AKTUALIZACJA 2021  – NIESTETY PO PANDEMII COVID LOKAL PRZESTAŁ ISTNIEĆ W DOTYCHCZASOWEJ FORMULE 🙁

Post o Yeżyce Kuchnia zostaje na blogu, bo to właśnie ten projekt sprawił, że Yeżyce się zmieniły w miejsce popularne, z całą masą smacznych miejscówek.

POST ARCHIWALNY:

 

Są takie miejsca, które nawet jeśli mieszkasz kilkaset kilometrów stamtąd, w innym mieście i innej rzeczywistości, siłą rzeczy obijają Ci się o uszy. Takich miejsc w Poznaniu jest całkiem sporo, a chyba najbardziej znane to Yeżyce Kuchnia. Od dawna mieliśmy je w głowie i chcieliśmy się tam wybrać przy okazji wizyty w Poznaniu.

 

Jeżyce to jedna z tych dzielnic, które obecnie stają się coraz bardziej modne. Coraz więcej się dzieje, powstaje coraz więcej ciekawych restauracji, kawiarenek, knajpek, sklepów. Są burgerownie jak chociażby podobno polecana Święta Krowa, są świetne tradycyjne lody w kilku miejscach, gdy spacerujemy  w stronę parku Sołackiego i są właśnie Yeżyce Kuchnia. Mi Jeżyce kojarzą się z latami młodości i książkami Małgorzaty Musierowicz! Uwielbiałam je kiedyś!

 

Gdy jedziemy do Yeżyce Kuchnia i dowiadujemy się, że to jedno z bardziej hipsterskich miejsc w mieście, zaczynam się lekko niepokoić – czy Łukaszowi się spodoba? Czy będzie smacznie? Wchodzimy – przestronne wnętrze, duże stoły, czarna tablica pomazana kredami, lada przy której zamawiasz jedzenie. Drewniane krzesełka jak ze szkoły, doniczki z roślinami sprawiają, że wnętrze kojarzy mi się z filmami z lat 80. Podoba mi się. Jest inaczej.  Potrawy „wiszą” na ścianie – nie, wcale nie na czarnej tablicy – na małych karteczkach przyczepionych do dziurkowanej białej tablicy. Tak też można.

 

Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce

wnętrze proste, krzesełka przypominają szkolne lata

Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, Jeżyce, lunch

spotkanie tradycji i oryginalnych pomysłów

Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce

do dzieła zatem!

 

Menu jest krótkie. Z przystawek obowiązkowo chcemy spróbować gzika z eko twarożku z olejem lnianym i ziemniakami (15 zł) – przecież jesteśmy w Poznaniu – pyry z gzikiem to danie obowiązkowe (BTW wiedzieliście, że w niektórych częściach Wielkopolski nazywa się ja „pyry z gziką”??). Łukasz decyduje się na krem z pasternaku z boczkiem (12 zł), a nasz lokalny towarzysz-przewodnik na podobno bardzo wyrazistą w smaku esencję wołowo-drobiową z porem, orzechem, śliwką i ogonem wołowym (15 zł).

 

Yeżyce Kuchnia, pyry z gzikiem, gzik, Poznań, gdzie warto jeść w Poznaniu, Jeżyce

pyry z gzikiem (15 zł) – obowiązkowo!

Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, Jeżyce, lunch

trochę nijaki krem z pasternaka z boczkiem (12 zł)

Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce, ogon wołowy

esencja wołowo – drobiowa z ogonem wołowym (15 zł)

 

Przyznaję, że chyba pyry z gzikiem jem po raz pierwszy! Moje wcześniejsze pobyty w Poznaniu miały charakter mocno przelotny i nigdy nie było szansy wszystkiego przetestować. Jeśli wszystkie smakują jak te w Yeżycach, wchodzę w to! Ziemniaki są miękkie i smaczne, ser delikatny i po połączeniu z posiekaną czerwoną cebulą i olejem lnianym smakuje świetnie. Porcja słuszna – nie dojadam gzika w obawie, że nie zjem drugiego! Krem z pasternaku nie rzuca na kolana – trochę nijaki, chips jak to chips – mięsny i chrupiący. Znacznie lepiej wypada esencja wołowo – drobiowa z ogonem wołowym – esencjonalna, ale bez przesady, mięso miękkie, dopełnia smak.

