Wiecie, czego nam najbardziej brakuje w Warszawie pod względem kulinarnym? Makaronów! Dobrych makaronów! 🙂 Z jednej strony może to się Wam wydawać absurdalne – włoskich restauracji Warszawa ma dziesiątki! Z drugiej strony, jeśli naprawdę kochacie włoskie jedzenie, pewnie wiecie, że tych miejsc, które naprawdę potrafią zrobić makaron rzucający na kolana wcale tak wiele nie ma.

 

Jakiś czas temu Łukasz zapytał o najlepsze makarony na swoim prywatnym profilu. Pojawiło się sporo propozycji, a wśród nich Quattro Piatti, które już od dawna miałam na swojej liście miejsc do odwiedzenia. Umówiłam się na lunch ze swoją koleżanką, która już wcześniej była i pizza zachwalała („podobna jak w Ciao a Tutti”).

 

 quattro-piatti-wnętrze

 

 

Niewielką restauracyjkę znajdziecie przy Stępińskiej, kiedyś chyba dość długo działała tam restauracja Magiel. Teraz wchodzimy prosto do małego włoskiego świata. Znów obrusy w kratkę na stołach – co zrobić, jak to takie włoskie? 🙂 Pięknie pachnie, przyjemny klimat. Idealnie na babski lunch, idealnie na randkę czy spotkanie ze znajomymi w niezbyt zobowiązującej atmosferze.

 

Bierzemy się za menu. Są antipasti, makarony i pizza. Menu jak dla mnie dość nieczytelne, ale co zrobić – wysilamy wzrok i szukamy. Wszystkie makarony przygotowywane są na miejscu – od razu plus! W menu są obecnie tylko 4 – la tagliatella al pomodoro (18 zł) – ze świeżymi pomidorami, passatą San Marzano, oliwą z oliwek, czosnkiem, czerwoną cebulą i Parmigiano Reggiano, pappardelle alla salsiccia e funghi (24 zł) z ragu z kiełbasą duszoną w czerwonym winie i pieczarkami, z kremem z pieczarek i parmezanem oraz Ravioli del Plin (32 zł) – nadziewane wołowiną duszoną w czerwonym winie, podawane z sosem i Parmigiano Reggiano. Najbardziej oryginalnie brzmią  Tagliolini con Gamberi e tre consistenze di zucchini (32 zł) z krewetkami i cukinią w kremie, smażoną i surową, z sałatką z krewetek w białym winie, świeżymi pomidorkami i oliwą z oliwek. Uff, skomplikowane opisy?:) Trochę tak! 🙂

 

Mnie kusi klasyka, czyli la tagliatella al pomodoro, ale na tablicy na dziś wypatruję też gnocchi, które kocham miłością nieskończoną. Podawane ze świeżymi pomidorami i serem straciatella. Biorę! Moja towarzyszka idzie w taglioni z krewetkami. Odpuszczamy pizzę- muszę jej spróbować kolejnym razem. W karcie czytamy, że ciasto na pizzę rośnie co najmniej 24 godziny, a do jej powstania używają pomidorów San Marzano i codziennie przygotowywanej mozzarelli. Lista pizzy dość długa – jakieś kilkanaście rodzajów – ceny pizzy od 16 do 32 zł.

 

Makarony lądują na stole i zachwycają już wizualnie. Z jednej strony niekoniecznie gwarantuje to super doznania smakowe – czasem najlepsze jest to, co wcale nie wygląda 😉 Z drugiej strony widać, że Quattro Piatti się wyróżnia na tle włoskich restauracji w Warszawie.

 

tagliolini-krewetki-cukinia

 

 

 

 

Próbujemy! Gnocchi mają idealną konsystencję – niezbyt mączystą, niezbyt ziemniaczaną, a połączenie pomidorów, oliwy i sera wypada rewelacyjnie. Myślę o nich przez kolejne dwa dni i po wizycie w środę już w czwartek kusi mnie powrót do Quattro Piatti. Taglioni z krewetkami tylko próbuję, bo przyznam, że ja zimą nie mam ochoty na połączenie cukinii i krewetek – jakoś bardziej kojarzy mi się to z latem i kieliszkiem białego wina 😉 Samo taglioni smakuje jednak bajecznie! Takich makaronów chcemy więcej 🙂

 

 

Tego samego dnia wieczorem do Quattro Piatti zagląda Łukasz. On bierze papardelle i z tego, co mówi jest mniej zachwycony niż ja (jego danie było dla niego mało wyraziste), ale widzi bardzo duży potencjał dla tego miejsca. Ja na pewno wrócę sprawdzić więcej, najwyżej bez Łukasza 😉 (EDIT: właśnie zaproponował obiad w QP dziś, więc jednak wrócimy razem;)) Dajcie znać, jeśli byliście i jak wrażenia 🙂

 

papardelle

 

UWAGA! Nie można płacić kartą! Jest to trochę dziwne w restauracji w kilka miesięcy po otwarciu… Dla Gości to zwykle mało wygodne, a dla niektórych może być wręcz podejrzane…

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

QUATTRO PIATTI

ul. Stępińska 2

tel. 22 841 00 16

godziny otwarcia:

pon – ZAMKNIĘTE

wt – sobota 12.00 -22.00

nd 12.00 – 21.00