Do Brasserie Warszawska trafiliśmy całkiem przypadkiem. Nie mieliśmy żadnego pomysłu na lunch, nie mieliśmy planów i nie wiedzieliśmy, co ze sobą zrobić. Zwykle w takiej sytuacji wybieramy miejsca już sprawdzone i zdecydowanie bardziej zwykłe i codzienne niż Brasserie Warszawska. Ale tym razem ponura pogoda sprawiła, że mieliśmy ochotę na coś nowego i trochę wyjątkowego…

 

Brasserie Warszawska znajdziecie na ul.Górnośląskiej 24, niedaleko Sejmu. Miejsce w sam raz na obiad po niedzielnym spacerze w Łazienkach lub na romantyczną kolację. Rządzi tu kuchnia francuska, chociaż nie tylko… My z jednej strony wybieramy francuskie standardy jak zupa cebulowa, foie gras czy tarta tatin, z drugiej strony próbujemy co bardziej oryginalne, autorskie propozycje Brasserie.

 

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska,  romantyczna kolacja, spotkanie biznesowe, elegancki obiad,

 

Na przystawkę zjecie tu ostrygi, ślimaki po burgundzku albo podwójnie pieczony suflet z serem Gruyere, grzybami i rukolą. Gdy studiujemy kartę, czujemy się troszkę jak w Paryżu. Ja wybieram francuską zupę cebulową z grzankami i Gruyere (22 zł) – klasyk! Łukasz decyduje się na duszone pory z czarną truflą i jajkiem na twardo (36 zł).

Kusi też nieco parfait z Foie Gras z chutneyem z szarej renety i brioche (32 zł) oraz smażona foie gras z karmelizowanymi jabłkami, estragonem i brioche (54 zł), ale foie gras będzie jednym z bohaterów głównego dania.

 

Z naszych przystawek zdecydowanie wygrywa zupa cebulowa (22 zł). Aromatyczna, sycąca, idealna! Miękkie, rozpływające się pod wpływem ciepłej zupy grzanki, zdecydowany posmak sera Gruyere i pysznie cebulowy wywar! Mocny, przyjemny smak. Jeśli macie ochotę na zupę niczym we Francji, nie zastanawiajcie się! Pory wypadają gorzej, bo pomimo, że pomysł ciekawy, a smaki współgrają, to danie jest bardzo ciężkie w obsłudze. Pory są włókniste, co sprawia, że nie tylko ciężko się kroją, ale również smakowo daleko im do perfekcji.

 

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska,  romantyczna kolacja, spotkanie biznesowe, elegancki obiad, duszone pory

 

W daniach głównych do wyboru steki, kaczka, ryby i burgery. Menu, jeśli chodzi o dania główne jest stosunkowo proste i nieskomplikowane. Bardziej dostosowane do mięsożerców, fanów steków i… burgerów! I właśnie z tej propozycji decyduje się skorzystać Łukasza – wybiera Brasserie Royal Burger z dodatkiem smażonego Foie Gras (55 zł). Ja wybieram pieczonego dorsza (podczas naszej wizyty to norweski skrei) z czarną soczewicą Beluga, Pak Choi i świeżymi zioła (68 zł).

 

Oba dania główne to strzał w dziesiątkę – Łukasz zajada, zachwyca się i mruczy nad burgerem z foie gras. Stopień wysmażenia mięsa niestety nie jest taki jak zamawiał (medium rare), ale za to połączenie wołowina z foie gras sprawdza się idealnie! Czuć jakość dobrze posiekanego mięsa, foie gras jest właśnie takie jak Łukasz lubi – lekko spieczone, a delikatne w środku. Mi natomiast bardzo pasuje dorsz z chrupiącą skórką przypominającą rosti i z lekko azjatycką soczewicą. Najgorzej wypadają pieczone pietruszki (10 zł), które Łukasz zamiast frytek zamawia do burgera.. Podobnie jak por, są twardawe i włókniste. Ale to przecież tylko dodatek, a dania są świetne! To chyba też znak: nie kombinuj – burgery jada się z frytkami, nie z pietruszką!!!:)

 

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska,  romantyczna kolacja, spotkanie biznesowe, elegancki obiad, burger, burger z foie gras,

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska,  romantyczna kolacja, spotkanie biznesowe, elegancki obiad, dorsz z soczewicą, skrei

 

Na koniec, po takim obiedzie, nie może nie być deseru. Ja idę znów w klasykę, czyli Tartę Tatin z lodami waniliowymi (24 zł). Ostatnio na naszych azjatyckich wakacjach zaczytywałam się w książce o słodkościach w Paryżu i wyczytałam, jak powstała tarta tatin – podobno piekły ją dwie siostry, które pewnego razu zapomniały na spodzie blaszki położyć ciasto – by uratować sytuację, przykryły jabłka ciastem z wierzchu, a potem odwróciły ciasto. Od czasu tej historii jeszcze chętniej sięgam po tartę tatin. Tu znów ideał! Cienkie plastry idealnie miękkich, słodkich jabłek, lody waniliowe i przyjemnie chrupiąca kruszonka. Boskie!

 

Łukasz wybiera czekoladową delicję z białej i ciemnej czekolady z lodami pistacjowymi i lodami w czekoladzie (25 zł), ale to takie ciasto-mus czekoladowy. Można, ale nie trzeba. Tarta Tatin to zdecydowanie lepszy wybór. Żałuję trochę, że nie wzięliśmy creme brulee – do spróbowania przy następnej wizycie.

 

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska,  romantyczna kolacja, spotkanie biznesowe, elegancki obiad, tarta tatin, francuskie desery

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska,  romantyczna kolacja, spotkanie biznesowe, elegancki obiad,

 

Z Brasserie wychodzimy tak najedzeni, że pomimo, że to 15.00 przez resztę dnia nie jem nic! Po tym poświęceniu wiem jedno – warto iść do Brasserie Warszawska. Poczujecie tam prawdziwą Francję, zjecie idealną zupę cebulową, świetnego burgera z foie gras, zachwycicie się deserami i poczujecie przyjemny klimat dobry na spokojny lunch (mają też ofertę lunchową!), na romantyczną kolację, biznesowy obiad czy rodzinne wyjście i uroczyste świętowanie. Warto! Bardzo!

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

BRASSERIE WARSZAWSKA

ul. Górnośląska 24

tel. 22 628 94 23

godziny otwarcia:

pon- sob 12.00-22.00

niedziela 12.00-20.00

 

Brasserie Warszawska, kuchnia francuska, elegancki obiad, romantyczna kolacja

3-daniowy obiad dla 2 osób – bardzo obfity