To będzie post ekspresowy! Z jednej strony dlatego, że mam dla Was jedną kluczową informację, z drugiej dlatego, że muszę napisać go baaaardzo szybko!! Ale nie chciałam chować tej informacji dla siebie!! 🙂
W ostatnich dniach w Forcie 8, o którym już Wam mówiłam kilka razy, bo tam znajdziecie też DESEO, otworzyła się wreszcie Dziurka od klucza – pewnie znaliście ją już z Powiśla! Dziurka ma przystawki i makarony tak jak na Powiślu, ma też dania, ale mnie najbardziej ciekawiła ich pizza neapolitańska, którą wcześniej zapowiadali!!
Poszliśmy na przeszpiegi, jak tylko wróciliśmy do Warszawy! Ja wiedziałam, że musi być pizza. Przystawki przejrzałam tylko pobieżnie – napiszę o nich, jak już spróbujemy. Na pewno znajdziecie i te z owocami morza (np. krewetki z chorizo, winem porto, miodem oraz peperoncino podawane z pieczywem – 30 zł czy przegrzebki z estragonem, pangrattato, anchois, peperoncino, również z pieczywem – 36 zł), i te mięsne – carpaccio wołowe czy wątróbkę drobiową. Przejrzałam zupy (ceny 24-34 zł + zupa dnia w cenie 14 zł). Ale moim celem była strona z pizzą neapolitańską!!
Pizza w Dziurce kosztuje od 25 do 34 zł, a propozycje smakowe są świetne! Są klasyki, ale jest sporo bardziej pomysłowych połączeń smaków i czuję, że to na nie będziemy wracać. Na pierwszy ogień wzięłam – pomidory San Marzano DOP / parmezan / mozzarella fior di latte / figa / salami Finocchiona / miód (34 zł). Pizza okazała się sztosem absolutnym! Rewelacyjne ciasto, świetne pomidory, idealne połączenie smaków! Polecam bardzo! Moim zdaniem tylko ta kulka mozzarelli na górze nie była zbyt potrzebna, takie rozwiązanie zdecydowanie lepiej sprawdza się z rozpływającą się, kremową burratą. Tu było to raczej niepotrzebne i do smaku pizzy nic nie wnosiło.
Na kolejny raz już wypatrzyłam kilka innych ciekawych opcji – np. pizza bianca z salsiccią / pieczonym ziemniakiem / wędzonym provolone / mozzarellą fior di latte / majerankiem i creme fraiche (34 zł) albo z ‘ndują / kozim serem / salsiccia piccante / porem / mozzarellą fior di latte i creme fraichem (34 zł) albo z borowikami / speckiem / pieczonym czosnkiem / mozzarellą fior di latte / rozmarynem i creme fraiche (34 zł). Jest co próbować!
Łukasz zdecydował się na makaron i chociaż cenię makarony Dziurki to Bigoli Carbonara (pancetta / Parmigiano Reggiano / żółtko/ pieprz – 34 zł) idealne wczoraj nie było – nieco zbyt słone, nieco zbyt pływające w sosie.. ale może to specjalnie zrobili, by Łukasz nadal uważał, że najlepszą carbonarę robię ja??? 🙂 Na pewno jednak wrócimy spróbować inne makarony – chociażby Ragu czy Puttanescę. Muszę też przypomnieć sobie smak klasyka dziurkowego, który kiedyś jadałam z przyjaciółką na Powiślu – to gnocchi z szynką parmeńską / cukinią / suszonymi pomidorami / serem kozim / tymiankiem i czosnkiem (35 zł). Zobaczymy następnym razem, czy nadal smakują tak samo dobrze!
Obiad zakończyliśmy sernikiem z marakują. Wiecie, że marakuję kocham 🙂 Sernik bardzo dobry, chociaż pierwsze miejsce w temacie serników nadal ma Stara Kuźnia ;))) Nie muszę Wam też mówić, że obok macie też caaaaałą masę naszych deserów i lodów 😉
Dziurka ma też lunche – zupa i drugie danie za 26 zł w godzinach 12-15.00. Na pewno je przetestuję również!
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
FORT 8
Fort Służew 1 b
tel. 500 150 494
Godziny otwarcia:
pon- sob. 12-23.00
nd 12-22.00
8 Comments
Vito z Hiszpanii
ceny absurdalnie wysokie.Mieszkam w Hiszpanii i place o wiele taniej.Dla kogo to ma byc ??
Natalia
Hey, nie wiem, kiedy byłeś ostatnio w Warszawie, ale ceny mocno poszły w górę :/
Kaśka
Nie odwiedziłam jeszcze tej knajpy, jeśli chodzi o włoskie jedzenie to mam swój typ i często dzwonie na roomservice, by mi ta pyszną włoską pizze przywieźli do domu. Nie lubię gotować, więc wiadomo jak jest 🙂
Natalia
Skąd zamawiasz? 🙂
Kaśka
Makrony zamawiam z Chianti a pizzę z Io Raviolo 🙂 Pizza Vesima bardzo mi smakuje. Pozdrawiam 🙂
Natalia
Dzięki 🙂 nawet nie wiedziałam, że lo Raviolo ma pizzę 🙂
Ania
Fajne zestawienie, myślę, że z włoskich klimatów polecam przyjrzeć się również restauracji Sypka Mąka i Masło. Pizza jak i inne włoskie przysmaki bardzo mi i mojemu partnerowi zasmakowały. Warto promować takie miejsca zwłaszcza w takich momentach w jakich obecnie znajdują się lokale gastro. 😉