowanie woleliśmy zostać przy… NIGIRI!

 

Stosunkowo popularne są również gunkany – z tatarem z tuńczyka, z ikrą, z łososiem, z małymi rybkami. Prostota – to słowo klucz!

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigirisushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, rolki, tuńczyk

 

 

 

2) POKOCHAJ NIGIRI

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri

 

Chcesz jeść sushi w Japonii? Pokochaj nigiri! One są wszędzie, na milion sposobów, a sushi masterzy robią nigiri niczym maszyny – dwa ruchy ręką i już kolejny kawałek ląduje na talerzu. Z naszego doświadczenia w niektórych sushi barach nigiri sprzedaje się na sztuki i cena również jest za sztukę, w innych natomiast tak jak u nas po 2 i na każdym talerzyku dostajesz dwa kawałki. Talerzyki z przeróżnymi nigiri bardzo często krążą na taśmach w sushi barach, gdzie sam bierzesz to na co masz ochotę.

Czy nigiri w Japonii się nie nudzi? Nigdy! Różnorodność ryb i owoców morza jest tak duża, że ciągle możesz jeść coś innego! 🙂 Koniecznie spróbujcie nigiri z makrelą!

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, makrela

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, małże świętego Jakuba

 

3) SPRÓBUJ CHIRASHI

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, chirashi

 

Co to chirashi? Chirashi to sushi w misce. Na dole ryż (taki wilgotny jak do sushi), a na nim ryby. Surowe. Jeden rodzaj lub różne. Pyszna sprawa, u nas chyba niespotykana? Chyba, że to ja nie zwracałam na chirashi uwagi – jesli wiecie, gdzie je zjeść w Warszawie dajcie znać! 🙂 Dla mnie chyba najbliżej jest miska Shoku w Shoku, ale tam poza rybą są też warzywa czy guacamole, więc to nie do końca chirashi, jakiego szukam 🙂

 

4) NIE MIESZAJ WASABI Z SOSEM SOJOWYM –  CHYBA, ŻE JESZ CHIRASHI

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, chirashi, Chojiro, Kioto

 

Gdy jemy sushi w Polsce, zwykle mieszamy sos sojowy z wasabi i w tym maczamy sushi. Łukasz jest radykałem – jego sos to zwykle gęsta, zielona zawiesiny od ilości wasabi, które topi w sosie sojowym. BŁĄD. W Japonii sushi maczamy w sosie sojowym, chyba, że zamawiamy właśnie chirashi. Wtedy rzeczywiście robimy sos z sosu sojowego i wasabi i polewamy zawartość naszej rybnej michy.

 

5) NAJTAŃSZY TALERZYK BĘDZIE KOSZTOWAŁ KILKA ZŁOTYCH

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari

 

Boisz się, że sushi w Japonii Cię zrujnuje? Niepotrzebnie! Pisałam już o tym w poście Ile kosztuje Japonia?, ale podkreślę i tu – sushi w Japonii jest zdecydowanie tańsze niż w Polsce. Najtańsze talerzyki potrafią kosztować 100 jenów, czyli 3,6 zł – zwykle to nigiri z omletem tamago czy też rolki z warzywami, ale te z łososiem nie są wiele droższe – 2 kawałki z łososiem to około 7 zł – u nas chyba nie widziałam tańszych niż 12-14 zł! Oczywiście jest też masa droższych opcji, ale my jedząc WSZYSTKO na co mieliśmy ochotę – wyszukane ryby, krewetki, cuda niewidy płaciliśmy nie więcej niż 250-300 zł za naszą trójkę. W Warszawie albo zapłacilibyśmy za to kilka razy więcej albo.. wcale, bo nikt nie miałby takiej jakości ryb (jak choćby tuńczyka toro).

 

Oczywiście dla dzieciaków największą atrakcją było samodzielne zdejmowania talerzyków z nigiri z taśmy. Tylko walki były kto jest bliżej 🙂

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari

 

 

6) CZASEM NA TWOIM TALERZU WYLĄDUJE RUSZAJĄCA SIĘ RYBA…

 

Czasem możecie się zdziwić – w naszym ulubionym sushi barze w Kioto (Chojiro – polecamy bardzo!) obok całej masy nigiri, Łukasz zamówił fresh sashimi. U nas sashimi zwykle kojarzy się po prostu z kawałkami surowej ryby, bez ryżu. Co Łukasz dostał w Kioto? Oczywiście były kawałki surowej ryby, ale była też ryba…z poruszającą się jeszcze głową….