 

Z dań głównych Łukasz wybiera stek wołowy z pieczonym szpikiem, puree ziemniaczanym, pudrem z podgrzybka i sosem z czerwonego wina (41 zł). Od razu zwraca uwagę, że stek podawany jest ze szpikiem – oryginalne połączenie, rzadko spotykane, a zarazem Łukasz uwielbia szpik po wizycie w Nolicie. Nasz przewodnik wybiera glazurowanego dzika z cebulą, papryką i pietruszką (37 zł). Ja trochę pod przymusem decyduję się na podwędzany schab z kluskami śląskimi, paloną marchwią i musem z karmelizowanej śliwki (28 zł) – pod przymusem, bo początkowo pani, u której składamy zamówienia informuje mnie, że nie przewidują nic dla dzieci, a schab i kluski śląskie to najbliżej preferencji smakowych Maksa. Zamawiam zatem, a w myślach notuję Yeżycom minusa – bo jak w knajpie, gdzie jest od groma ziemniaków (jesteśmy w Poznaniu, hello!), jest mięso, nie można zrobić nic dla dziecka??? Na szczęście ten błąd szybko zostaje naprawiony – pani podchodzi do stolika i proponuje, że kucharz zrobi polędwiczki z kurczaka, z ziemniakami i marchewką. Jesteśmy zatem uratowani! Schab jednak zostaje, chociaż miałam ochotę na kluski śląskie z okrasą z boczku i jarmużem (20 zł). Po przystawkach jesteśmy dość najedzeni, ale dania główny to jakiś absolutny szał! Porcje są tak ogromne, że zaczynam żałować, że w ogóle brałam przystawkę! Czy w Poznaniu tak jest wszędzie???

 

dzik,  Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce

dzik z cebulą papryką i pietruszką – do wyboru z kaszą lub ziemniakami (37 zł)

eżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce, stek wołowy, szpik

stek wołowy z dodatkiem szpiku – dla Łukasza absolutny przebój!

schab, Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce,

schab i palona marchew – pozostałe dodatki schowały się pod schabem 😉

 

Zjedzenie schabu graniczy z cudem – zajmuje chyba 7/8 talerza! Jest smaczny, aromatyczny, a do tego podsmażane kluski śląskie i pyszny mus ze śliwek (szkoda, że ich nie widzicie!). Zajadam, chociaż nie przeżywam takiego zachwytu jak Łukasz – dla niego danie, które zjada w Yeżycach to chyba najlepsze danie ostatnich tygodni, jeśli nie miesięcy! Zachwyca się nim od kilku dni, a zwłaszcza wprost idealnym połączeniem słonawego szpiku z krwistym stekiem. Oj długo będę o tym słuchać i wiem, że Yeżyce będą pierwszym miejscem, jakie odwiedzimy, jeśli znów trafimy do Poznania! Świetnie wypada również mięso dzika – rozpływające się w ustach, idealne –kuchnia  jak widać radzi sobie bezbłędnie i z polędwicą, i z dziczyzną.

Ze swojej potrawy zadowolony jest również Maks: obsmażone kawałeczki kurczaka – wilgotne i miękkie, bez twardej panierki, z gotowanymi ziemniakami i paloną marchewką. To chyba danie, które przejdzie i u dzieci, i u rodziców, którzy chcą, by było smacznie, zdrowo i wartościowo. U nas zdaje egzamin na 5+! Tylko nie mówcie na przyszłość: że kuchnia dań dla dzieci nie przewiduje, bo to może odstraszyć 😉 Dodatkowo dla dzieciaków jest trochę atrakcji – tablica do malowania kredą, scrabble, Angry Birds i inne gry.

 

Yeżyce Kuchnia, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, lunch, Jeżyce, restauracje przyjazne dzieciom, menu dla dzieci

dla dzieci

 

Yeżyce Kuchnia wyznacza bardzo wysoką poprzeczkę dla pozostałych miejsc na naszym kulinarnym szlaku w Poznaniu. Jest niebanalnie, jest ciekawie, z pomysłem, a zarazem bez zbędnego kombinowania, bez bałaganu (zarówno smakowego, jak i kompozycyjnego) na talerzu, bez fajerwerków. Kiedyś Agata Wojda, szef kuchni Opasłego Tomu w Warszawie, powiedziała nam, że lubi jedzenie, które ma sens. Właśnie takie jedzenie znajdziecie w Yeżyce Kuchnia. I koniecznie spróbujcie steku wołowego ze szpikiem! Inaczej Łukasz Wam nie wybaczy!!! 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNIE:

YEŻYCE KUCHNIA

ul. Szamarzewskiego 17

tel. 61 663 05 06

godziny otwarcia:

pon-pt 10-22.00

sob 10-23.00

nd 10-21.00

 

* Poznań zwiedzaliśmy i smakowaliśmy na zaproszenie Miasta Poznań.