To, czego najbardziej brakuje mi w Warszawie to włoskie makarony. Wiem, że teoretycznie włoskie knajpy są na każdym rogu, ale nieustannie mamy wrażenie, że tych past rzeczywiście przypominających to, co we Włoszech jest jak na lekarstwo… I tak jak mamy swoje ulubione miejsca na pizzę, to jeśli chodzi o super makaron wciąż się rozglądam wciąż szukam.

 

Dlatego, gdy w sobotni wieczór przeglądam facebooka i widzę meldunek i komentarz “Najpyszniej!” u koleżanki, która była we Włoszech milion razy i ma Włochy w jednym palcu, wiem, że muszę się zainteresować. A jeśli na pytanie, co to za miejsce, czytam taką odpowiedź: “Miejscówka założona już jakiś czas temu przez pół duetu Kuchnia Dantego. Makarony smakowite (polecam zamiast zwykłego makaronu campofilone), menu na kartce z zeszytu, zmienia się w zależności od kaprysów i dostępności produktów. Atmosfera bardzo domowa i niezobowiązująca, mocno zwłoszczona. Raczej nie stołuję się z własnego wyboru u Włochów w Warszawie, bo zazwyczaj kończy się rozczarowaniem (drugi chlubny wyjątek: pizza w Al Capone), ale do Culiinaria zawsze wracam z przyjemnością.”… To już wiem, że pójdziemy tam tak szybko jak tylko się da!

 

Niedzielę mamy średnią, od piątku ciągnie się za nami złe samopoczucie, ale stwierdzam, że właśnie makaron może mnie uzdrowić. Rezerwujemy miejsce i ruszamy. Na Hożej cicho i pusto, ale gdy otwierasz drzwi do Culiinaria Italiana nagle wchodzisz do innego świata. Jest przytulnie, gwarno, kameralnie. Włoska muzyka, kanapy, sporo ludzi, chociaż miejsce niewielkie i masz wrażenie jakbyś przyszedł do kogoś do domu. I ten cudowny zapach, który roznosi się od momentu, gdy otworzysz drzwi.

 

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana

 

Od stolika do stolika krąży wysoki brodacz, Włoch – jak potem doczytuję to Alfredo, 1/2 składu wspomnianej Kuchni Dantego, która zajmowała się organizowaniem włoskich wieczorków w różnych knajpach w mieście. Menu jest wypisane na kartce z zeszytu miksem polskiego i włoskiego. Już mi się tu podoba! Większość rzeczy jest dla nas jasna, ale brodacz podchodzi do każdego stolika i wszystko tłumaczy. Makarony brzmią tak, że chcę je wszystkie!!!

 

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana, trippa

 

Finalnie wybieramy makaron z pesto z bakłażana (32 zł), tortellini z prosciutto w środku podane z masłem i szałwią (35 zł) i makaron z włoską ostrą kiełbasą nduja (35 zł). Znajomi również wchodzą w tortellini, a do tego trippa, czyli flaki po włosku podane z focaccią (30 zł). Kuszą mnie również gnocchi albo makaron amatriciana albo ten niby najprostszy z pomidorami i bazylią, ale to zostawiam na następny raz.

 

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana, tortellini

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana, trippa

 

Maks od razu zamawia pesto, chociaż muszę przed nim ukrywać, że to pesto z bakłażana 🙂 Ale zajada aż mu się uszy trzęsą, a my podbieramy od niego z talerza. Dla Łukasza to chyba numer 1 wśród makaronów, jakie zamówiliśmy. Ja tradycyjnie zajadam się tym z ndują – uwielbiam wszystkie makarony z sosem na bazie pomidorów, a ten jest cudownie pikantny, a sos można wylizywać. Cudo! Tortellini jak dla mnie trochę za mało “pływają” – przy wszystkich tortellini, ravioli i innych takich uwielbiam jak masła z szałwią jest duuuużo. Same tortellini są delikatne, malutkie i bardzo smaczne. Rozpływam się i tak!

 

Po takich makaronach nie możemy nie spróbować deseru – Łukasz zamawia ostatnie tiramisu, ja obowiązkowo chcę spróbować tradycyjnego cannolo nadziewanego kremem z ricotty. Zamawiamy też obsypane kakao ciacho naładowane kremem… 3 desery dla naszej trójki, bo Maks od początku krzyczy, że on chce tiramisu.

 

kuchnia włoska, gdzie na włoskie, gdzie na makaron, kuchnia włoska w Warszawie, pasta nduja, campofilone, najlepsze makarony, Culiinaria Italiana, tiramisu, cannolo, desery włoskie

 

Od jakiegoś czasu zamawiamy tiramisu w każdej włoskiej restauracji i szukamy ideału – wkrótce chyba zrobimy post “X miejsc na idealne tiramisu”.. i wiecie co? Culiinaria Italiana chyba zajmą w tym poście miejsce nr 1. Ich tiramisu to BAJKA! Idealny krem, idealnie nasączone biszkopty, BAJKA! Ja zajadam cannolo – równie świetne: chrupiące ciasto, fajny, nie przytłaczający krem. Najmniej smakuje nam trzeci deser, którego włoskiej nazwy niestety nie pamiętam – krem ma stosunkowo mocny aromat, z którym nie jest nam po drodze.

 

Culiinaria Italiana to miejsce, którego szukaliśmy od dawna. Prawdziwe, autentyczne, włoskie. Tu aż chce się być i chce się te cuda jeść. Najlepiej w zimny wieczór, kiedy aż marzysz o tym, by schować się w przytulnym miejscu z talerzem dobrego jedzenia! Zajrzyjcie tam koniecznie! Pamiętajcie tylko, że to maleńkie miejsce, więc  warto zarezerwować stolik! 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Culiinaria Italiana

ul. Hoża 62

tel. 794 050 060

godziny otwarcia:

poniedziałek – zamknięte

wtorek – czwartek 17.00-23.00

piątek 17.00-00.00

sobota 13.00-00.00

niedziela 13.00-21.00

 

Culiinaria Italiana, kuchnia włoska, włoskie

obiad dla 4 dorosłych i 1 dziecka