Ten artykuł do dawna chodził mi po głowie! 🙂 Wiecie już, że w kwietniu wydaliśmy naszego pierwszego kulinarnego ebooka, w którym zebraliśmy nasze ukochane przepisy z podróży. Na początek wybraliśmy Europę. Nie chcieliśmy mieszać w jednym ebooku wszystkiego i wszystkich smaków, które kochamy. Uznaliśmy, że skupimy się na tym, co nam bliskie i co szykujemy w domu 🙂 Przyznaję szczerze, że na ramen czy na tajskie nadal wolę iść do knajpy, która się w tym specjalizuje niż działać w domu… chociaż oczywiście kilka pad thaiów czy tajskich curry udało nam się popełnić 🙂

 

Nasz ebook jednak już znacie, a dziś chciałam Wam przedstawić inne, świetne ebooki. Również kulinarne:) Są mega różne! Będzie po włosku od Agnieszki, która we Włoszech mieszka i ma męża Włocha. Będzie wegańsko od Ani, która robi cuda niesamowite z tofu, jackfruita i innych takich, będzie domowo i dzieciowo od Kingi Lady Gugu, którą uwielbiam oglądać na instastory i będzie słodko.. od Asi, która nie tylko robi genialne zdjęcia naszych ciastek, ale sama robi bezy czy serniki!

Od czego zaczynamy??? 🙂 Lecimy najpierw z makaronami i innymi włoskimi cudami!

 

1) WŁOSKA UCZTA – AGNIESZKA TROLESE

 

włoska uczta_foto

 

Agę śledzę na Instagramie już jakiś czas! Uwielbiam jej podróżnicze relacje 🙂 Włochy ma w jednym palcu, a jej kulinarny ebook to przepisy z jej domu, w którym gotuje wspólnie z mężem, Włochem. Ale również przepisy, które są w jego rodzinie od lat. Sos pomidorowy Cioci Grazielli. Gdy to słyszę, od razu widzę włoską mammę stojącą nad garem z makaronem 🙂

 

W ebooku Agi znajdziecie klasyczne przystawki takie jak ruloniki z bakłażanów czy bruschette, przeróżne makarony – od tradycyjnych jak pesto, cacio e pepe czy carbonara o bardziej nietypowe jak ten z łososiem i wódką czy z brokułami. Jest risotto i parmiggiana z bakłażanów, którą kocham wybierać w restauracjach, ale nigdy jej sama nie robiłam – jak widać najwyższa pora 🙂 W dziale deser włoskie klasyki – tiramisu, panna cotta, crostata, która mi kojarzy się z włoskimi śniadaniami gdzieś na południu Włoch:) A do tego cała maaaasa pysznych zdjęć 🙂

 

To nie jedyny ebook Agi, znajdziecie u niej również rewelacyjny przewodnik na temat Włoch – jej Przewodnik po najpiękniejszych miejscach we Włoszech znajdziecie TU.

włoska uczta_makaron_parmiggiana

 

 

2) EBOOKI WEGAŃSKIE – ANIA SUDOŁ

 

Anna Sudoł

 

Ania to fabryka wegańskich ebooków!! Ostatnio Nawet otworzyła specjalnie dedykowanym im profil na Instagramie. Ania zaczynała od ebooka Ulubionego, w którym zawarła swoje ulubione przepisy. To tam są wegańskie klasyki takie jak tofucznica, smażone tofu, pasty, smarowidła, wegański sos serowy, majonez z nerkowców czy boskie placuszki z bananów – uwuelbiam je!:) I pyszny koktajl Bounty! 🙂 W ebooku Ulubionym znajdziecie przepisy na śniadania, obiady, lunche na wynos czy małe co nieco, ale jest też trochę przepisów świątecznych – jest pieczeń orzechowa, pasztet z kalafiora.. czy.. „kielbasa” na bazie tofu i tempehu!

W przypadku Ani ten ebook to dopiero początek! Teraz ma ich już kilka – jest ebook świąteczny, ebook z przepisami na grilla, ebook azjatycki. W ebooku świątecznym znajdziecie wegańskie łazanki, wegańskiego „łososia”, pierogi, krokiety, „śledzie w śmietanie”, tofu po grecku… W ebooku azjatyckim jest oczywiście Ani popisowy pad thai i cała masa innych rzeczy jak chociażby ryż w ananasie, tom yum, banh mi, curry, wegańskie sushi czy makaron stir fry. W grillowym mnie ogromnie kusi stek z kalafiora albo orzechowe sataye z tofu albo kanapki z boczniakami… są też skrzydełka z kalafiora czy kofty z ciecierzycy. Cały spis treści znajdziecie TU.

Teraz pracuje nad kolejnym w swojej bazie tuż przy portugalskiej plaży 🙂 Polecam Wam bardzo zajrzeć na jej Instagram, gdzie nie tylko gotuje, ale też pokazuje cudowne portugalskie widoki! Jestem pewna, że widoku z okna zazdrościć jej będzie 90% z nas 😉 Lub 95 %  🙂

 

ania sudoł

 

3) LADY GUGU DLA CAŁEJ RODZINY –  ŚNIADANIA, ZUPY, OBIADY, CHLEBY KINGI STĘPIEŃ

 

lady gugu_obiad

 

Kinga to kolejna dziewczyna, która idzie jak burza! 🙂 Zaczęło się od szybkich obiadów, potem wskoczył ebook ze śniadaniami, ebook z zupami, ebook wielkanocny, a dosłownie teraz ebook Chleby, bułki i proste wypieki! 🙂  Pełen zakres 🙂 Od chleba po ciasto przez zupę, owsiankę i Wielkanoc! 🙂

W ebooku obiadowym znajdziecie 32 dania, czyli można z nim gotować obiady przez miesiąc! 🙂 Wszystkie szybkie (15 minut!) i proste do przygotowania! 🙂 Są burgery z łososia, bataty po meksykańsku, kilka pomysłów na łososia, na makarony, na krewetki.  Jest zapiekany kalafior i zupa taco – do wyboru do koloru.

