Spis treści
Czy Wy również, jak my, nie możecie uwierzyć, że już za dwa tygodnie będzie Wielkanoc? W dodatku znów czeka nas kolejny lockdown, co w przypadku wielu z nas tylko zwiększy ilość codziennych obowiązków związanych ze zdalną nauką dzieciaków z klas 1-3, zapewnianiem im posiłków, pomocy z lekcjami, itd. Dlatego, aby nie dokładać sobie pracy, może w tym roku warto rozważyć skorzystanie z cateringu na Wielkanoc? W całości lub częściowo, na przykład zamawiając sam pasztet, wspaniałe swojskie wędliny, przepyszne wegańskie pasty lub kosmicznie dobre ciasto??? 🙂
Pamiętajcie Dziewczyny (i Chłopaki też;)), że nie zawsze musimy robić wszystko same i udowadniać wszystkim, że ze wszystkim perfekcyjnie sobie poradzimy. Jesteśmy wystarczająco doskonałe, tego się trzymajmy 🙂 A teraz mała ściąga: gdzie możecie zamówić pyszne wielkanocne potrawy??? Łapcie polecajki od naszego Tasteawayowego Teamu 🙂
KARCZMA POD SOKOŁEM / ANCYPO

Już nie raz zachwycaliśmy się Karczmą pod Sokołem z Podlasia. Na blogu wisi post o nich, a my, gdy tylko jesteśmy na Podlasiu, zaglądamy do Sokółki na obiad czy kolację Pod Sokołem!Ba, zdarzały się takie dni, gdy oba posiłki jedliśmy w Karczmie, pomimo, że oznaczało to ponad godzinę w samochodzie w dwie strony 😉 Dwukrotnie już ich potrawy gościły u nas na Wielkanoc i było doskonale.
W ich menu znajdziecie klasyki takie jak żur wielkanocny z jagnięciną, kiełbasą i jajkiem (25 zł za 1 litr), pasztet jagnięcy z rozmarynem i czosnkiem (7 zł za 100 gram), pasztet z kaczki z pistacjami (7 zł za 100 g), klasyczne zimne nóżki (500g) 24 pl, a z dodatków oczywiście ćwikła z chrzanem ( 200g) – 12 pln. Nie musicie też martwić się o wędliny – firma Ancypo należąca do Właścicieli Karczmy pod Sokołem od lat zajmuje się produkcją wędlin oraz swojskich kiełbas wg tradycyjnych receptur. Wędliny dojrzewają minimum 12 miesięcy i zdobyły już liczne nagrody oraz uznanie. W Warszawie na co dzień znajdziecie je w sklepie przy ul. Koszykowej 53.
Bez problemu zamówicie też dania główne:
Biała kiełbasa ze świeżym majerankiem w sosie chrzanowym (120g) – 7 pln porcja
Polędwiczki wieprzowe w sosie śliwowym – porto (120g) -14 pln porcja
Kaczka faszerowana mięsem i migdałami (ok 1,5 kg) – 7 pln – 100 g
Nie wiem jak u was, ale we mnie już samo czytanie opisów wzbudza apetyt. Całe menu jest dostępne na ich FB lub stronie internetowej.
Catering z Karczmy pod Sokołem możecie zamówić w Warszawie, Białymstoku, Sokółce i Krynkach w sklepach firmowych Ancypo. Zamówienia możemy składać osobiście do 29.03, a mailowo do 27.03. Odbiór 03.04, w Wielką Sobotę.
To jednak nie wszystko, co Ancypo wraz z Karczmą pod Sokołem przygotowali w tym roku. Fajną opcją są również pyszne zestawy, które nie tylko można zamówić dla siebie, ale również wysłać swoim bliskim jako wielkanocny upominek – np. wtedy, gdy się z nimi nie możemy zobaczyć. Do wyboru zestaw duży i zestaw mały. W skład dużego zestawu wchodzą: szynka wędzona, kiełbasa jałowcowa, zakwas na żurek, ćwikła z chrzanem oraz parfait z wątróbki. W małym zestawie znajdziecie: kiełbasę jałowcową, zakwas na żurek oraz ćwikłę z chrzanem.
*oba zdjęcie pochodzą z FCB Ancypo / Karczmy pod Sokołem

