Pierwszy raz usłyszałam o Holy Ravioli, gdy napisałam do mnie koleżanka. Ni z tego, ni z owego wysyła mi fotkę dwóch pudełek z ravioli na masce samochodu, adres i wiadomość: “Polecam 🙂 Czynni od 15 dni, a jedzenie mega!”. Wiadomo, że mi dwa razy nie trzeba powtarzać, bym się takim miejscem zainteresowała 😉 Szybka analiza zdjęcia czy faktycznie jest obiecujące  (JEST!), szybki check w Google, gdzie to do cholery jest, bo chociaż w Warszawie od urodzenia mieszkam to o tej uliczce nie słyszałam (daleko od moich obecnych rewirów, ale czego się nie robi dla dobrego jedzenia???), szybki przegląda menu (również obiecujące!).

 

O czym mowa? 🙂 To Holy Ravioli na ulicy Dymińskiej 4, na Żoliborzu. Miejsce opisuje się jako pierwsze w Polsce miejsce poświęcone tylko ravioli. Nie sprawdzałam czy to prawda, ale są na to duże szanse, bo kto wchodzi tylko w ravioli? 😉 Zwykle są różne makarony i ravioli, makarony, pizza i ravioli, makarony, pizza, dania i ravioli 😉 Tu są ravioli i desery. Nic więcej! Miejsce zostało otwarte niedawno, pomimo trwającego od, mam wrażenie, niepamiętnych już czasów gastro lockdownu. Gdy dojechałam na miejsce, zdziwiło mnie, że jest takie malutkie! Z drugiej strony aktualnie to może być plus, a gdy restauracje znów będą przyjmować gości, będzie po prostu mega przytulnie… planowany jest też ogródek! 🙂

 

Holy Ravioli wnętrze 3

Holy Ravioli wnętrze

 

W menu znajdziecie około 10 propozycji ravioli. Są ravioli bolognese z tradycyjnym sosem bolognese lub z lekkim sosem pomidorowym z serem straciatella, ravioli z pieczoną dynią w konfiturze z sycylijskich pomarańczy (dynia, pieczony czosnek, ricotta, pomarańcze, białe wino, konfitura ze skórki pomarańczy, masło, ciasteczka amaretti), z gotowaną cielęciną w sosie Tocco (cielęcina, wołowina, sos kremowo-mięsny, ser Pecorino Romano, natka pietruszki). Od Marzeny (koleżanki, która podrzuciła cynk o tym miejscu słyszałam), że te z dynią boskie! Od jednej z Czytelniczek, że te z cielęciną rewelacyjne.

Są też dwie opcje rybne – z łososiem, suszonymi pomidorami, koperkiem i kawiorem lub w czarnym cieście z cytrynowym dorszem. W przypadku ravioli z dorszem możecie wybrać jeden z dwóch proponowanych sosów – maślano – winny z krewetkami albo bisque (sos na bazie skorupiaków) z krewetkami.

Ja finalnie decyduję się na ravioli ze szpinakiem, gorgonzolą i włoskimi orzechami (szpinak, ricotta, gałka muszkatołowa, białe wino, czosnek, szalotka, gorgonzola D.O.P., śmietana, orzechy włoskie, natka pietruszki). Moje również okazują się świetne! Nie dość, że bardzo fajna harmonia składników i rewelacyjny smak, to przede wszystkim CIASTO! Delikatne, rozpływające się w ustach! Takie ciasto w połączeniu ze smakami sprawia, że chcesz tu wrócić! 🙂

Ceny za porcję od 24,90 zł do 44,90 zł – większość opcji kosztuje ok. 30-35 zł.

 

Holy Ravioli

Holy Ravioli_ricotta_szpinak

 

Nie wiem, kiedy w naszym przypadku nastąpi powrót do Holy Ravioli, bo ostatnio rzadko bywamy w tej okolicy, ale na pewno mam ochotę spróbować ich ravioli bolognese (myślę, że będą super również dla dzieci), ravioli z dynią, ale kuszą też ravioli Salvia Piccante – kurczak, włoska szynka dojrzewająca, suszone pomidory, cukinia, syrop klonowy, wino Marsala, szałwia, Parmiggiano Reggiano D.O.P. Jest zatem z czego wybierać! 🙂

PS. w menu jest też opcja dziecięca – bolognese w sosie warzywnym  – w cenie 16,90 zł. Na deser Tiramisu lub Panna Cotta – niestety ja już nie miałam miejsca w brzuszku na ich testowanie 😉

To jak? 🙂 Plan na niedzielny obiad? 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

HOLY RAVIOLI

ul. Dymińska 4

tel. 510 218 502

godziny otwarcia:

codziennie 12.00-21.00