 

7) HERBATĘ ZROBISZ SAM – NA STOLE MASZ KRAN

 

Jeden z moich ulubionych patentów. Przy stoliku zwykle masz kran z gorącą wodą i pudełeczko z zielonym proszkiem. Ten proszek to matcha – japońska zielona herbata, o której pisałam TU. Bierzesz kubki i herbatę robisz sam. Ile chcesz 🙂

 

8) MOŻESZ POPROSIĆ NIGIRI Z WASABI LUB BEZ

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, wasabi

 

Większość nigiri poza ryżem i rybą zawiera też niewielką ilość wasabi (u nas również). Ryż posmarowany jest odrobiną wasabi i na to idzie ryba. Bez problemu możesz zamówić jednak bez nigiri – jeśli nie lubisz lub zamawiasz dla dziecka, które twierdzi, że ten posmak jest zbyt ostry. W knajpach, gdzie zamawiasz za pośrednictwem kartek, na których zaznaczasz co i jak albo za pośrednictwem tabletów zwykle masz opcję WITHOUT WASABI.

 

9) W WIELU MIEJSCACH ZAMÓWISZ POPRZEZ TABLET

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, zamawianie przez tablet

 

Nowoczesność to drugie imię Japonii. W wielu miejscach przy stolikach masz podłączony tablet, na którym przeglądasz menu i wysyłasz zamówienie. W niektórych to zamówienie przyjeżdża do Ciebie ekspresową taśmą i niemal nie masz kontaktu z obsługą (poszukajcie sushi baru przy dworcu w Himeji, gdzie sushi dociera shinkansenem).

Kolejne zaskoczenie to moment obliczania rachunku – gdy u nas masz na stole multum talerzyków w różnych kolorach i różnych cenach, u nas zwykle kelnerka przychodzi spisuje, notuje, wylicza. Jak jest w Japonii? Podchodzą z małym urządzeniem niczym czytnikiem do kart, machają nim przy stosie talerzyków i już wiedzą, ile masz zapłacić.

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari

 

10) W DZIECIĘCYCH ZESTAWACH SUSHI JEST SUROWA RYBA I… FRYTKI 🙂

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, sushi dla dzieci

 

Mówi się, że u nas te dziecięce menu słabe, bo rosół i nuggetsy z frytkami. Japońskie dzieci jak widać też kochają frytki, bo możesz zamówić nigiri, a obok właśnie frytki 🙂 Jak widać pewne rzeczy nie różnią się wcale niezależnie gdzie jesteś 🙂 U nas jednak zdecydowanie nigiri z łososiem wygrywa z każdą frytką i chyba nawet z czekoladą.

 

11) ŁOSOŚ ŁOSOSIOWI NIERÓWNY!

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, fatty salmon

 

To, co wspaniałe w japońskim sushi to RYBY. Nie dość, że świetnej jakości, nie dość, że różnorodne, to czasem takie, że w PL wcale ich nie spotkasz. U nas łosoś to łosoś, a tuńczyk to tuńczyk. Spróbujcie koniecznie fatty salmon i fatty tuna – to ta lepsza wersja znanych nam ryb 🙂

 

12) CZASEM CIĘŻKO ZNALEŹĆ SUSHI BAR!

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, Tsukiji, sushi z dzieckiem

 

Myśleliście, że w Japonii sushi je się na każdym kroku? My też 🙂 Nie do końca. Czasem musieliśmy się długo naszukać, by znaleźć godne uwagi sushi. Czasem musieliśmy się naszukać, by znaleźć jakiekolwiek – choćby Nagoi! Od znajomych, z którymi byliśmy słyszeliśmy, że podczas pierwszego pobytu w Tokio bardzo chcieli pierwszego wieczoru zjeść sushi i też wcale nie było łatwo. Znacznie więcej spotkacie przeróżnych zup z makaronem jak ramen, udon czy soba. W Tokio masę sushi barów znajdziecie przy targu Tsukiji – warto się tam wybrać zwłaszcza na rybne śniadanie. My celowo wzięliśmy hotel bez śniadania i tam spędziliśmy 2 ostatnie poranki w Japonii. Na zdjęciu Maks zajada swoje śniadaniowe nigiri z łososiem – w Sushizanmai przy Tsukiji 🙂

