Manty, kryszonka i belysz, czyli pokrótce o tatarskiej kuchni

22.02.2013
2

Kategorie: Europa, Kuchnia, Podróże, Polska, Restauracje, Tatarska | Tagi: babka ziemniaczana, belysz, kartoflaniki, kryszonka, listkowiec, manty, pierekaczewnik, tołkysz
babka ziemniaczana, belysz, kartoflaniki, kryszonka, listkowiec, manty, pierekaczewnik, pyzy, tołkysz

Złapaliście już ochotę na wyjazd do „Tatarów”, o których pisałam ostatnio? Jeśli tak, zachęcę Was bardziej… Jeśli nie, spróbuję trafić przez żołądek do serca, czyli zapraszam na tatarski obiad, kolację i oczywiście deser… Nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o słodkościach.

 

Ale zacznijmy jednak od obiadu…Tatarska kuchnia jest syta, pożywna, idealna na mroźną zimę, gdy potrzebujemy dodatkowej dawki energii po długim spacerze wśród śniegów. Dużo ziemniaków, pysznie przyrządzonych, sporo mięsa (poza wieprzowiną, której spożywania zakazuje islam) – najlepszym dowodem na mięsny charakter kuchni tatarskiej były pewne kłopoty podróżującej z nami wegetarianki, by znaleźć coś dla siebie… Ale bez obaw, kilka potraw wege również się znajdzie. No to zaczynamy!

Gospodarze pierwszy obiad wybrali za nas – przynosząc nam the best of the best. Na stole pojawiło się naraz kilka potraw, którymi mogliśmy się podzielić i spróbować wszystkiego po trochu…Idealne rozwiązanie.

 

Zaczynamy od babki ziemniaczanej, podawanej z sosem czosnkowym, pysznym, przyrządzanym wedle tajemnej receptury gospodarzy…

 

babka ziemniaczana, czyli jak odzyskać siły zimą

babka ziemniaczana, czyli jak odzyskać siły zimą

 

Pyszna okazała się również mocno ziemniaczana kryszonka – zapiekanka ziemniaczano – mięsna, podawana z kiszoną kapustą…

Potem bardziej standardowo pyzy, przypominające litewskie kartacze, które zwykle jadamy w Konsulacie Litewskim w Sejnach, tutaj nieco inaczej przygotowane, pływające w niewielkiej ilości rosołu…

 

pyzy

pyzy

wersja dla mięsożerców

w wersji dla mięsożerców – z wołowiną

wersja dla wegetarian

wege – z białym serem i czosnkiem na ostro

 

 

Kolejny przysmak to belysz – warstwowa potrawa z mięsem, jajkiem i grzybami. Część biesiadników oceniła bardzo pozytywnie, mi jednak brakowało… ziemniaków 😉

 

 

belysz, czyli wielowarstwowe ciasto z mięsem, ryżem i jajkiem

belysz, czyli wielowarstwowe ciasto z mięsem, grzybami, ryżem i jajkiem

zamiast jeczpoczmaków

pieczone pierogi z mięsem…

pierożki-sakiewki z jajkiem na twardo i pietruszką

kartoflaniki wege – pierożki-sakiewki z ziemniakami, jajkiem na twardo, cebulką i pietruszką

 

I last but not least pierożki, ale w wersji słodkiej, czyli manty… ulubione, ukochane, najpyszniejsze. Gotowane na parze, z delikatnym białym serem, delikatnym ciastem, a na wierzchu ze śmietaną oraz polewą z malin. Cudo.

 

pycha - idealne na deser i na kolację

pycha – idealne na deser i na kolację

 

Jeśli macie ochotę na bardziej typowy (mniejszy?) deser, spróbujcie listkowca. Listkowane ciasto drożdżowe z białym serem i rodzynkami, podawane na ciepło. Porcja gigantyczna, więc wzięliśmy jedną na sześć osób – zniknęła w mgnieniu oka.

 

ciasto drożdżowe inaczej

ciasto drożdżowe inaczej

 

Udało nam się również obejrzeć, jak w Tatarskiej Jurcie przygotowuje się tołkysz, czyli swego rodzaju „anielskie włosy”, które powstają z karmelu. Tołkysz bardzo przypomina tureckie pismaniye, czyli te małe, włochate kulki, które być może mieliście okazję spróbować – w Turcji są całkiem popularne. Przygotowanie tej słodyczy jest wieloetapowe, angażuje niemal całą rodzinę i wygląda całkiem magicznie:

 

pierwszy etap to karmel rozłożony na wielkim blacie

pierwszy etap to karmel rozłożony na wielkim blacie

długi proces rozciągnia i wyciągania karmelu na wszystkie strony...

długi proces rozciągania i wyciągania karmelu na wszystkie strony…

po dodaniu masła wieloosobowa współpraca nim karmel zmieni się w...

po dodaniu masła wieloosobowa współpraca nim karmel zmieni się w…

w duuuuże ilości anielskiego włosia, czyli tałkyszu

….w duuuuże ilości anielskiego włosia, czyli tołkyszu

 

W Tatarskiej Jurcie wybornie smakuje nie tylko jedzenie, również herbata i kawa. Herbata zaparzana z cytryną i liśćmi mięty – wypiliśmy jej hektolitry, ciągle prosząc o nowe dzbanki. A dla kawoszy kawa przyprawiona cynamonem, podobno również boska…

I oczywiście nie można zapomnieć o pierekaczewniku, z którego kuchnia tatarska słynie. Bez spróbowania tej unijnej specjalności, na którą jedynie nasi gospodarze mają właściwy certyfikat nie można opuścić Tatarskiej Jurty. Smacznego! Kto jedzie do Tatarów na weekend, ręka w górę!!!

 

tradycyjny niezwykle pracochłonny pierekaczewnik

tradycyjny niezwykle pracochłonny pierekaczewnik

  • Tomek

    Manty czyli pierogi na parze sa popularne w krajach Azji Środkowej, jednak tam nadziewane sa farszem miesnym, wolowiną lub baraniną z dodatkiem cebuli. W warszawie organizowane są warsztaty z lepienia mant przez mowiaca po polsku Kazaszke. Wiecej informacji znajdziecie na jej profilu na fb – Dastarhan by Aigul Nadir 🙂 Polecam!

    • Te warsztaty faktycznie brzmią ciekawie!:) zaraz sobie poczytamy co i jak!:)