Jeśli miałabym powiązać nasz ostatni tydzień z jednym krajem, z pewności byłaby to Francja. W poniedziałek zawitaliśmy na prezentacji bajecznego regionu Hérault (Langwedocja-Roussillon) i tamtejszych winiarzy, a w czwartek na zaproszenie Tomasza Prange – Barczyńskiego, redaktora naczelnego “Magazynu Wino” i jednego z największych znawców wina w Polsce, degustowaliśmy czerwone wina z regionu Beaujolais, a potem zajadaliśmy się francuską kuchnią w Le Bistro Rozbrat (wrażenia wkrótce!).
No właśnie… Beaujolais Nouveau. Piliście w tym roku? O co chodzi z tym winem? Czemu pije się je tylko (głównie) w listopadzie? Dlaczego jest tak kontrowersyjne i niezmiennie dzieli smakoszy wina na tych, którzy je doceniają i tych, którzy uważają za „sikacz” czy „soczek”? Czym charakteryzuje się region, z którego Beaujolais Nouveau pochodzi i skąd ta cała tradycja, by pić je właśnie w listopadzie? Wiecie? Ja przyznam się bez bicia, że zbyt wiele na ten temat nie wiedziałam, ale już wiem! 🙂 A jeśli ja wiem, to dla Was leci krótki przewodnik:
17 faktów, które warto zapamiętać na temat Beaujolais Nouveau:
1) Beaujolais Nouveau, jak sama nazwa wskazuje, to baaaardzo młode, ledwo sfermentowane czerwone wino.
2) Pochodzi z francuskiego regionu Beaujolais, położonego na południowo-wschodnim skraju Burgundii, choć klimatycznie przynależy raczej do Doliny Rodanu – klimat jest ciepły, pogoda stabilna, a wzgórza chronią winnice Beaujolais przed silnymi wiatrami. Pas winnic ciągnie się na długości około 150 km, pomiędzy miastami Mâcon i Lyon.
3) Pierwsze winnice w Beaujolais zakładali już Rzymianie, a w VII wieku uprawę winorośli przejęli benedyktyni i przez wieki to właśnie kościół był jednym z najważniejszych producentów wina w regionie.
4) Od dawien dawna to Lyon, dzięki bliskiemu położeniu i rzece Saonie był głównym odbiorcą win z Beaujolais i to właśnie tam zapoczątkowano słynny listopadowy rytuał, który z biegiem lat dzięki marketingowym zabiegom stał się znany niemal na całym świecie.
5) Utworzenie kanału Rodan-Sekwana oraz wybudowanie kolei sprawiło, że wina z Beaujolais dotarły do Paryża.
6) Zwyczaj otwierania młodego wina z Beaujolais 15 listopada oficjalnie zapoczątkowano w 1951 roku.
7) W latach 70. sławne były nawet wyścigi, kto pierwszy dostarczy butelkę młodego wina z Beaujolais do Paryża!
8) Popularność Beaujolais Nouveau rosła, swój szczyt osiągając w drugiej połowie lat 80. Wtedy ustalono, że nie ma co ograniczać się do konkretmej daty i ryzykować, że dzień otwierania butelek młodego wina wypadnie w poniedziałek lub wtorek. Odtąd wino Beaujolais Nouveau otwiera się ZAWSZE w trzeci czwartek listopada. Dzięki temu świętowanie trwa zwykle od środy aż do niedzieli i około 40% produkcji zostaje wypite właśnie w tych dniach.

na zdrowie!
9) Wino Beaujolais powstaje ze szczepu winogron gamay.
10) Pierwsze wzmianki na temat tej odmiany pochodzą już z 1395 roku!
11) Obecnie odmianę gamay uprawia się we Francji na ponad 30 tys. hektarów – głównie w Burgundii i Dolinie Loary. Jest to jedna z najczęściej uprawianych odmian winogron we Francji. To właśnie gamay jest cechą wspólną wszystkich win z regionu Beaujolais, bo poszczególne wina różnią się chociażby z uwagi na odmienne warunki uprawy i inną glebę.
12) Poza regionem, szczepem winogron i sławną imprezą, Beaujolais Nouveau od innych win odróżnia też sposób maceracji. Wino powstaje metodą maceracji węglowej, która polega na tym, że całe kiście winogron, nie odszypułkowane, lądują w zamkniętej kadzi, gdzie fermentują bez zgniatania, pod wpływem własnego ciężaru. Taka metoda produkcji pozwala na uzyskanie lekkiego, owocowego wina.
13) W regionie Beaujolais wyróżnia się 3 apelacje:
– na północy wyróżniono 10 cru-du-beaujolais – tam powstają najlepsze wina, o długim potencjale dojrzewania, oznaczone własną nazwą, które nie używają słowa Beaujolais
– 10 cru-du-Beaujolais: to lekki Chirouble, bardziej wyraziste Chénas, kwiatowe Fleurie, Moulin-a-Vent, Morgon, Julienas, Saint-Amour, Régnié (przez znawców najbardziej krytykowane), Brouilly oraz Côte de Broully. *Nam najbardziej smakowało wyraziste i podobno najbardziej męskie Chénas
– w środku regionu powstają wina apelacji Beaujolais-Village
– na południu natomiast produkuje się wino Beaujolais, 2/3 produkcji regionu. Jest to produkt masowy, sprzedawany pod marką ogólnej apelacji Beaujolais, bez dodatkowych określeń. Są to wina, które trzeba wypić maksymalnie w ciągu 3 lat od daty produkcji.
14) W całym regionie produkuje się Beaujolais Nouveau, którego specyfika polega na tym, że jest to wino przeznaczone do picia wkrótce po wyprodukowaniu. W końcu po co czekać? 🙂
15) Obecnie w regionie Beaujolais uprawy winorośli zajmują 18 000 hektarów. To mniej niż jeszcze 10 czy 20 lat temu, bo gdy pod koniec lat 90. skończyła się moda na Beaujolais Nouveau, wiele hektarów winnic po prostu wycięto.
16) 47% Beaujolais Nouveau trafia na eksport. To więcej niż jakiegokolwiek innego francuskiego wina. Ciekawe, czy wiecie, jaki kraj importuje najwięcej, bo kilka milionów rocznie, butelek młodego wina z Beaujolais??? Zgadujcie!
17) W Polsce też powstaje młode wino, otwierane właśnie w listopadzie – wino świętomarcińskie.
Czy Beaujolais Nouveau jest smaczne czy może to tylko „sikacz”? Na to pytanie musicie odpowiedzieć sobie sami! 🙂 Jeszcze nie jest za późno, by napić się tegorocznego młodego wina z Beaujolais 🙂 Np. dziś wieczorem ?:)
5 Comments
Maciej Kowalczyk
Z tego co wiem to do Japonii trafia najwięcej butelek.
Natalia - tasteaway.pl
Brawo, dokładnie tak :)))
mixer
a wiśniowe za 3 ,80 zł butelka pili? a ?albo porzeczkowe?
Natalia - tasteaway.pl
pili, pili, jak mieli 15 lat to różne rzeczy robili 😉
Rafał Książek
Wydaje mi się, że o winie wciąż mało się mówi… A szkoda bo według mnie to napój bogów 🙂