Syty Chmiel to jedno z tych miejsc, które chcesz odwiedzić od razu po otwarciu, bo ich kuchnia jest totalnie zachęcająca! 🙂 Polska, ale w niesamowitej, nieoczywistej odsłonie! To taka kuchnia, której nie zjesz nigdzie indziej, a prawie każde danie Cię zachwyci! Ba, zachwycą Cię nawet dania ze składnikami, których na co dzień wcale nie lubisz 😉 I nie jest to tylko moja opinia! 😉
Syty Chmiel otworzył się w ostatnich tygodniach w dość dużym lokalu przy ul. Marszałkowskiej 10/16. Mówią o sobie: “bistro z kraftowym piwem i polską kuchnią”. Wnętrze jest spore, ale raczej przytulne! My wpadamy na obiad, na razie bez piwa, ale biorąc pod uwagę zachwyt jedzeniem, myślę, że wrócimy po więcej! 🙂 Kuchnią w Sytym Chmielu rządzi Wit Szychowski, niektórym na pewno znany jako Pan Tasak! Chyba nie było miejsca, w którym gotował Pan Tasak i które nam nie smakowało 😉 A jego kanapki – chałki z Nocnego Marketu nadal po latach wspominamy 😉 Nastawiamy się zatem na ucztę! 🙂
Siadamy do menu! To jedno z tych menu, które czytasz i chcesz zamówić masę rzeczy! 🙂 Menu podzielone jest na 4 kategorie: małe dania, zupy, duże dania i buły. W małych znajdziecie np. białą kiełbasę w sosie żurkowym z prażoną cebulą (24 zł), konfitowane selery ze zsiadłym mlekiem i dzikimi ziołami (24 zł), tatar wołowy czy kawałki pieczonej golonki w piwie z sosem własnym, pajdą chleba, ogórkiem małosolnym, cebulą perłową i bekon majo (28 zł). Ja od razu wiem, że u mnie wyląduje baba z kiszonej kapusty z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem (24 zł)! I to jest strzał w dziesiątkę! Trochę jak baba ziemniaczana, trochę jak fuczki z kapusty, trochę skojarzeń z koreańskimi plackami z kimchi.
Z małych dań bierzemy też konfitowane selery ze zsiadłym mlekiem i okazują się cudownym, totalnie wiosennym daniem! 🙂 Ja troszkę boję się selera 😛 Ale ten jest pyszny, a danie to świetna wariacja na temat klasycznych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem. Bardzo wiosennie wypada też ser bryndza z ziołami z ogórkami gruntowymi oraz kalarepą z tymiankiem cytrynowym (32 zł). Wszystko smakuje tak bardzo, że na koniec Łukasz domawia jeszcze tatar wołowy ze słoniną, żółtkiem, kiszonym ogórkiem, szczypiorkiem oraz kiszoną gorczycą i białą rzepą (36 zł). Nie tylko tatar jest świetny, ale też pieczywo, które dostajesz do tatara. To chleb z masłem i wędzoną solą! Przypomina smażony chleb, który kiedyś robiła moja Babcia 😉 Ale dodatek tej wędzonej soli totalnie robi robotę!!
Zupy tym razem omijamy – znajdziecie w nich żurek wege i niewege oraz koperkowy wywar z młodej kapusty. My idziemy do dużych dań. Wybieramy Pieczony kalafior z sosem piwnym na bazie cebuli z tartym serem dojrzewającym (32 zł) oraz naleśniki z kaszanką i jabłkami karmelizowanymi w piwie (30 zł). Pozostałe pozycje nawiązują do tradycyjnych polskich dań, ale oczywiście z twistem 😉 Jest golonka pieczona z piwem z sosem własnym podana z ogórkiem małosolnym, chrzanowym puree i ostrą musztardą (48 zł), jest też sztuka mięsa w sosie chrzanowym z pieczonymi młodymi ziemniakami i marchewką plus konfitowany czosnek z natką pietruszki (42 zł) albo pieczona młoda kapusta.
Mnie kuszą też Bistro Buły – zwłaszcza z kozim wędzonym serem! Smakowicie brzmi też lunch: kartoflanka z grzankami i serem emilgrana oraz buła z szarpaną wołowiną, kapustą i majonezem z gorczycą lub buła z kalafiorem w piwie. Cena obiadu to 26 zł. Na pewno jeszcze sprawdzimy! 🙂
Nasze dania okazują się świetnie! Naleśniki chrupiące, jabłka idealne, kaszanka dla fanów kaszanki super 😉 Poproszę o takie naleśniki w wersji dziecięcej 😛 Bez kaszanki, tylko z jabłuszkiem 😉 Kalafior z sosem sprawuje się równie świetnie! 🙂
Nie mamy już miejsca na deser, a szkoda, bo podobno jest równie ciekawy jak dania! 🙂 Jabłko gotowane w soku jabłkowym z tymiankiem cytrynowym, mus z białej czekolady, kruszonka tymiankowa (22 zł).
Nie mieliśmy też okazji spróbować tutejszych piw kraftowych (mają 12 kranów!), bo wpadliśmy obiadowo, samochodem i w środku dnia 😉 Ale to też nadrobimy 🙂
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
SYTY CHMIEL
ul. Marszałkowska 10 / 16
telefon: 660 443 883
godziny otwarcia:
niedziela – poniedziałek 12.00 – 20.00
wtorek – sobota 12.00 – 00.00
3 Comments