Kuchnia bałkańska. Rzadko ją jemy… pomimo, że na Bałkanach smakowało nam bardzo! W Warszawie jednak jakoś na bałkańskie za często nie chodzimy. Teraz jednak mieliśmy ochotę na małą odmianę. Na coś innego niż zwykle. Na bałkańskie właśnie. Co zrobiliśmy? Zamiast wybierać przypadkowe miejsce, zadzwoniliśmy do Djordie – naszego znajomego Serba, bo kto, jak nie on, doradzi nam najlepiej gdzie zjeść bałkańskie jedzenie??? 🙂

 

Djordie polecił nam dwa miejsca. Pierwsze to restauracja przy Ambasadzie Serbii – miejsce nieco tajemnicze, bo chyba wiedzą o nim tylko nieliczni. Mam nadzieję, że kiedyś i tam uda nam się dotrzeć! Drugie miejsce to Karczma Guca. Znajdziecie ją jakieś 30 minut od Warszawy, w drodze na Tarczyn. Karczma Guča znajduje się przy Al. Krakowskiej, w Grzędach. Idealne miejsce, by zatrzymać się na posiłek w trasie, ale nam nie chciało się czekać na taką okazję – uznaliśmy, że jedziemy do Gučy na kolację! Okazało się, że w 30 minut z Mokotowa dojechaliśmy do…. Serbii.

 

Karczma Guca

 

 

 

Karczma Guca_wnętrzeGdy wchodzimy do Gucy, od razu czujemy, że teleportowaliśmy się na Bałkany. Przypominają nam się te wszystkie restauracje, które odwiedzaliśmy w Bośni i Hercegowinie czy w Macedonii. W sobotni wieczór jest dość pusto – podejrzewamy jednak, że to kwestia długiego weekendu – czytelnicy donoszą, że zwykle jest pełno!

 

Bierzemy się za menu, chociaż przyznaję, że już przeglądałam je w domu… 🙂 W karcie zimne przekąski, zupy, ciepłe przekąski, dania główne, dania z grilla. Omijamy tym razem zimne przystawki i zupy, ale zatrzymujemy się przy ciepłych – bierzemy Pindjur (18 zł) – świeże warzywa duszone w sosie pomidorowym, posypane kozim serem i podawane na żeliwnej patelni. Kusi mnie też Cobanska Paprika (24 zł) – panierowana papryka nadziewana bałkańskimi serami. Dla Łukasza ciekawie brzmi również Srpska kavurma (18 zl) – zapiekany placek z podrobów drobiowych i wołowiny, podawany z kwaśnym mlekiem.  Bierzemy oczywiście również sałatkę szopską (12 zł) – pomidor, paprykę, ogórek, cebulę z kozim serem –  to jedno z naszych kulinarnych bałkańskich wspomnień.

 

Zanim przyjdą przystawki, dostajemy jeszcze czekadełko – mocno czosnkowe smarowidło i mięciutkie kromki chleba. Pycha! Zarówno sałatka szopska, jak i pindjur smakują świetnie – pyszny jest też wielki, świeżo wypiekany chleb jako dodatek.

 

czekadełko

 

 

pindjursałatka szopskaWybór dań głównych jest duży – jest zapiekana papryka z mięsem, jest fasola po serbsku zapiekana z boczkiem i mięsem wołowo-wieprzowym, gulasz z wołowiny duszonej na ostro, ryby, szaszłyki czy bałkański hit – Gibanica „Burek”. My tym razem jednak skupiamy się na daniach z grilla. Rozważamy cevapcici, które często jadaliśmy na Bałkanach albo pljeskavicę. Ostatecznie wybieramy dwa dania – pljeskavica na kajmaku (27 zł)  – stek z siekanego mięsa wołowego z cebulką, podawany na bałkańskim serze oraz Leskovacki cevap (28 zł), czyli siekane mięso wołowo – baranie nadziewane ostrą papryką, czosnkiem, serem kakavajl oraz boczkiem z tutejszej wędzarni.  Trzeba przyznać, że porcje, które lądują na naszym stole są… wymagające 🙂 Podobnie zresztą jak porcja zamówionego na przystawkę Pindjuru 🙂 Kolejny raz żałujemy, że nie wybraliśmy się do Gucy większą grupą, bo naszych 2 dań, sałatki i przystawki nie jesteśmy w stanie dojeść 🙂 Zdecydowanie najlepiej wybrać się tu ze znajomymi i urządzić bałkańską ucztę! 🙂

 

Jak wrażenia z naszych dań głównych? Bardzo smaczne, chociaż nie wow 🙂 Jedliśmy lepiej przyrządzone mięsa z grilla, chociażby w gruzińskiej Rusiko (Lula kebab!!!) czy właśnie podczas podróży na Bałkany. W Gucy jednak na pewno było smacznie i… inaczej! Trochę tak jakbyśmy w 30 minut teleportowali się właśnie do Serbii.

 

plejskavica

 

 

cevapJeśli macie ochotę na kulinarną podróż, nie ruszając się zbyt daleko od domu, śmigajcie do Gucy! Jest klimatycznie, autentycznie i smacznie! 🙂 A my musimy się jakoś dostać do tajnej knajpy przy Ambasadzie…. 😉

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Karczma Guča

Aleja Krakowska 33A, 05-555 Grzędy

tel. 502 854 558

Godziny otwarcia:

niedziela – czwartek 12.00-20.00

piątek – sobota 12.00-22.00