Środa. Wychodne. Wieczór ze znajomymi. W powietrzu lato. Idealny dzień, by spędzić wieczór w miłym miejscu i zacząć sezon nad Wisłą. Jak jeszcze nie byliście, dziś pora na Was. Łukasz wybiera WINSKY, które jak nazwa wskazuje specjalizuje się w dobrym winie (około 300 win dostępnych na kieliszki) oraz w whisky –  zwłaszcza, że pełna nazwa to WINSKY Wine’n’ Whisky Bar.  Specjalizują się również w małych formach jedzeniach – trochę jak tapas, podawane na małych talerzykach, ale zdecydowanie bardziej ciekawe niż klasyczne przekąski do wina czy drinków. Jesteśmy we czwórkę, więc możemy zrobić dość szeroki przegląd karty.

 

Menu dzieli się na kilka kategorii: PRZEGRYZKI / ZIMNE / CIEPŁE/ DESERY. Wszystkie dania i przekąski opisane są w sposób dość typowy dla restauracji fine dining – menu wymienia części składowe danej potrawy. Jest zatem Pate – makrela / młode pory / jajo przepiórcze / chrzan / botwinka / kruszonka (21 zł). Jest ceviche – polska ryba / quinoa / owoce /chili / fenkuł / oliwa (28 zł). Są pierożki – młoda kapusta / grzyby / tofu wędzone / brokuł / sezam / mirin (21 zł).

 

Z przegryzek wybieramy dwie – dukkah, czyli orzechy / cukier trzcinowy / przyprawy korzenne (19 zł) oraz małe rybki smażone w panierce (16 zł). Rybki to chyba jedna z najbardziej prostych opcji w Winsky – ot, zwykłe smażone małe rybki, które zajadasz rękami jak w Hiszpanii boquerones. Ja boquerones uwielbiam, więc i te zajadam z radością. Dukkah to egipska mieszanka orzechów, ziaren i przypraw. W wydaniu Winsky orzechy są ciepłe i pikantne i na tyle nam smakują, że podczas całego wieczoru zamawiamy je dwukrotnie.

 

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, dukkah

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, smażone rybki

 

Z działu ZIMNE naszym faworytem zdecydowanie jest pate z makreli – pasta jest rewelacyjna i pysznie smakuje na cienkich kromkach bagietki, które razem z talerzykami lądują na stole. Fajnie wypada też Makrela – opalony filet / rabarbar / żel z jabłka / winegret / sałatka / popcorn (22 zł).  Przyjemnie rybny smak makreli, nie zabity przez dodatki. Tatar – polska wołowina / żółtko confit / puree z rukwi / sos tatarski / pomidor / czarna oliwa / awokado (28 zł)   – bardzo smaczny i o dziwo, Łukaszowi nie przeszkadza, że jest do niego tyle dodatków i innych smaków. Poprawne są spring rollsy z kaczką confit, chociaż nie tak dobre jak te w wietnamskich knajpkach – trochę brakuje nam w nich aromatycznych ziół, do których przyzwyczaił nas Wietnam. Najgorzej dla nas wszystkich wypada ceviche – polska ryba / quinoa / owoce / chili / fenkuł / oliwa (28 zł). Ryba ginie pod całą masą innych składników,  nie jest aromatycznie, a listki sałaty czy plasterki rzodkiewki zdają się tu wcale nie pasować.

 

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, pate z makreli, makrela

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, tatar

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, makrela

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, ceviche

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, spring rollsy

 

Z dań CIEPŁYCH zamawiamy zupę rybną (bulion z raków, polskie ryby, pomidor, szpinak, szafran, aioli – 24 zł), szparagi i kanapkę z jagnięciną. Zupa rybna ma przyjemną konsystencję, kawałki ryb i jest prawie idealna… prawie, bo trochę przeszkadza nam to, że jest pikantna. Uwielbiamy ostre potrawy, ale przy zupie rybnej wydaje się to zbędne. Szparagi – kacze jajo / dojrzewająca słonina / trufla wiosenna / domowy majonez / ser owczy/ sos vierge (27 zł) są ciekawe, ale trochę trudne w jedzeniu – elementów znów jest strasznie dużo! Z jednej strony talerz dzięki nim wygląda wiosennie i kolorowo. Z drugiej tyle się dzieje, że nie wiadomo za co się zabrać. Kanapka z jagnięciną (26 zł) na tle reszty to raczej prostota – bułka maślana, szarpana łopatka i dodatki  – wędzony bakłażan, aioli z harissą, tahini. Pyszna!

 

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, zupa rybna

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, szparagi

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, kanapka z jagnieciną

 

W WINSKY fajnie posiedzieć na dworze z widokiem na Wisłę i na Stadion Narodowy, ale w środku też jest przyjemnie – bardziej barowo. Na koniec kulinarnej rozpusty zamawiamy desery. Dla Z. i K. rabarbar, który podsumowała „smaczny, ale bez szału”, dla nas brownie z musem z pasternaku oraz z serem pleśniowym. Połączenie czekolady i sera pleśniowego to coś, co kilka lat temu zachwyciło nas u Adama Chrząstowskiego, gdy jeszcze prowadził krakowską Ancorę. Tym razem połączenie nadal smakuje rewelacyjnie, ale samo ciasto czekoladowe również „bez szału”. To raczej nie brownie, tylko forma sufletu czekoladowego z teoretycznie płynnym środkiem. Tu jednak środek się nie rozpływał. Deser zaspokoił moją chęć na czekoladę, ale do ideału nieco mu brakuje.

 

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, cava, Wisła

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki,

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, rabarbar

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki, WINSKY

 

WINSKY to świetna opcja, jeśli macie ochotę wybrać się nad Wisłę, a zarazem zjeść coś ciekawego, wypić naprawdę dobre wino czy naprawdę dobre whisky! To dobre miejsce na kolację ze znajomymi, ale też chociażby, by zabrać ważnego gościa z zagranicy na fajny wieczór – w miłej okolicy, z oryginalnym i smacznym jedzeniem.

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

WINSKY Wine’n’Whisky Bar

ul. Wioślarska 10

881 688 222

godziny otwarcia:

pon- czw 12.00-23.00

pt – sob 12.00-1.00

nd nieczynne (chyba)

sprawdźcie najlepiej na FCB lu dzwońcie

 

Winsky, Winsky Wine'n'Whisky Bar, nad wisłą, gdzie jeść nad Wisłą, tapas, małe formy, talerzyki,

4 głodne osoby i duuużo wina i cavy