Zabieram Was dziś do stosunkowo nowej tajskiej restauracji na Mokotowie. Przyznam szczerze – zwlekałam z wizytą. Po ostatnich pobytach w Tajlandii tajskie w Warszawie nie zawsze spełnia nasze oczekiwania i często boję się rozczarowania. Ale… Taka Tajka pojawiła się wśród poleceń od Was pod naszą rolką na IG “Gdzie zjeść na Starym Mokotowie?”, więc uznałam, że najwyższa pora spróbować! 🙂
Taka Tajka to niewielkie, kolorowe miejsce przy Rakowieckiej. Raczej na lunch i ploteczki z koleżanką niż na romantyczną randkę czy rodzinny obiad. Miejscówka jest mała – 3 stoliki plus kilka miejsc przy barze.
TAKA TAJKA – CO W MENU?
Menu skupia się na tajskich klasykach, a kuchnią rządzą Tajowie. Spotkacie ich zarówno na miejscu, w lokalu, jak i na insta Takiej Tajki. W menu tajskie zupy na czele z tom kha i tom yum, przystawki, a wśród nich pierożki wonton z wieprzowiną i krewetkami, sataye z kurczaka czy spring rollsy.
W daniach głównych oczywiście curry (czerwone czy panang), smażony ryż z warzywami, jajkiem i orzechami nerkowca plus do wyboru kurczak / wieprzowina / krewetki, pad kra pao (muszę spróbować następnym razem!), stir fry z orzechami nerkowca, pad thai, ale też hit północnej Tajlandii, coraz bardziej modne, khao soi. Są też sałatki, a tam takie hity jak Laab Moo, Nam Tok czy Som Tam. Ceny przystawek to 27 – 35 zł, zup 33- 45 zł, sałatek 30 – 45 zł, a dań głównych 38 – 59 zł.
U nas lądują papierki lakmusowe, którymi zawsze oceniamy sobie tajską kuchnię. Tym razem odpuszczamy zupy i przystawki. Wchodzimy w sałatkę som tam (30 zł). To nasza tajska miłość i w Tajlandii jemy ją prawie codziennie. W Takiej Tajce sałatka som tam podawana jest w nieco zeuropeizowanej wersji, czyli zamiast zielonej papai, mamy specjalnie przygotowaną kalarepę. Jako dodatki klasycznie pomidorki, zielona fasolka, czosnek i tajskie chili. Sałatka jest smaczna i orzeźwiająca, chociaż brakuje mi troszkę tego charakterystycznego tajskiego smaczku. Świetnie natomiast spisuje się pad thai z kurczakiem (46 zł). Optymalna ilość sosu tamaryndowego, dobrze przygotowany kurczak. Zjadłyśmy go z przyjemnością.
Jak zawsze, wybieramy też jedno z curry. Tym razem Panang Curry z wieprzowiną (44 zł). Curry okazuje się rewelacyjne – aromatyczne, pełne smaku, a wieprzowina zadziwiająco miękka.
TAKA TAJKA – podsumowanie
Wszystko okazuje się bardzo smaczne! Na skalę tajską to dość klasyczne wykonanie i jedliśmy oczywiście w Tajlandii bardziej oryginalne, bardziej aromatyczne, bardziej wow jedzenie, ale jak na skalę warszawską, było naprawdę dobrze! Wrócimy spróbować na pewno pad kra pao i innych sałatek.
Dajcie znać, czy już byliście i co zjedliście? 🙂
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
Taka Tajka
ul. Rakowiecka 39a
tel. 797 977 333
0 Comments