O tym miejscu słyszeliśmy już nie raz. Gdy ostatnio spędzaliśmy weekend w Giżycku, polecaliście ją bardzo często, ale w niedzielę poza sezonem już ok. 19.00 było zamknięte i nie udało nam się dotrzeć. Tym razem wiedziałam, że to będzie punkt obowiązkowy! Ruszyliśmy w piątek na kolację, potem w sobotę na obiad i…. potem znów w sobotę na kolację. Przypadek? Nie sądzę! Jeśli wracamy do jednej restauracji dwa dni pod rząd, to znak, że warto… chodźcie zobaczyć, co, gdzie i jak 🙂

 

Karczma Stara Kuźnia i tutejszy Folwark Przykop, w którym można nocować istnieje na Mazurach od lat! Dostałam od Was kilka wiadomości, że przyjeżdżaliście tu będąc dziećmi. Donoszę za to uprzejmie: tutejsza kuchnia ma się świetnie, a okolica zachwyca! Obecnie kuchnią rządzi najstarsza córka Patrycja Wąsiakowska, uczestniczka II edycji Top Chef . Samo miejsce zachwyca już obrośniętą zielenią ceglaną chatką – tam właśnie mieści się karczma.

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach

 

Gdy dojeżdżamy do Kuźni w piątkowy wieczór, słońce powoli zachodzi. Na zewnątrz wszystkie stoiki zajęte. Na szczęście siadamy w środku i zaczynamy wybierać, co zjeść. Zaczynamy od zup i przystawek. Ja wybieram ostrą zupę z mazurskich ryb podawaną z czarnym chlebem (18 zł) – wybór okazuje się rewelacyjny – zupa jest mocno rybna, a zarazem przyjemnie pikantna. Jest tez bardzo gęsta, więc porządnie syci po kilku godzinach w trasie. Łukasz idzie w tatara – raz jagnięcego (z żółtkiem od zielononóżki – 42 zł), raz z sarny. Oba są super! Ja na przystawkę do obiadu wybieram bliny gryczane z pokrzywą – trochę się ich obawiam, ale są fajną, małą przekąską (10 zł). Wśród zup znajdziecie sporo klasyków  – barszcz, rosół z lanymi kluskami, chłodnik, z tych ciekawszych propozycji jest jagnięca z mnóstwem warzyw korzeniowych i kluskami razowymi (19 zł).

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, ostra zupa z mazurskich ryb, zupa rybna, najlepsze restauracje na Mazurach

bliny z pokrzywą

 

Z dań głównych próbujemy różności. Karczma specjalizuje się w rybach i jagnięcinie.  I chyba właśnie rybnych i jagnięcych pozycji jest najwięcej w menu. Z jagnięciny Łukasz próbuje szaszłyk z ognia podany z ekoziemniakiem (59 zł) oraz pielmieni (24 zł). Szaszłyk wypada świetnie!  Z działu wieprzowina próbujemy blinów karczemnych – nadziewanych wieprzowiną, podanych z kwaśną śmietaną i szczypiorem (25 zł). Warto! Odpuściliśmy drób, dziczyznę i koźlecinę.. Z ryb – pierogi ze szczupakiem z masłem i pietruszką (24 zł) oraz okonia z patelni z domowymi frytkami (31 zł).  Wszystko bardzo smaczne, chociaż delikatny okoń i chrupiące domowe frytki u mnie wygrywają. Po takie smaki chce się przyjeżdżać na Mazury!

 

bliny karczemne

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach, pielmieni

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach, pierogi ze szczupakiem

 

W Starej Kuźni jest też menu dziecięce i pomimo, że sporo tam lubianych przez dzieci klasyków, to jest też zdrowo i smacznie. Są ulubione dziecięce zupy – rosół i pomidorowa z ryżem (9 zł – Maks jest nią zachwycony!), są racuchy, leniwe, ale też klopsiki jagnięce w sosie pomidorowym czy pulpety rybne z ziemniakami i buraczkami. I wielkie wow – danie dla najmłodszych – potrawka z królika z puree ziemniaczanym i gotowaną marchewką! Brawo! Maks wybiera zupę, a za drugim razem idzie w dorosłe menu i prosi o makaron z truskawkami. HIT! W menu spisanym na tablicy znajdziecie też boskie naleśniki z serem.

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach, smal lata, makaron z truskawkami

 

Przyznaję: zwykle w miejscach z tradycyjną kuchnią nie oczekują wiele po deserach. Ok, może mają dobre racuchy albo szarlotkę, ale szału raczej nie będzie. Błąd! Błąd! Błąd! Kuźnia deserami również rzuca na kolana nawet takich sceptyków jak my, a ich sernik (19 zł) to chyba najlepszy sernik, jaki zjadłam w życiu. Idealnie kremowy z dużą ilością czekolady… Coś tak niesamowitego, że nawet Łukasz, który od lat nie jada sernika zamawia porcję dla siebie i dojada po Maksie. NIEBO! Drugi deser, który próbujemy to ptysie z bitą śmietaną i musem truskawkowym (16 zł) – wspaniale przypominają smak ptysiów sprzed lat, boskie! Aha, do picia weźcie pigwoniadę – tutejszy hit na bazie soku z pigwowca!

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach, sernik, najlepszy sernik, sernik z czekoladą

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach, ptysie

 

Mam wrażenie, że podsumowanie jest tu zbędne? 🙂 Wiecie, co robić! 🙂 My możemy się powstrzymamy, by dziś znów tam nie jechać… a może nie? 😉

 

UPDATE 06.2020 🙂 Po tej pierwszej wizycie na tyle zakochaliśmy się w Starej Kuźni, że wracamy tam zawsze jak tylko jesteśmy na Mazurach, jak tylko jesteśmy w okolicy 🙂 Pomimo, że zwykle stacjonujemy jakieś 30 minut samochodem od Kuźni, uwielbiamy tam wracać na obiady czy kolację 🙂 Tak było w maju 2019, tak było również teraz w czerwcu 2020 🙂

Co tym razem nas zachwyciło? 🙂 Maks oczywiście zakochał się w naleśnikach z serem i został wiernym fanem sernika 🙂 Jagoda kocha tutejszy rosół z lanymi kluseczkami z menu dziecięcego, ale próbowała też domowy kisiel z porzeczki z bitą śmietaną (15 zł). Ja wiernie wybieram okonia z frytkami i bliny z pokrzywą 🙂 A Łukasz testuje tutejsze podroby – serce jagnięce z grilla z pomidorem i bazylią (23 zł) czy… rozum na grzance (23 zł), ale też sałaty – z serem i jajem od zielononóżki (34 zł).  Na koniec powiem tylko jedno – jak tylko będzie okazja, wrócimy tam znów!! 🙂

 

serce jagnięce z ogniska

 

 

sałatka seryokoń z domowymi frytkaminaleśnikisernikkisiel menu dziecięceINFORMACJE PRAKTYCZNE:

Karczma Stara Kuźnia

UWAGA! Karczma jest czynna od maja do września!

UWAGA! Jak byliśmy w maju w Giżycku, to była czynna tylko w weekend, więc najlepiej dzwonić przed wizytą 🙂

Przykop 1, 11-513 Miłki (powiat Giżycko)

Telefon do restauracji:

507 806 562 (czynny od 12:00)

 

Karczma Stara Kuźnia, Folwark Przykop, Mazury, gdzie jeść na Mazurach, tatar jagnięcy, tatar z sarny, najlepsze restauracje na Mazurach, pielmieni

rachunek z kolacji dla 3 osób