Wegańska Wielkanoc
Jeśli chodzi o wegańską Wielkanoc, od razu przyszło nam na myśl kilka miejsc, które znamy z ich codziennej kuchni i wiemy, że również na Wielkanoc na pewno przygotują smaczne rzeczy! 🙂 Do wyboru, jeśli planujecie wegańską lub częściowo wegańską, Wielkanoc w Warszawie macie chociażby VEG Deli, Ośmą Kolonię czy Jaskółka Bistro i cafe iluzjon.
W menu Jaskółki znajdziemy m.in. pastę jajeczną z tofu i szczypiorkiem (24 pln za 350 ml), wędzonego marchewkowego „łososia” z kaparami i olejem lnianym (24 pln za 350 ml) czy kremowy żurek z jajkiem z tofu, majerankiem i skwarkami sojowymi (38 pln za 980 ml), a na deser cytrynowy tofurnik z makiem – 45 pln za 18 cm.
Zamówienia składamy poprzez stronę www.jaskolkabistro.pl. Można je składać do 29.03 do północy. Odbiór w dniach: 02-03 kwietnia.
Wegańskie menu VEG Deli brzmi tak smacznie, że nawet, jeśli jesz mięso, kusi! Od past (np. z wędzonej nie makreli, nie jajecznej z dymką czy hummusu), przez słonecznikowy twarożek wiosenny ze szczypiorkiem, rzodkiewką i kiszonym ogórkiem (29 pln za 500 g), smażone naleśnikowe krokiety nadziewane pieczarkami z rozmarynem (4 szt – 32 pln) po głównych bohaterów wielkanocnego stołu, czyli pasztet i żurek. Pasztet przygotowany przez VEG Deli powstaje na bazie białej kaszy gryczanej i pieczonych warzyw korzeniowych z jałowcem (39 pln za 500 g). Możecie u nich od razu zamówić wegański majonez chałkę czy chleb z samych ziaren i nasion. Zamówienia można składać mailowo do 31 marca na adres restauracja@vegdeli.pl.
Wegańską Wielkanoc szykuje też jedno z najdłużej działających z sukcesem wege miejsc w Warszawie, czyli Ósma Kolonia na Żoliborzu. Przygotowali 2 różne pasztety – jeden z zielonej soczewicy z chili, musztardą Dijon i ogórkiem kiszonym (25 pln – 500 g), drugi z czerwonej soczewicy z kaparami i eko daktylami (45 pln – 500 g), wegański majonez musztardowy, klasyczną sałatkę jarzynową, wegański smalczyk z prażoną cebulką, jabłkiem i śliwką (330 ml – 21 pln), a nawet wegańską pieczeń! Zamówienia możecie składać do 29 marca do godziny 22.00, natomiast odbiór zamówień 2 lub 3 kwietnia. By złożyć zamówienie najlepiej wejść w przygotowany do tego formularz- o TU.
DZIURKA OD KLUCZA – WIELKANOC Z TWISTEM

Swoją Wielkanocną propozycję przygotowała też Dziurka od Klucza w Forcie, która na co dzień specjalizuje się raczej w kuchni włoskiej i świetnej pizzy, ale na Wielkanoc mają trochę swoich pomysłów! 🙂 Ich specjały gościły też u nas na stole na Wigilię, więc na Wielkanoc na pewno nie zawiodą. Znajdziecie u nich m.in.:
Kilka różnych past – jajeczną z wędzoną makrelą, jajeczną z ricottą, gorgonzolą i szczypiorkiem, jajeczną z anchois, ricottą, kaparami i natką albo jajeczną z burakami, chili, chrzanem i natką – 250 g z 21-26 pln
dwie pasty wegańskie – pastę z tofu ze szczypiorkiem, kurkumą i czarną solą oraz pastę z ciecierzycy z miodem z chili i czosnkiem
Pasztet mięsny z sosem z owoców leśnych – 30 pln za ok. 400-500 g
Panierowane jajko po szkocku z sosem tatarskim – 1 szt (160 g) – 16 pln
Schab gotowany w białym winie z sosem tuńczykowo – kaparowym z pangrattato z sepią – 36 pln (porcja)
Sałatkę z ośmiornicą i fioletowymi ziemniakami – 36 pln za słoiczek 170 g
Fajne również są ich śledzie – chociażby te w musztardzie truflowej z porem (29 pln za 170 g) i mają bardzo oryginalne majonezy w ofercie – bazyliowy, majonez anchois czy pomidorowy z suszonymi pomidorami. Restauracja przyjmuje zamówienia drogą mailową do 28.03. Dzień odbioru to 03.04. Szczegóły znajdziecie na ich FB.
Jeśli chcecie wcześniej spróbować części tego, co przygotowali lub już zakupić słoiczki z przetworami, zajrzyjcie w przyszłą sobotę na Targ Wiosenny w Forcie 8.
Polecamy udać się tam po wielkanocne inspiracje. Znajdziecie tam nie tylko kulinaria, ale też wspaniałe dekoracje kwiatowe, upominki dla starszych „na zajączka” z rodzinnych manufaktur. My byłyśmy w miniony weekend, ale targ odbędzie się jeszcze w ostatni weekend marca – w sobotę i niedzielę w godzinach 10.00 -17.00.


