Czy ja już Wam mówiłam, że Łukasz się ostatnio ze mnie śmieje? Żartuje, bo nigdy nie lubiłam kawy, a nagle stałam się.. kawoszem. Jestem jednak dość specyficznym typem kawosza – najchętniej piję kawę na zimno, z lodem, mrożoną albo kawę-deser, z lodami. Piję kawy na przeróżne sposoby, ale najlepiej na zimno. Uwielbiam też próbować kaw na zimno w różnych miejscach na świecie. Zaczęło się od Wietnamu i kawy po wietnamsku. A, niech będzie, spróbuję – powiedziałam i od tego czasu mocna, wietnamska kawa, podawana z lodem, stała się naszym codziennym rytuałem. Rytuałem powtarzanym kilka razy dziennie. W Hoi An zakochałam się w kawie na mleku kokosowym. Potem, całkiem niedawno, we włoskim caffe leccese oraz popularnym affogato. Ostatnio jestem przeszczęśliwa, bo zamieszkał u nas w domu nowy ekspres do kawy – NESCAFÉ Dolce Gusto Esperta i wszystkie ulubione zimne kawy mogę szybko zrobić sobie sama w domu. Albo nawet nie ja, tylko dzieciaki, bo zrobienie kawy w ekspresie kapsułkowym to przecież bułka z masłem 😉

 

Nescafe Dolce Gusto

 

kawa na latokawa na lato

 

Najpierw opowiem Wam kilka słów o ekspresie, a potem zapraszam na nasze ulubione zimne kawy ze świata i banalne przepisy, jak je zrobić w domu. NESCAFÉ Dolce Gusto to dla mnie marka, która jest mi wyjątkowo bliska… Dawno temu, w 2009 czy 2010, robiłam dla nich badania marketingowe! Pracowałam wtedy w TNS OBOP  (teraz TNS Polska) i do dziś pamiętam wywiady grupowe, podczas których respondenci opowiadali o ulubionych kawach, o wygodzie, o różnorodności. Potem mieliśmy jeden z ekspresów NDG w domu, ale z czasem trochę przestaliśmy z niego korzystać – więcej kaw piliśmy na mieście. Teraz częściej bywamy w domu, częściej pracujemy z domu i NESCAFÉ Dolce Gusto znów okazało się idealnym partnerem. Już na nowo zdążyłam się zakochać w kawie z lodem o poranku, którą bez problemu może zrobić Jagoda z Maksem, a dzieciaki pokochały oczywiście kakao lub Chococino z ekspresu. Łukasz wybiera espresso, którego oferta na przestrzeni tych wszystkich lat znacznie się rozszerzyła. Te wszystkie rzeczy o ekspresach NESCAFÉ Dolce Gusto na pewno już wiecie 🙂 Dodam tylko, że teraz można sterować ekspresem przez aplikację, więc dla wszystkich porannych leniwców – wrzucacie kapsułkę wieczorem, stawiacie filiżankę, a rano Wy w łóżku, a kawa robi się sama. Bajer, ale jaki miły! 🙂

 

espresso

 

To jak gotowi na letnie, kawowe orzeźwienie? 🙂

NASZE ULUBIONE KAWY NA LATO

1) CAFFE LECCESE

 

caffe leccese

 

Zaczynam od naszej włoskiej miłości. Jak sama nazwa wskazuje, caffe leccese możecie wypić w Lecce w Apulii. Nam tę kawę poleciła jedna z dziewczyn na Instagramie. Kiedyś mieszkali w Apulii i podczas letnich upałów jej mąż uwielbiał chłodzić się właśnie tą kawą. Od razu zaczęliśmy jej szukać i potem piliśmy ją obsesyjnie i w Lecce, i w Gallipoli. Potem dowiedzieliśmy się, że nazwa caffe leccese to bardziej pod turystów, a Włosi mówią na nią caffe in ghiaccio. Jak zwał, tak zwał – jest pyszna – słodka, ale też orzeźwiająca!

Przygotowanie jej jest bardzo proste. Do szklanki wlewamy syrop migdałowy, wsypujemy kostki lodu (duuużo) i zalewamy espresso. Jeśli też korzystacie z NDG, my robiliśmy tę kawę na Espresso Intenso i smakuje wybornie.

