Ostatni tydzień był szalony… Ciągłe zmiany miejsc, niespodziewane przygody i zwroty akcji, wpadanie na kilkanaście godzin do domu, by przepakować walizki i jechać dalej. Barcelona, hiszpańskie tapas, ukradzione rowery, policja, spóźniony samolot i powrót w czwartkową noc. 12 godzin w domu i w drogę na See Bloggers. Od początku mieliśmy nadzieję, że będąc w Trójmieście, uda nam się zajrzeć w jakieś nowe miejsce. Kusił odrobinę powrót do Good Morning Vietnam, ale zdecydowanie bardziej kusiła MALIKA.

 

Malika, Trójmiasto, Gdynia, gdzie jeść w Trójmieście, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Top Chef, foul, najlepsze restauracje w Trójmieście,

zaczynamy!

 

Właścicielką i szefową kuchni w Malice jest Ewa Malika Szyc Juchnowicz, finalistka I edycji Top Chef. Słyszeliśmy o Malice, chociaż szczerze przyznaję, że Top Chef nie oglądaliśmy. Wiedzieliśmy natomiast, że czekają na nas oryginalne smaki północnej Afryki i na to mieliśmy ogromną ochotę. Chcieliśmy czegoś intrygującego i ciekawego i wierzyliśmy, że dostaniemy to w Malice, która zapowiada połączenie kuchni Maghrebu z wpływami kuchni francuskiej i z dobrymi polskimi produktami. Nie znamy tamtejszej kuchni. Co prawda Łukasz był kiedyś w Maroku, ale dawno, przed blogiem i nie skupiał się tak na poszukiwaniu nowych smaków, a pobieżny kontakt z kuchnią marokańską raczej go zniechęcił. Teraz liczymy, że uda nam się Maroko trochę odczarować.. tylko czy to możliwe w Polsce?

 

Przeglądamy menu i mamy ochotę na niemal WSZYSTKO! Karta wygląda strasznie smakowicie! Jesteśmy ze znajomymi i całej czwórce cieknie ślinka. Wszyscy zgadzamy się, by wziąć kilka wspólnych potraw i jeść je wspólnie tak jak Hiszpanie zamawiają tapas para picar (wszyscy podjadają z jednego talerza). UWAG: aktualne menu MALIKI znajdziecie TU.

 

Malika, hummus, Gdynia

hummus z baraniną, orzechami nerkowca, polskim olejem rzepakowym tłoczonym na zimno i granatem – 29 zł

 

Od razu wiem, że chcę hummus z baraniną, orzechami nerkowca i granatem (29 zł). Nigdy nie jadłam hummusu połączonego w ten sposób z mięsem, a to brzmi niesamowicie aromatycznie i ciekawie. Z zimnych przystawek mam ogromną ochotę na zalook – grillowany siekany bakłażan z pieczonymi pomidorami (12 zł), ale kelner proponuje nam zamiast tego zestaw past za 14 zł, w którym jest i zalook, i hummus z cytrynową nutą i harrissa, czyli tradycyjna pasta z ostrej papryki.  Bardzo dobry pomysł! Dobieramy z przystawek również pieczonego patata, czyli słodki ziemniak faszerowany owczym serem marynowanym w zatarze z oliwkami po arabsku i chili (24 zł) oraz foul – bób doprawiony kuminem i czosnkiem, z jogurtem i zatarem (14 zł).

 

Gdy nadchodzą przystawki, próbuję hummusu z baraniną i nie mogę się od niego oderwać! Nigdy nie jadłam hummusu podanego w ten sposób, a to połączenie jest po prostu idealne! To danie, o którym będę długo wspominać… danie, za którym tęskniłam już następnego dnia. Już zdążyliśmy wysłać tam znajomych i im również bardzo smakowało! Świetne są również pasty – i humus, i ta z bakłażana i harrissa, chociaż tę ostatnią muszę zagryzać dużą ilością pity. Dla prawdziwych fanów pikantnej kuchni w sam raz! Łukasz i nasi znajomi zajadają się również bobem – ja za nim nie przepadam, ale podobno jest bardzo smaczny. Zajadam się za to patatem – słodki smak ziemniaka w połączeniu ze słonawym serem sprawdza się idealnie! A jak wygląda!

