M: W ostatni weekend przed wakacjami, gdy termometry w Warszawie pokazały ponad 30 stopni Celsjusza, wzięłam wolny piątek w pracy i na weekend ruszyłam na Hel. Od kilku lat, kiedy tylko nadarza się okazja, wybieram się na półwysep cieszący się popularnością wśród surferów i “kajciarzy”. Oferta kulinarna z roku na rok jest coraz ciekawsza. Na Półwyspie zjemy już nie tylko „tradycyjną rybkę ze smażalni”. Pojawia się coraz więcej miejsc, gdzie podaje się rybę świeżą i dobrze przyprawioną. Miejsce, o którym chce Wam dziś opowiedzieć, mieści się w Kuźnicy – rybackiej wiosce, która do dziś kultywuje kaszubskie tradycje rybackie. Jest to najmniejsza miejscowość na półwyspie. Przetwórnia w Kuźnicy to miejsce bardziej barowe niż restauracyjne, ale w najlepszym tego słowo znaczeniu. To miejsce bardzo popularne w sezonie, do którego ściągają surferzy z pobliskich Chałup i turyści z innych miejscowości. Przygotujcie się, że możecie chwilę poczekać na stolik, ale zapewniam, że warto!

Co zjeść w Przetwórni?

Ja do Przetwórni zaglądam przede wszystkim na pyszne mule. Można je zjeść w dwóch wersjach: w białym winie lub pomidorach i obie wersje godne polecenia. W menu znajdziecie też klasykę w dobrym wydaniu – weźcie np. polędwicę z dorsza, surówkę z białej kapusty i frytki (40 zł). Dla wielu osób to smak wakacji nad morzem za dzieciaka, tutaj w zdecydowanie lepszym wydaniu niż w przypadkowej smażalni. Jedna z moich współtowarzyszek podróży wybrała polędwicę z dorsza, ale podaną na pak choi z orzeźwiającą kaszą bulgur z warzywami. To kolejny plus Przetwórni – dla tych, co marzą o nadmorskiej tradycji są frytki i surówka z białej kapusty, dla tych, co chcą zdrowiej są inne dodatki – np. kasza bulgur, kasza jaglana, soczewica, szpinak czy botwina z fetą (wszystkie dodatki w cenie 7-8 zł). Z dań rybnych pozycją godną polecenia jest również halibut z salsą z mango i okoń po polsku.


Co jeszcze w menu?
Znajdziecie tu taki klasyk jak zupa rybna, ale także zupę tajską i sezonowy chłodnik czy sałatki np. Cezar czy z gruszką i gorgonzolą. Dodatkowo parzą naprawdę dobrą, klasyczną kawę, co nie jest wcale w każdym barze oczywistością. Na deser możecie zjeść coś z lodówki przy barze, np. czekoladowiec czy jabłecznik z lodami.
Przetwórnia to również miejsce, gdzie możecie zaopatrzyć się we wspaniałe produkty na wynos. Godne polecenia są z pewnością śledzie, tatar z łososia, a ich pasta z makreli znana jest na całym półwyspie!




Bardzo jesteśmy ciekawe, czy znacie Przetwórnię albo inne ciekawe miejsca na Helu? Czekamy jak zawsze na Wasze sprawdzone miejsca na dobrą rybę.
Hallera 30
Kuźnica
godziny otwarcia:
Codziennie od 9.00 do 21.00




7 Comments
Joanna
Gorąco polecam Hanto Sushi w Jastarni!!! Świeże produkty – a chłopaki na prawdę znają się na rzeczy . Niby sushi można zjeść wszędzie , ale jest kilka na prawdę fajnych pozycji ? polecam spróbować sushi oraz dań ciepłych w Hanto ! Sushi Chef Piotr może też przygotować coś szczególnego jeżeli ktoś jest otwarty na ciekawe i inne smaki ?
Marek
Polecam Checz Kole Szperka w Rewie – z Polwyspu w sezonie mozna dotrzec tam sympatycznym katamaranem z Jastarni 🙂
Natalia
Oooo sama podróż brzmi kusząco!!!:)
DobraFanfikcja
Kumpela w tym roku wyrwała się na Hel. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałam, to bym jej poleciła tę miejscówkę. Ale, kto wie, może sama tam trafiła, dopytam 😉
Maciej Szczerba
Najlepsza knajpa na Półwyspoe
Marlena
Właśnie wczoraj byliśmy, mule obledne, jutro wracamy,trafiliśmy przypadkiem, to jest naprawdę fantastyczne miejsce,gdzie zjemy i jesteśmy szczęśliwi i nawet nie jest tak drogo,jak na Bałtyk:)Kuźnica nas oczarowała!
Natalia
Ale miło słyszeć 🙂