Wiem, wiem.. ile można o tej pizzy??? Najpierw Dziurka od klucza, potem Mąka i Woda, a teraz znów pizza. Ile można??? Ale co ja Wam poradzę, jak w temacie pizzy neapolitańskiej ciągle coś nowego się pojawia i zachwyca.. Już chyba nie potrafię powiedzieć, która jest naj. Gdy jadłam wczoraj pizzę z Salsicci, czułam, że to mój nowy numer 1… ale może już nie pamiętam tak dobrze pozostałych???

Jedno jest pewne – Salsiccia robi to niesamowicie dobrze i od razu przypomniał mi się Neapol i te najlepsze zajadane tam pizze!!! Podobno część z Was zna Salsiccię z Lunaparku, my nie znaliśmy, ale najpierw pogadaliśmy o niej z Kulinarnie Niepoważni, potem zobaczyliśmy zdjęcia Marcina (slodkokwasna.pl – znów idziemy Twoim tropem;))) i po prostu musiałam tam jechać!

 

Salsiccia lokal

 

Od razu Was uprzedzam – na chwilę obecną Salsiccia to lokal, by przycupnąć na szybką pizzę lub zabrać ją na wynos. Nie ma sali, nie ma stolików. Są 3-4 stoliki barowe, lada, piec… Ale jest cudowny zapach i słychać włoski, więc to tylko pogłębia wrażenie, że jesteś gdzieś w Neapolu, a nie w Warszawie, na Grochowie.

Poza pizzą w Salsicci znajdziecie kilka przystawek – foccacię (11 zł), bruschettę z pomidorami (12 zł) albo z borowikami, truflą i pancettą (15 zł – brzmi rewelacyjnie, muszę spróbować następnym razem). Jest też deska włoskich serów i wędlin z domową ciabattą (dla dwóch osób -35 zł). Ale ja jestem sama, więc obowiązkowo idę tylko w pizzę.

Do wyboru macie kilkanaście rodzajów – ceny pizzy od 18 do 30 zł Są klasyki takie jak Marinara (18 zł), Margherita (20 zł) czy Cotto (25 zł). Jest też oczywiście Diavola (25 zł), Prosciutto e Funghi (26 zł), Parma z rukolą, Grana Padano i włoską szynką San Daniele (28 zł). Są też trzy pizze bianche –  np. z borowikami, pancettą, czerwoną cebulą i truflą albo z różnymi serami (mozzarella fior di late DOP, Grana Padano DOP, gorgonzola, scamorza). Mnie kusi pizza Porcini (29 zł) – pomidory San Marzano DOP, mozzarellla fior di latte DOP, borowiki, Salsiccia Calabrese – domowej roboty włoska kiełbasa wieprzowa, oliwa truflowa. Finalnie jednak wybieram Salsiccia Bomba (25 zł).

Ta pizza to strzał w dziesiątkę! Pomidory San Marzano DOP, mozzarella, Salsiccia calabrese, czerwona cebula i czosnek. Idealne ciasto, idealny sos, idealna dodatki. Zajadam, jednocześnie czytając opis pizzy neapolitańskiej, który Salsiccia zamieściła zarówno w lokalu, jak i na swoich ulotkach z menu. Fajny element edukacyjny – jest info o tym, jakie powinny być brzegi (wyrośnięte i spieczone, ale nie chrupiące), o wilgotnym  środku, o tym, że jedyny sos dostępny do pizzy to… oliwa. Jest info o składnikach, z których Salsiccia korzysta.

Efekt? … Absolutnie WOW! Polecam bardzo!!

Salsiccia_pizza bomba

 

PS. Zwróćcie uwagę na godziny otwarcia 🙂 Coś dla nocnych marków i nocnych głodomorów 🙂

 

SALSICCIA PIZZERIA NAPOLETANA

ul. Łukowska 7A

tel. 690 606 065

godziny otwarcia:

pon 14.00-1.00

wt -pt 14.00-2.30

sob – nd 12.00-2.30