 

caffe leccese przygotowanie

 

A to oryginał, prosto z Gallipoli!

 

caffe leccese w Gallipoli

 

 

2) CAFE CON HIELO

Tę kawę wrzucam tylko z uwagi na moją ogromną miłość do Hiszpanii 🙂 Bo to banał  – nie potrzebujecie przepisów. W gorące dni Hiszpanie sięgają po cafe con hielo, czyli po prostu kawę z lodem. W jednej filiżance podaje się tam espresso, w drugiej kostki lodu. Słodzicie espresso wedle uznania i wylewacie na lód. Voila! Gotowe typowe hiszpańskie cafe con hielo.

cafe con hielo

3) COCONUT ICED COFFEE

 

coconut iced coffee

 

Miłość Maksa z Wietnamu. By ją przyrządzić potrzebujecie espresso, cukier, lód w kostkach, mleko kokosowe i …shaker. My po raz pierwszy piliśmy coconut iced coffee w wietnamskim Hoi An w uroczej knajpce Cocobox. Chodziliśmy tam na rewelacyjne owocowe koktajle (np. z mango i marakują) i właśnie na tę kawę. To świetna kawa na zimno dla wszystkich tych, którzy unikają mleka krowiego i kochają kokosy.

 

coconut iced coffee-Hoi-An

 

Na początek robicie espresso – u nas sprawdzają się tu różne kapsułki – zarówno espresso intenso, jak i np. Honduras. Słodzimy espresso wedle uznania. Do shakera wrzucamy lód, wlewamy posłodzone espresso i ok. 50 ml mleka kokosowego. Mieszamy wszystko, potrząsając shakerem i wlewamy do szklanki wypełnionej lodem. Pycha!

 

coconut iced coffee

 

4) FREDDO ESPRESSO

 

freddo espresso

 

Pewnie je znacie, jeśli latem bywacie na Cyprze czy w Grecji. To Grecy kochają frappe, freddo espresso i freddo cappuccino.

Freddo espresso jest banalne w przygotowaniu, ale również potrzebujecie shaker. Robicie espresso, słodzicie, do shakera wrzucacie lód i wlewacie espresso. Mieszacie, wlewacie do szklanki. To najmocniejsza z greckich mrożonych kaw, idealna, jeśli potrzebujecie szybko postawić się na nogi, a nie lubicie mlecznych kaw.

Freddo cappuccino to trochę wyższa szkoła jazdy, ale też do wykonania w domu. Robicie pojedyncze lub podwójne espresso, słodzicie, wlewacie na lód, a potem dodajecie spienione zimne mleko w stosunku 1 : 1. Na górze można posypać cynamonem.

 

5) AFFOGATO

 

affogato

 

 

Bardziej kawa czy bardziej deser? 🙂

Odwieczne pytanie dotyczące Affogato. Espresso, a w nim lody waniliowe. Uwielbiam! Warto mieć pudełko lodów waniliowych w zamrażarce – jak mieszacie w Warszawie, to chyba nie muszą Wam mówić skąd wziąć najlepsze lody z wanilią Bourbon z Madagaskaru??? 🙂

 

6) CAPPUCCINO ICE

 

Cappuccino Ice

 

To moja miłość, jeśli chodzi o kawy NDG. Cappuccino Ice. Jak dobrze było wstać w sobotę i zasiąść na kanapie z taką kawą. Tu już bez żadnych dodatkowych kombinacji, po prostu zgodnie z przepisem na pudełku 🙂

 

cappuccino ice

 

To moi letni faworyci 🙂 W zimny dzień idę w Latte Macchiato z ekspresu, ale liczę, że teraz przed nami gorące lato. Skłamałabym jednak, gdybym powiedziała, że to ja najbardziej cieszę się z ekspresu. Najbardziej cieszą się dzieciaki, a zwłaszcza Jagoda. Ulubiona kapsułka to oczywiście Nesquik, a jak gorąco, to do Nesquika też możecie wrzucić lody waniliowe i zrobić Chocolate Affogato. Dzieciaki będą zachwycone!

Nescafe Dolce Gusto-Esperta

Nescafe Dolce GustoNesquikchocolate affogato* post powstał we współpracy NESCAFE Dolce Gusto

** piękne fotki zrobiła nam Asia Matyjek – Odczaruj Gary