Uwielbiam wracać do Poznania. To miasto po prostu ma to “coś”. Coś, co sprawia, że chcesz wracać, przechadzać się tutejszymi uliczkami, chcesz zjadać tutejsze knajpy, próbować i zawsze Ci mało. Tym razem przyjechaliśmy na zdecydowanie zbyt krótko. Z dwóch dni przez zobowiązania w DESEO zostało nam tylko kilka godzin i główny cel – wystąpienie na Blog Conference Poznań. Ale był też drugi cel: MIKOYA.

Bo Mikoya to ramen. Bo Mikoya to siostra Yetztu. Bo wygląda pysznie, bo tak głoszą plotki. W Warszawie niemal wcale za ramenem nie chodzimy i wręcz wkurza nas moda na ramen, która sprawia, że nagle staje się nim byle zupa 😉 Ale Mikoya mi się marzyła. Trochę obawiałam się, że będzie jak w Yetztu – maleńki lokal, mało miejsca, problem ze złapaniem wolnego stolika, ale sąsiadująca z Yetztu Mikoya wiedziała, że ramen w Poznaniu ma wielu fanów plus jeszcze trochę dojeżdżających z innych polskich miast.

 

Lokal przy Krysiewicza jest całkiem spory. Sporo stolików, sporo miejsca, bez problemu zjedliśmy my i znajomi z dwójką dzieci i wózkiem. Styl – minimalizm i prostota. Menu – krótkie i konkretne. No to lecimy!!!

 

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu

 

W Mikoya rządzi RAMEN. Mikoya opisuje się jako tradycyjny japoński ramen bar, a ich makaron ramen powstaje na miejscu z mąki, którą sprowadzają z Japonii. Musi być dobrze! Menu w Mikoya zaczyna się od opisu czym jest ramen i jak go jeść … i dobrze, bo dziwnym trafem mam wrażenie, że ostatnio sporo w Polsce specjalistów od ramenu, którzy nawet nigdy w Japonii nie byli. 

 

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu

 

Do wyboru kilka rodzajów – TORI SHIRO (30 zł) polecana na pierwszy raz, delikatny, jak tłumaczy obsługa “trochę jak rosół”, w sam raz dla dzieci. Maluch, który jest z nami zajada i jest całkiem zadowolony. Jest też BUTA – UMA (30 zł) na wywarze z kości wieprzowych. To bulion kotteri, czyli nie klarowny, a gęsty, dla mnie bardziej pożywny niż klarowne assari. Ten ramen wybiera Łukasz i to chyba mój numer 1! Poza tym na stole lądują wszystkie pozostałe. Mój to TORI SHOYU (28 zł) – połączenie wywaru drobiowego (gotowanego przez 6 godzin) z wywarem z suszonych owoców morza oraz sosu tare. Delikatny, ale zarazem aromatyczny. Dla mnie super! Wersja podstawowa nie ma wielu dodatków, ale można dobrać ich więcej (mięso, jajka, nori, dymka, dodatkowy makaron).  Próbujemy też gęstych i kremowych SHOJIN VEGAN i MISO UMA, który chyba najbardziej przypomina mi ramen w japońskiej sieciówce Ippuddo – zajadaliśmy się nim często podczas zwiedzania.

 

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu

Tori Shiro

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu, Buta Uma

Buta-Uma z dodatkowym jajkiem i nori

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu

Tori Shoyu

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu, Miso Uma

Miso Uma – kremowy i gęsty bulion na kościach wieprzowych

 

Rameny jemy w  4 osoby (dorosłe i jeden maluch), ale chyba zgodnie wybieramy jako nasz numer jeden BUTA – UMA. Najmniej podchodzi nam wegański – nie dlatego, że wege, a my musimy mięcho, boczek i steki (nie musimy!), tylko jego bardzo wyraźny smak ma takie nuty, które nie do końca nam odpowiadają. Ale wiem, że ma swoich fanów, którzy uważają go za sztos totalny! Niestety nie mamy już miejsca w brzuchu (i czasu), by spróbować więcej (a mają też masz ukochane onigiri!!). Jedno jest pewne: MIKOYA wie, co to japoński ramen i robi to świetnie, a od Was zależy, który Wam zasmakuje najbardziej! 🙂 OBOWIĄZKOWO!

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

MIKOYA

ul. Krysiewicza 6 B

UWAGA! Tuż obok macie ramen w Yetztu (nasz post TU!) i niezły fine dining w MUGA – o naszych wrażeniach TU.

tel. 731 285 082

Godziny otwarcia:

pon – czw 12-21.00

pt – sob 12-22.00

nd 12 – 20.00

 

Mikoya, ramen, gdzie na ramen, gdzie na ramen w Poznaniu, kuchnia japońska, gdzie jeść w Poznaniu,