RYBNA WIELKANOC: Lokal na Rybę
Rybna Wielkanoc?? Przecież rybna to jest Wigilia! 🙂 A może wcale nie ?? 🙂 A może warto w tym roku przetestować coś innego, zaszaleć troszeczkę? 🙂 Na koniec naszym zdaniem jedna z ciekawszych propozycji na Wielkanoc, tym razem od Lokalu na Rybę. To miejsce znamy zarówno z ich kuchni na miejscu, jak i z cateringu na Boże Narodzenie. Tym razem przygotowali np. takie ciekawostki! 🙂
Barszcz biały na wędzonych skórach ryb – 45 pln – słoik około 900 ml
Biała kiełbas z suma – 65 pln – 1 kg
Pasztet z pieczonych ryb słodkowodnych – 35 pln za 500 ml
Śledź w chili – mango – 45 pln za 540 ml – wydaje mi się, że jedliśmy już go kiedyś na Wigilię i dla mnie był świetny! 🙂
Ciekawych propozycji jest więcej, a znajdziecie je na stronie restauracji. Zamówienia przyjmowane są mailowo lub telefonicznie tylko do 27.03.
Myślę, że wybór nie będzie łatwy 🙂 Bardzo nas ciekawi, z których naszych propozycji chcielibyście skorzystać? A może już macie swoje sprawdzone miejsca, z których zamawiacie??? 🙂
A jeśli nie macie czasu, ochoty czy nie czujecie się mocno w temacie słodkości, to chyba już wiecie, co robić!!! 🙂 To chyba najciekawsza Wielkanoc w DESEO i mamy kilka naprawdę super propozycji! 🙂 Ja uwielbiam Mazurek Pistacjowy, który baaaaardzo Wam polecam! To ciasto, z którym wiele osób spędzało zeszłoroczną Wielkanoc (my też!!!) i już teraz wiemy, że będą do niego wracać! 🙂 Jest totalną gratką dla wszystkich fanów pistacji – krem pistacjowy, wilgotny financier pistacjowy przełożony konfiturą malinową, a na dole chrupiąca prażynka z mlecznej czekolady z żurawiną. BAJKA!! Mazurek pistacjowy możecie zamówić TU.

Ale to nie wszystko! 🙂 Na Boże Narodzenie wielu naszych Gości pokochało Keks Karmel & Orzech laskowy w polewie z mlecznej czekolady! 🙂 Ba, niektórzy DESEO Zjadacze z innych polskich miast jeszcze przed opublikowaniem oferty wielkanocnej pytali o niego i notowali na swoją listę zamówień!!! 🙂 Musiał zatem się pojawić również na Wielkanoc! Szczegółowy opis? Keks orzechowy z kawałkami orzechów laskowych, nasączony syropem z ziaren tonka / karmel tonka / polewa z mlecznej czekolady z dodatkiem orzechów laskowych. Kosmos! 🙂 Keks orzechowy znajdziecie TU! 🙂
Do wcześniej znanych smaków na Wielkanoc dorzuciliśmy też coś nowego. Typowo wielkanocna nowość to Babka Cytrynowa – wilgotny keks cytrynowy / konfitura z cytryny / polewa na bazie białej czekolady i skórki cytrynowej/ galaretki pâte de fruits limonka /galaretki pâte de fruits marakuja. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich propozycji babka to owocowe i orzeźwiające smaki! I te galaretki!!! 🙂 Po babkę zajrzyjcie TU! 🙂


Last but not least… Tort Nocciola! 🙂 To NAJWIĘKSZA z wielkanocnych propozycji, więc jeśli macie duużą rodzinę będzie w sam raz! 🙂 Nocciola to raj dla miłośników orzechów – mus z orzechów laskowych / krem namelaka o smaku orzecha laskowego / pralina z orzecha laskowego / krem karmelowy / prażynka z mlecznej czekolady z orzechem laskowym / biszkopt orzechowy. Gdy ostatnio mieliśmy jeden testowy egzemplarz w ladzie, taką wiadomość dostałam od jednej z naszych DESEOwych Dziewczyn – “Ale ten tort to jest jakiś kosmos! Spróbowałam i jest przepyszny! Wszystkim będę tort polecać, bo jest turbo pychotka”. Czy ja muszę coś dodawać? 🙂 Po tort śmigajcie TU!


I co?:) Po prostu zróbcie sobie pyszną WIELKANOC! 🙂




0 Comments