Wiem, wiem.. ile można o tej pizzy??? Najpierw Dziurka od klucza, potem Mąka i Woda, a teraz znów pizza. Ile można??? Ale co ja Wam poradzę, jak w temacie pizzy neapolitańskiej ciągle coś nowego się pojawia i zachwyca.. Już chyba nie potrafię powiedzieć, która jest naj. Gdy jadłam wczoraj pizzę z Salsicci, czułam, że to mój nowy numer 1… ale może już nie pamiętam tak dobrze pozostałych???
Jedno jest pewne – Salsiccia robi to niesamowicie dobrze i od razu przypomniał mi się Neapol i te najlepsze zajadane tam pizze!!! Podobno część z Was zna Salsiccię z Lunaparku, my nie znaliśmy, ale najpierw pogadaliśmy o niej z Kulinarnie Niepoważni, potem zobaczyliśmy zdjęcia Marcina (slodkokwasna.pl – znów idziemy Twoim tropem;))) i po prostu musiałam tam jechać!
Od razu Was uprzedzam – na chwilę obecną Salsiccia to lokal, by przycupnąć na szybką pizzę lub zabrać ją na wynos. Nie ma sali, nie ma stolików. Są 3-4 stoliki barowe, lada, piec… Ale jest cudowny zapach i słychać włoski, więc to tylko pogłębia wrażenie, że jesteś gdzieś w Neapolu, a nie w Warszawie, na Grochowie.
Poza pizzą w Salsicci znajdziecie kilka przystawek – foccacię (11 zł), bruschettę z pomidorami (12 zł) albo z borowikami, truflą i pancettą (15 zł – brzmi rewelacyjnie, muszę spróbować następnym razem). Jest też deska włoskich serów i wędlin z domową ciabattą (dla dwóch osób -35 zł). Ale ja jestem sama, więc obowiązkowo idę tylko w pizzę.
Do wyboru macie kilkanaście rodzajów – ceny pizzy od 18 do 30 zł Są klasyki takie jak Marinara (18 zł), Margherita (20 zł) czy Cotto (25 zł). Jest też oczywiście Diavola (25 zł), Prosciutto e Funghi (26 zł), Parma z rukolą, Grana Padano i włoską szynką San Daniele (28 zł). Są też trzy pizze bianche – np. z borowikami, pancettą, czerwoną cebulą i truflą albo z różnymi serami (mozzarella fior di late DOP, Grana Padano DOP, gorgonzola, scamorza). Mnie kusi pizza Porcini (29 zł) – pomidory San Marzano DOP, mozzarellla fior di latte DOP, borowiki, Salsiccia Calabrese – domowej roboty włoska kiełbasa wieprzowa, oliwa truflowa. Finalnie jednak wybieram Salsiccia Bomba (25 zł).
Ta pizza to strzał w dziesiątkę! Pomidory San Marzano DOP, mozzarella, Salsiccia calabrese, czerwona cebula i czosnek. Idealne ciasto, idealny sos, idealna dodatki. Zajadam, jednocześnie czytając opis pizzy neapolitańskiej, który Salsiccia zamieściła zarówno w lokalu, jak i na swoich ulotkach z menu. Fajny element edukacyjny – jest info o tym, jakie powinny być brzegi (wyrośnięte i spieczone, ale nie chrupiące), o wilgotnym środku, o tym, że jedyny sos dostępny do pizzy to… oliwa. Jest info o składnikach, z których Salsiccia korzysta.
Efekt? … Absolutnie WOW! Polecam bardzo!!
PS. Zwróćcie uwagę na godziny otwarcia 🙂 Coś dla nocnych marków i nocnych głodomorów 🙂
SALSICCIA PIZZERIA NAPOLETANA
ul. Łukowska 7A
tel. 690 606 065
godziny otwarcia:
pon 14.00-1.00
wt -pt 14.00-2.30
sob – nd 12.00-2.30
3 Comments
Mateusz
Pizza jest bardzo dobra, wszystko się w niej zgadza, ekstra, że jest np. oliwa chilli w lokalu. Jednak sama restauracja sprawia trochę dziwne wrażenie, faktycznie brak stolików, wystrój mocno take-away’owy, graficznie itp. niby ładne, ale w takim stylu, że można by pomyśleć, że to sieciówka i wszystkie teksty i grafiki są ustandaryzowane. Na taki charakter wskazują też godziny otwarcia – do 2:30 i dostawy w tym czasie, a także pizza podawana w lokalu na kartonie. Dla samej pizzy lub też w nocy z dostawą, bardzo gorąco polecam. Na kolację czy lunch na Grochowie, sporo jednak dalej, właściwym miejscem pozostaje Piselli z prawdziwie neapolitańskim klimatem, kilkoma stolikami, stonowanym wystrojem, produktami włoskimi do kupienia. Salsiccię mam jednak znacznie bliżej siebie i też jeszcze zajdę, a na pewno będę zamawiać. Obecnie to oprócz Piselli druga, naprawdę zacna i prawdziwa neapolitańska pizza, nawet jeśli charakter lokalu nie do końca koresponduje dla mnie z pizzą. Nie do końca mi leży jedzenie takiej dobrej pizzy z kartonu, siedząc przy ciasnej ławie. Warto mimo to odwiedzić choćby po to, by zobaczyć ich piękny, czerwony piec kaflowy. A na pewno warto zapamiętać do zamawiania wieczorami do domu! Ogólnie miejsce godne zapamiętania! Trzymam kciuki za powodzenie.
Wioletta Kunka
Dziękujemy Panie Mateuszu!!! Team Piselli , pozdrawia 🍕🍕🍕