Zakopane. Od lat wracamy tu minimum 2-3 razy w roku. Czasem to niezdrowa miłość, bo Zakopane potrafi irytować – niskim poziomem gastronomii, wszechobecnymi straganami z “chińszczyzną”, wielkimi reklamami na Krupówkach, jadłem “3,5 zł za 100 gram”. Pomimo to wracamy, bo uwielbiamy oddalić się nieco od najbardziej wydeptanych ścieżek i pochodzić po okolicy. Po dolinach, po pobliskich wsiach. To zupełnie inne Zakopane. Takie, w którym nawet w szczycie sezonu, gdy na Krupówkach trzeba się aż przepychać, można znaleźć spokój i piękne widoki.  Uwielbiamy też oscypki i miejscową kuchnię, jeśli tylko jest smaczna i można ją zjeść w przyjemnym miejscu.

 

W maju odkryliśmy Zakopiańską przy Jagiellońskiej 18 i pomyśleliśmy: jest nadzieja! Można jednak w Zakopanem dobrze zjeść, a w restauracji nie czuć się, jak w barze szybkiej obsługi, gdzie kelner tylko czeka aż zjesz, bo w kolejce czeka pięciu następnych. Można! Tym razem przekonaliśmy się, że w Zakopanem możliwe jest coś więcej… Kuchnia na wysokim poziomie, obsługa na tip top i wnętrze… Zachwycające! W niesamowicie udany sposób łączące góralską tradycję i elegancję. Miejsce, do którego aż chce się wracać! I nawet kącik dziecięcy mają!

 

Góralska Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

Góralska Tradycja – wystrój zachwyca

Góralska Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

idealny miks tradycji i przyjemnej elegancji

Góralska Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

Maks również zadowolony!

 

Góralską Tradycję znajdziecie blisko Krupówek, a zarazem daleko. Blisko, bo wystarczy przejść dość nowym pasażem handlowym przy Krupówkach 29, by na końcu znaleźć restaurację. Daleko, bo nawet, gdy na Krupówkach nie ma gdzie szpilki wsadzić, tam jest przyjemnie i cicho. Podczas naszego krótkiego pobytu w Zakopanem odwiedzamy ją dwukrotnie: na obiad i na piątkową kolację. Wieczorem miło posiedzieć w pięknym wnętrzu, w dzień na tarasie z dala od tłoku i głośnych turystów.

 

Menu jest tradycyjne: polskie i góralskie klasyki. Do tego nieliczne bardziej autorskie pozycje. W przystawkach znajdziecie obowiązkowo kilka wersji oscypka, tatara z polędwicy wołowej, tatara z pstrąga, śledzie czy typowe na Podhalu rydze. Jest też ciekawie brzmiąca bryndza zapiekana w specku z figami i miodem (25 zł), chociaż smakowo nieco rozczarowuje – liczyliśmy na więcej. Świetnie sprawdza się oscypek z grilla z boczkiem i żurawiną (21 zł) – niby to banał, ale nie wszędzie poprawnie zrobiony. Czasem oscypek jest zimny, twardy, a boczek toporny. Tutaj oscypek idealnie się roztapia, a plastry boczku są cieniutkie i chrupiące. Idealna przystawka w Zakopanem – ja jem ją dwa razy pod rząd! Z ciekawszych propozycji Łukasz próbuje knedle z dorsza z kurkami (28 zł) – bardzo poprawne i smaczne.

 

Gdy czekamy na przystawki, najpierw na stole pojawia się czekadełko – np. ciepła bułeczka z domowym pasztetem i żurawiną. Gdy w piątek trafiamy do Góralskiej Tradycji, głodni i zmęczeni po długiej podróży, czekadełko jest jak znalazł!

 

Góralska Tradycja, Zakopane, co jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

czekadełko

Góralska Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem, oscypek z grilla, oscypek z żurawiną

oscypek z grilla z boczkiem i żurawiną – 21 zł

knedle z dorsza, kurki, Góralska Tradycja, najlepsze restauracje w Zakopanem, gdzie jeść w Zakopanem, Zakopane

knedle z dorsza podane z kurkami – 28 zł

 