 

patat, Malika, Gdynia, Trójmiasto, gdzie jeść w Trójmieście, kuchnia Maghrebu, Ewa Malika Szyc Juchnowicz

pieczony patat – słodki ziemniak z serem owczym, oliwkami po arabsku i chili – 24 zł

hummus, harrissa, zalook, Malika, Trójmiasto, Gdynia, gdzie jeść w Trójmieście, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Top Chef

zestaw past – 14 zł

hummus, harrissa, zalook, Malika, Trójmiasto, Gdynia, gdzie jeść w Trójmieście, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Top Chef, foul, najlepsze restauracje w Trójmieście

foul – bób doprawiony kuminem i czosnkiem, z jogurtem i zatarem – 14 zł

 

Wiemy już, że po takiej ilości przystawek nie zjemy 4 dań głównych. Trzeba zatem wybrać dwa, które pasują każdemu i zjeść je wspólnie. Kusi kuskus, opisywany jako najbardziej reprezentatywne z dań krajów Maghrebu, z baraniną (43 zł) albo z kurczakiem, szafranem i migdałami na słodko (31 zł), ale jeszcze bardziej kuszą nas tadżiny Maliki. Tadżin (tajine) to typowa forma przyrządzania dań w Maroku, ale również w innych krajach Maghrebu. Mięso z warzywami zapiekane jest w glinianym naczyniu, nad rozżarzonym węglem i drewnem. Taki tadżin, prosto z Maroka, mamy nawet w domu, chociaż u nas, robi raczej za ozdobę i pamiątkę z podróży 🙂 Wybieramy opcję z policzkiem wołowym na ostro z grillowanym bakłażanem i świeżą czerwoną cebulą (46 zł).  Dodatkowo decydujemy się na Merguez, czyli domowe kiełbaski z wołowiny, robione według tradycyjnej receptury (31 zł).  Do każdego z dań można dobrać pitę lub ryż na słodko. Bierzemy jedno i drugie.  Sami widzicie, że policzki wołowe to jedno z najbardziej kolorowych dań (na zdjęciu głównym) – policzki są idealnie miękkie, rozpływają się w ustach, marchewka słodkawa, bakłażan dobrze upieczony. Pitą wycieramy tadżin do ostatniej kropelki sosu.  Kiełbaski smaczne, o zdecydowanym aromacie, a ryż.. co mam powiedzieć? Chcę wziąć dokładkę, a już nie ma! Dobry był! Pierwszy tak dobry ryż na słodko, jaki jadłam!

 

hummus, harrissa, zalook, Malika, Trójmiasto, Gdynia, gdzie jeść w Trójmieście, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Top Chef, foul, najlepsze restauracje w Trójmieście, tadżin

tadżin, a w środku policzek wołowy

hummus, harrissa, zalook, Malika, Trójmiasto, Gdynia, gdzie jeść w Trójmieście, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, Top Chef, foul, najlepsze restauracje w Trójmieście, kiełbaski merguez

merguez i ryż na słodko – 31 zł

 

Na koniec musimy spróbować deseru. Przecież nie wychodzi się ze zwycięskiej restauracji bez deseru! Są jakieś zasady! Wybór jest prosty – ciastko kadafiya przekładane serkiem i daktylami z orzeźwiającym sorbetem ananasowo – cytrynowym (18 zł).  Będę nudna: znów jest bosko! Ciastko nie jest zbyt słodkie jak zwykle myślimy o arabskich deserach. Serek i daktyle tworzą idealne nadzienie – znów cztery widelce czym prędzej wyjadają zawartość talerza.

 

Malika, restauracje w Trójmieście, Gdynia, Trójmiasto, Top Chef, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, najlepsze restauracje, kuchnia Maghrebu

ciastko kadafiyja z serkiem i daktylami podane z sorbetem ananasowo – cytrynowym – 18 zł

 

To jeden z takich tekstów, który nie wymaga podsumowania. Wiecie już, prawda? Tam trzeba iść! Ja będę tęsknić na pewno przez kilka miesięcy, chyba, że wcześniej uda mi się zajrzeć do Gdyni. Miejsce przyjemne, kuchnia świetna i tak rzadko spotykana w restauracjach w Polsce. Mało tego: przesympatyczna właścicielka i szefowa kuchni, Ewa Malika Szyc Juchnowicz, która rzeczywiście ma pojęcie o kuchni, jaką oferuje i o świecie, z którego ta kuchnia się wywodzi. Idealne połączenie.

 

PS. Wielkie brawa dla kelnera, który nas obsługiwał. Proponował tak, by było najlepiej. Nie bał się wychodzić na deszcz, by dojść do naszego stolika, gdy nad Gdynią rozpętała się ulewa. Potrafił opisać wszystkie potrawy. A za to, że przed zrobieniem 3 kroków w deszczu, odwrócił szklanki dla nas, które trzymał na tacy tak, by nie napadała do nich woda, wielkie wow! Jak widać można: mieć boskie jedzenie, miłą atmosferę i dobrą obsługę. BRAWO!

 

PS2. Poza restauracją, Malika to też sklep i warsztaty – więcej info na ich stronie.

 

Malika, Gdynia, najlepsze restauracje w Trójmieście

wnętrze

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

MALIKA

profil na FCB – TU

ul. Świętojańska 69 b

GDYNIA

tel. 58 352 00 08

email: info@restauracjamalika.pl

czynne codziennie od 12.00

 

Malika, Gdynia, najlepsze restauracje w Trójmieście

obfita obiadokolacja z butelką wina dla 4 osób