Śniadania to również pełna różnorodność od amerykańskich tostów przez owsianki, koktajle, jaglanki, „dynianki” (!!!!) po gofry, placki i omlety. Jeśli brakuje Wam pomysłu na śniadanie, TU na pewno go znajdziecie.

TU znajdziecie wszystkie ebooki 🙂 Super jest to, że przy każdym z nich można zobaczyć dokładny spis treści! 🙂 Nowy ebook z chlebami, bułeczkami i drożdżówkami to kolejny sztos!

 

chleby i śniadania

 

 

4) SŁODKIE EBOOKI ASI MATYJEK – ODCZARUJ GARY

 

Odczaruj Gary_ebook BEZY

 

 

Jeśli śledzicie nie tylko Tasteaway, ale również nasze DESEO, pewnie już znacie Asię Matyjek i Studio Odczaruj Gary 🙂 To Asia już od kilku lat robi zdjęcia naszych ciastek, pralin, lodów i tortów. To ona sprawia, że nie dość, że są piękne i świetnie smakują, to jeszcze idealnie prezentują się na zdjęciach… a powiem Wam, że praca z niektórymi słodkimi produktami wcale łatwa nie jest i zrobienie idealnego zdjęcia wymaga nie tylko dobrego oka czy gustu do przygotowania pięknej stylizacji, ale również odpowiedniej precyzji 🙂

Asia jednak nie tylko robi zdjęcia, ale też gotuje, a przede wszystkim PIECZE. Jest Królową Bez i to o nich wydała swojego pierwszego ebooka z masą cudownych zdjęć i takimi bezami, że po prostu chcesz je mieć u siebie! Ebook o bezach znajdziecie TU! Jest Pavlova, jest tort bezowy, ale również bezowy mazurek, który wygląda niczym piękna pisanka. Ale, ale.. pomimo, że ebook o bezach pojawił się wkrótce przed Wielkanocą, już w maju do Sklepu Odczaruj Gary wskoczył kolejny ebook – tym razem z ulubionymi ciastami Asi. Znów jest słodko, znów zdjęcia sprawiają, że cieknie Ci ślinka, a ja coś czuję, że sama się będę musiała nauczyć piec, jak Maks zobaczy zdjęcie sernika z karmelem i popcornem ;))) Podrzucam Wam link – o TU!

 

Odczaruj Gary_ebook CIASTA

 

 

5) PYSZNY JADŁOSPIS MARYLI FOSSEN Z ADDICTED TO PASSION

 

Pyszny jadłospis Addicted to Passion

 

 

Maryla od lat pisze o podróżach i nie raz zdarzyło mi się odsyłać Was do niej np. gdy pytacie o Islandię, Kubę czy Malediwy – miejsca, w których nas nigdy nie było 🙂

Jej kulinarny ebook to… odpowiedź na koronawirusa 🙂 Mamy tu w ogóle ekipę mega aktywnych Dziewczyn, które dopiero koronawirus zatrzymał w domu i sprawił, że miały czas gotować, robić zdjęcia i stworzyć swoje ebooki 🙂 Tak było ze mną, z Agą z Taste & Travel (w każdym razie takie miałam wrażenie, bo wcześniej Agnieszka była ciągle w podróży, a nagle bach lockdown i to we Włoszech ;)), tak było z Asią Matyjek 🙂 Maryla i jej mąż Marcel też baaaaardzo dużo podróżują i zawodowo są fotografami, więc ich zdjęcia to BAJKA!! Zarówno te podróżnicze, jak i kulinarne 🙂

 

Ebook z jadłospisem na 7 dni powstał nie tylko po to, by podzielić się przepisami, ale również po to, by pokazać, ze możesz iść na zakupy raz w tygodniu i jeść pysznie i różnorodnie… a nie tylko suchy makaron i ryż ;))) Znajdziecie go TU 🙂 W ebooku sporo smakołyków podzielonych na śniadania, lunche i kolacje, ale również lista zakupów, by cały jadłospis wykonać. Wszystko zatem podane na tacy 🙂

 

PS. Ten ebook to nie jedyny ebook Maryli. Znajdziecie u niej też świetny przewodnik po Islandii, z gotowym planem podróży  – łapcie LINK.

 

Addicted to passion_przepisy

 

6) MAKI I ICH SMAKI – MARLENA WRÓBLEWSKA Z MAKÓWECZKI.PL

 

makoweczki

 

Marlenę znamy od lat! Powiem Wam, że to chyba pierwsza królowa blogosfery parentingowej! 🙂 Jej ebook to 80 przepisów z wykluczeniem glutenu, mleka, jaj oraz cukru. Marlenę do eksperymentów w kuchni doprowadziły problemy zdrowotne jej córki, Lenki. To Lenka sprawiła, że w domu Makóweczek zaczęło się gotowanie bez jajek, nabiału, cukru 🙂

Jak Marlena sama pisze: nie chciała trzymać tej wiedzy dla siebie! Mówi, że „ebook jest dla każdego! Zaczynając od alergików, osób z celiakią, problemami z tarczycą, vegan, po zwykłych śmiertelników, którzy chcą ulepszyć swoją dietę ,zmienić nawyki i sięgnąć po zdrowie. Foodbook zachęca do eksperymentowania oraz rodzinnego spędzania czasu w kuchni.” Znajdziecie go TU!Maki i ich smaki