Do Tatarów wracamy od kilku lat. Rzadziej niż byśmy chcieli, bo ciągle coś, ciągle za mało czasu, ale wracać niezmiennie uwielbiamy. Bo Kruszyniany to z jednej strony miejsce magiczne, a z drugiej najbardziej egzotyczny zakątek Polski – z meczetami, z muzułmańskim cmentarzem, z niesamowitą kuchnią, której nie ma nikt nigdzie i z najbardziej egzotycznym festiwalem w Polsce – festiwalem organizowanym przez Tatarów.

 

Sabantuj marzył nam się od dawna. Chyba już od 2013 roku, kiedy mroźną zimą przyjechaliśmy tu po raz pierwszy. Zaczęliśmy z impetem – od samochodu zakopanego w lesie, w śnieżnych zaspach. Szybko pokochaliśmy to miejsce, herbatę z miętą, która tu smakuje najlepiej, listkowca z dużą ilością białego sera, słodkie manty i nietypowe przysmaki takie jak kryszonka czy pierekaczewnik. Wiedzieliśmy, że kiedyś wrócimy na Sabantuj i wreszcie się udało! 🙂

 

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce

 

 

Sabantuj Tatarzy organizują po raz 11-sty. Wszystko to dzieło Dżennety Bogdanowicz z Tatarskiej Jurty. Wraz z Sabantuj odbywa się festiwal kuchni tatarskiej, więc to idealne święto dla wszystkich foodies, poszukujących tego, co inne, ciekawe, nietypowe. Szukających kuchni trochę ulicznej, ale za to bardzo domowej. Sabantuj ma wszystko to, co kochamy w tego typu wydarzeniach – tradycyjna muzyka, tradycyjne stroje, tańce ludowe wykonywane  przez tatarski zespół Buńczuk, atrakcje dla dzieciaków, atrakcje dla dorosłych, stragany i maaaaaasa przysmaków – zarówno tatarskich, jak i lokalnych, polskich, bo poza kryszonką i pilawem można zjeść również placki ziemniaczane z sosem kurkowym czy nasze ukochane kartacze z ogórkiem małosolnym.

 

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, zespół tatarski Buńczuk

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, kibiny, jeczpoczmaki

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, kartacze, Supraśl

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, Podlasie, lokalne wędliny

 

 

My tatarskie obchody zaczęliśmy już śniadaniem, a może kolacją tuż po przyjeździe, gdy zajadaliśmy ukochaną babkę ziemniaczaną z charakterystycznym, ostrawym sosem czosnkowym, zagryzając na deser wielką drożdżówką z cynamonem? Bo na Sabantuj można wpaść na kilka godzin, mieszkając w okolicy, ale najlepiej wcześniej zarezerwować nocleg w Tatarskiej Jurcie i przez 2-3 dni zajadać tatarskie przysmaki na śniadanie, obiad i kolację. My dzień zaczynamy od typowej tu herbaty z miętą i cytryną albo od kawy, która pachnie cynamonem. Bajka! Do tego racuchy albo naleśniki z powidłami śliwkowymi albo jajecznica, a może uzależniające kiełbaski w sosie pomidorowym (brzmi jak banał, a są obłędnie pyszne! – wzięłam dokładkę, pomimo, że kilka dni temu zarzekałam się, że do kwietnia nie tykam smażonych czy grillowanych kiełbas!). Na obiad? Nie wyjeżdżam z Tatarskiej Jurty, póki nie zjem mant na słodko z białym serem – tym razem polanych sosem truskawkowym i gęstym jogurtem. Łukasz zachwycił się dziś kołdunami, zawsze zajadamy babkę ziemniaczaną, a jagodzianki to po prostu bajka. Spróbujcie też potraw, które znajdziecie tylko tu na czele z pierekaczewnikiem, ale też kryszonkę czy aromatyczny pilaw. Tatarską kuchnią zajadała się nawet Jagoda – gulasz z cielęciny z kaszą pęczak wcinała aż jej się uszy trzęsły.

 

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, manty, manty na słodko

Sabantuj, fstiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, pilaw, kuchnia tatarska

 

Sam festiwal rozpoczyna się w tatarskim meczcie – ten budynek pokazywałam już Wam kilka razy – robi wrażenie o każdej porze roku. Podczas Sabantuj okienko w wieży otwiera się i stamtąd odbywa się modlitwa o pokój i sprawiedliwość na świecie. To początek –a potem? Każdemu wg potrzeb!:) My zajadaliśmy się pilawem z warzywami i wołowiną (próbowała go nawet Jagoda!), kibinami i jeczpoczmakami z różnymi nadzieniami. Można było wyskoczyć na mięso i nadziewane ziemniaki z grilla, a na koniec spróbować pieczonego barana, po którego ustaliła się dłuuuga kolejka.

 

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, azan, meczet w Kruszynianach

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, kibiny, jeczpoczmaki

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, kibiny, jeczpoczmaki

Tatarzy, Sabantuj, tatarska Jurta, drożdżowe, kuchnia tatarska

Tatarska Jurta, Sabantuj, festiwal tatarski, kuchnia tatarska, Tatarzy w Polsce, kibiny, grillowane ziemniaki

 

Były zawody z robienia najlepszego tatara i konkurs kulinarny dla dzieciaków. Były zapasy tatarskie i zwiedzanie wozu strażackiego, a pod koniec, o 18.00 oglądaliśmy rekonstrukcje bitwy pod Parkanami z 1683 roku – aż żałowałam, że nie było z nami Maksa, bo taka bitwa to trochę jak wejście na plan zdjęciowy filmu kostiumowego. Dla niego idealnie!

 

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, zapasy tatarskie

 

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, rekonstrukcja bitwy pod Parkanami, rekonstrukcja bitwy

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, rekonstrukcja bitwy pod Parkanami, rekonstrukcja bitwy

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, rekonstrukcja bitwy pod Parkanami, rekonstrukcja bitwy

 

Co ja będę Wam dalej opisywać: koniecznie wybierzcie się na Sabantuj za rok! 🙂 Tylko pamiętajcie – zostańcie chwilkę dłużej, by zjeść wszystkie przysmaki Tatarskiej Jurty i powłóczyć się po okolicy. A okolica też ma swój urok… Polecamy BARDZO!

 

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, Kruszyniany

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, Kruszyniany

Sabantuj, Tatarzy, kuchnia tatarska, kultura tatarska, Tatarska Jurta, Tatarzy w Polsce, Kruszyniany