Już ostatnio pisałam Wam, że Warszawa oszalała na punkcie pizzy neapolitańskiej i nowe miejsca specjalizujące się właśnie w niej powstają jak grzyby po deszczu! My już swoje ulubione miejsca mamy, ale stale zaglądamy do nowych, by sprawdzić co i jak. I Wam donieść również! 🙂 W maju pisałam Wam o Casa Mia Pizza Napoletana, a w zeszłym tygodniu ruszyłyśmy do Tutti Amici. Wyprawa dość karkołomna, bo oto 2 matki i czwórka dzieci w wieku od 1,5 roku do 9 lat idą na pizzę 😉 Wyzwanie dla matek, wyzwanie dla knajpy 😉 Ale

Tutti Amici mieści się przy ulicy Chłodnej, jednak wejście do lokalu jest od ulicy Wroniej. Po godzinie 17:00 bez problemu można tam zaparkować. Zwłaszcza teraz – cała Chłodna świeci pustkami! Restauracja jest przestronna, są dwa wysokie stoły, kilka klasycznych stolików i możliwość zjedzenia na zewnątrz, w ogródku. Jeśli chodzi o wystrój, to nie jest to typowa przytulna włoska restauracja. Owszem znajduje się piec do pizzy, ceglasta ściana, puszki z pomidorami, bazylia na stolikach, ale wnętrze nie jest spójne i obie stwierdzamy, że nie do końca przemyślane. Wygląda trochę tak jakby Tutti Amici wprowadziło się do wcześniej istniejącego lokalu i nie wprowadzało zbyt wielu zmian (poza wspomnianym piecem).

Do Tutti Amici przyszłyśmy na pizzę – neapolitańską of course 😉 Ale serwują też inne dania kuchni włoskiej. W menu znajdziecie przystawki – m.in. deskę włoskich serów, bruschettę, mule w sosie własnym z cytryną lub sosie pomidorowym, dania główne i sałatki bazujące na rybach i owocach morza. Są też klasyczne włoskie makarony – spaghetti carbonara, aglio e olio, all’amactritana, tagliatelle frutti di mare, in crema di scampi i jeszcze kilka smacznie brzmiących pozycji.  Cenowo: makarony kosztują od 23 zł do 45 zł za tagliatelle z kremem z pomidorów i langustynkami, sałatki 16-20 zł, a mule 26- 30 zł.

Jeśli chodzi o pizze, to wybór jest naprawdę duży. Ceny pizzy zaczynają się od 24 zł, najdroższa kosztuje 44 zł Są pizze specjalne: Mortadella – z mozzarellą, pesto alla genovese, mortadellą, pistacjami i serem Grana Padano (36 zł), Gero – z włoską kiełbasą produkcji Szefa Kuchni i oliwkami (29 zł), Tutti amici – z mozzarellą fior di latte, żeberkami wołowymi, jalapeno i konfiturą z karmelizowanej czerwonej cebuli (40 zł), Desiderio – z mozzarellą fior di latte, kremem z trufli, pieczarkami i świeżym szpinakiem (44 zł). I pizze klasyczne podzielone na te z sosem pomidorowym (Rossa) i bez (Bianca). Jest też krótkie menu dla dzieci – pizza z nutellą i bananami, pizza hawajska i makaron z pomidorami, bazylią i parmezanem. 

W związku z tym, że jesteśmy z 4 dzieci idziemy w klasykę, czyli pizze na bazie sosu pomidorowego. Ja zamówiłam Lucifero – z mozzarellą, włoską pikantną kiełbasą nduja, czerwona cebula, oliwki (33 zł), Maks wziął Cotto – z mozzarellą fior di latte i szynką gotowaną (27 zł), a  Jagoda oczywiście Margheritę (24 zł) 🙂 Karolina dla siebie i chłopaków zamówiła tylko jedną pizzę – Cotto e Funghi – z mozzarelą fior di latte, szynką gotowaną i pieczarkami (28 zł). Wszystkie pizze były naprawdę pyszne, ciasto miękkie, prawdziwe neapolitańskie, sos idealny. Jedyne, do czego można się przyczepić to czarne oliwki na Lucifero, które odbiegały jakością od pozostałych składników. Później trochę żałowałyśmy, że nie wybrałyśmy którejś pizzy z działu „speciale” (np. tej z mortadelą i pistacjami),  ale jest to dobry powód, żeby tam wrócić, tym razem bez dzieci 😉  I zjeść w większym spokoju…. 🙂

Podsumowując: lokal jako wnętrze bez szału (pod względem klimatu zdecydowanie są lepsze miejsca na pizzę neapolitańską w Warszawie), ale pizza jak najbardziej! My, całą naszą szóstką, polecamy!!!! 🙂

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Tutti Amici

u. Chłodna 48

tel. 514 320 002

godziny otwarcia:

pon – czw i niedziela 12:00 – 22:30

piątek – sobota 12:00 – 24:00