 

13) CZASEM MOŻESZ SIĘ ZDZIWIĆ…

 

sushi w Japonii, jakie jest sushi w Japonii, jak smakuje sushi w Japonii, nigiri, inari, kaki ha no, persimmon leaf sushi

Pamiętam gdy dotarliśmy do Nary, padał deszcz, a wszyscy, łącznie z dziećmi, mieliśmy wielką ochotę na sushi. W Internecie wyszukaliśmy polecane miejsce i pełni nadziei ruszyliśmy. Miejsce może i było polecane, ale nie w tej kategorii, na którą liczyliśmy. Bo w Narze je się persimmon leaf sushi, zwane też kaki no ha sushi. Co to persimmon? Persymona czy też kaki – kojarzycie? Taki pomarańczowy owoc, który można u nas kupić w niektórych supermarketach. Jego liście podobno mają właściwości antybakteryjne i dlatego w Narze w te liście zawija się … sushi. Takie sushi ma trwałość nawet kilku dni! Czy jest smaczne? Jak dla nas gorsze niż to zwykłe, ale jeśli macie ochotę na japońską ciekawostkę – spróbujcie! 🙂

 

To co? Chętni na sushi w Japonii? 🙂 A może Wam coś innego zapadło w pamięć?

  • aneta

    Jako wielbicielka nigiri (a nie rolek) serdecznie zazdroszczę Wam tej obfitości nigiri 🙂 A Chirashi sushi box jest w menu Izumi, ale nigdy nie go nie zamówiłam, może warto (?!)

    • o, jakoś mnie to ominęło w Izumi! przyznam, że chadzaliśmy często do Izumi Biały Kamień swego czasu, ale nieco nas zniechęciło i już daaaawno nie byliśmy 😉 nigiri w Japonii – Bajka!

  • Piotr Adamus

    Witajcie! 🙂
    Jestem Waszym czytelnikiem od wielu lat, wiele razy pomogliscie mi w wyborze knajpy, za co bardzo serdecznie dziekuje i byc moze ja (mam nadzieję 🙂 teraz Wam pomoge.
    Jesli chodzi o najlepsze sushi w Warszawie, ktore przeniesie Was do Waszej japonskiej podrozy i ktore jest chwalone przez moich znajomych, ktorzy podobnie jak Wy byli w Japonii, przezemnie oraz przez liczne grono klientow, to musicie odwiedzic Sensi sushi na dalekiej Bialolece na ulicy Barei. Z doświadczen Waszego bloga wiem, ze lubicie jezdzic w poszukiwaniu dobrego jedzenia 😉 Mam nadzieje, ze bedziecie usatysfakcjonowani i z niecierpliwością czekam na Wasza opinie o tej knajpie, chciałbym sprawdzic, czy mamy podobne smaki ? 🙂
    Wszystkiego dobrego, powodzenia w biznesie oraz smacznego! 🙂
    Pozdrawiam
    Piotr Adamus
    Ps. Jestescie pierwszym blogiem, na ktorym zostawiam moj pierwszy komentarz pisany w internecie, wiec poczujcie sie docenieni 😉

    • Hey 🙂 dzięki za miłe słowa 🙂 bardzo się cieszę 🙂 Białołęka zdecydowanie nie w naszych rewirach, ale masz rację trzeba się przejechać w poszukiwaniu tego, co dobre 🙂 musimy się tam wybrać kiedyś 🙂
      I naprawdę bardzo nam miło, że zrobiłeś dla nas ten wyjatek i napisałeś :))))

  • The way she walks

    Bardzo chętni! Uwielbiam sushi, i myślę ze Japonia to raj dla tych co sushi kochają. Tak jak napisałaś- trzeba lubić rybę, surową:)

    • 🙂 oj tak, raj! tęsknimy niezmiennie!:)