Z dań głównych próbujemy 3 propozycji. W piątkowy wieczór zajadam się kaczką po staropolsku z żurawiną, jabłkiem i knedlami (54 zł). Idealnie przygotowane, klasyczne polskie danie. Miękkie mięso, chrupiąca skórka, jabłko sowicie nadziane żurawiną i mięciutkie knedle, które smakują bosko! Ostrzegam tylko: porcja jest naprawdę spora! Na duży głód! Łukasz chyba zakochał się w kotlecikach jagnięcych zapiekanych w panierce pistacjowo – kukurydzianej, podanych na kaszy kuskus z grillowanymi warzywami i sosem miętowym  (79 zł). Naprawdę rzadko zdarza mu się zamówić dzień po dniu to samo danie (chyba, że jest to zupa pho lub pad thai;))! Zwykle to ja popadam w kulinarne obsesje i jak już mam swój typ, jestem mu wierna. Łukasz woli testować i próbować. Tu jednak kotleciki wygrywają wszystko! Idealnie przygotowane mięso, sypki kuskus, pyszne grillowane warzywa. To chyba cecha dań z Góralskiej Tradycji – może nie zachwycają pomysłowością czy niesamowitymi połączeniami smaków, ale są dopracowane w każdym szczególe i każdy element smakuje równie dobrze.

 

kotleciki jagnięce, Góralska Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

kotleciki jagnięce z kaszą kuskus i grillowanymi warzywami – 79 zł

 

Z dań mięsnych znajdziecie też golonkę, gicz jagnięcą, polędwicę wołową, żeberka; z ryb – łososia, pstrąga, sandacza czy halibuta. W sobotę jednak nie mam ochoty, ani na mięso, ani na rybę. Nie ma kategorii dań wegetariańskich, ale są “dania mączne”, a tam gryczany makaron z wędzonym pstrągiem, chili i bazylią, mix pierogów i to, co najbardziej mnie kusi już pierwszego dnia – tarta cukiniowa z kozim serem i karmelizowaną gruszką (28 zł). Trochę obawiam się efektu – polska klasyki, sporo mięsnych pozycji, trochę góralskich i nagle tarta z cukinii i kozim serem. Okazuje się, że obawy są zupełnie niepotrzebne – tarta jest smaczna, kozi ser idealny, a karmelizowaną gruszkę chce się jeść łyżkami! Świetna alternatywa, jeśli masz już dość mięsa.

 

tarta z cukinii, Góralka Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

tarta cukiniowa z kozim serem i karmelizowaną gruszką – 28 zł

 

Przy lekturze karty najsłabiej wypada naszym zdaniem dział “Desery”. Suflet czekoladowy i lody z gorącymi malinami to dość ograne propozycje. Karmelizowany ananas z lodami waniliowymi jakoś nie kusi, więc decydujemy się na ciasto kokosowe z waniliowymi lodami i czekoladą (18 zł). Deser wygląda pięknie i kusząco, niestety smakowo.. hm.. bez wątpienia to najsłabszych punkt podczas naszych obu wizyt. Pomimo, że sam pomysł: kokos, ciasto, płynna czekolada jest świetny, jeśli chodzi o wykonanie, jest słabo. Ciasto zapychające, warstwa kokosowa mało aromatyczna, a czekolada powłoka na wierzchu słabej jakości. Szkoda. Bo to naprawdę mógł być mega deser! Aha, dopiero teraz, pisząc post, zauważyłam, że tam chyba miały być waniliowe lody… nie było, zniknęły gdzieś chyba po drodze;)

 

 

Góralska Tradycja, Zakopane, gdzie jeść w Zakopanem, najlepsze restauracje w Zakopanem

ciasto kokosowe z czekoladą – 18 zł

 

Pomimo rozczarowania deserem, Góralska Tradycja to miejsce, które będziemy polecać każdemu, kto wybiera się do Zakopanego. Miejsce przepiękne, zachwycające wystrojem, pomysłem i poziomem obsługi. Miejsce, w którym można naprawdę dobrze zjeść. Miejsce, które nie rozczaruje i niezależnie od dania, trzyma poziom. Jeśli znacie Różaną w Warszawie, Góralska Tradycja to taka zakopiańska Różana. Z kuchnią, która może nie rzuca Cię na kolana w zachwycie, ale jest bardzo poprawna i zawsze można na niej polegać. A jeśli zestawimy Góralską Tradycję, z poziomem restauracji w centrum Zakopanego, to bez wątpienia jest oazą dobrej kuchni i wysokiego poziomu obsługi.  Nie będę oszukiwać: jest drogo. Ale i tak BARDZO WARTO!

 

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Góralska Tradycja

Krupówki 29,

34-500 Zakopane

tel. 00 48 12 200 03 74

tel. 608 668 118

email: gt@bachleda.pl

 

godziny otwarcia:

codziennie 13-22.00

 

obfity obiad z deserem dla 2 dorosłych i dziecka