Sernik matcha! Dobry sernik matcha marzył mi się od daaaawna! Poza cudownymi deserami z matchą zajadanymi w Japonii czy na Tajwanie, ciężko znaleźć rzeczywiście dobrze przygotowane desery z matchą w Polsce. Wiem, wiem – mamy ciastko Matcha w DESEO, mamy też świetne lody Matcha, a do picia Matcha Latte i Matcha Affogato (jeśli nie znacie to koniecznie musicie latem spróbować – to waniliowe lody zalewane zaparzoną na wodzie matchą – mega!).  Ale tym razem miałam ochotę na coś innego, a w dodatku chciałam, byście i Wy mogły zrobić sobie odrobinę Japonii w domu – zwłaszcza w tych trudnych dniach…

 

U mnie te serniki wywołały oczywiście tęsknotę za Japonią, którą bardzo chcieliśmy w 2020 odwiedzić – i nadal mamy nadzieję, że to się uda 🙂 Oba przygotowała Karolina, o której już Wam pisałam TU – to Ona będzie mi w tematach blogowych pomagać i sprawiać, że będzie tu jeszcze fajniej i pyszniej! 🙂 Wiedziałam, że w temacie sernika Karolina na pewno zrobi coś świetnego! Zobaczcie same i łapcie przepisy!

 

sernik matcha na zimno_4

 

 

Aha, serniki poniżej różnią się nie tylko tym, że jeden jest na zimno, a drugi to sernik pieczony. Różnią się też tym, co my nazywamy „poziom matchowości”. Po polsku to poziom intensywności matchy w cieście matcha 🙂 Są dania, desery, gdzie matcha jest mocno wyczuwalna. Taki deser jest zwykle mało słodki, wytrawny, intrygujący. Pamiętacie Nanayę, lodziarnię w Tokio, o której Wam opowiadałam? Oni w tematyce intensywność matchy są mistrzami i sprzedają lody matcha o  7 zróżnicowanych poziomach nasycenia matchą (o Nanaya pisałam TU). Nasze serniki też się intensywnością smaku różnią.

Sernik na zimno to zdecydowanie pozycja dla MATCHA LOVERS 🙂 Sernik pieczony bardziej dla każdego miłośnika serników z delikatnym posmakiem matchy i ze słodką polewą z matchy i białej czekolady na wierzchu.. GOTOWI? 🙂

 

SERNIK MATCHA NA ZIMNO

 

sernik matcha na zimno_3

 

Składniki na spód ciasta:

  • 75 g ciasteczek typu Digestive 
  • 40 g masła

Składniki na masę serową:

  • 225 g serka typu Philadelphia (u nas „mój ulubiony” z Wielunia)
  • 60 g drobnego cukru**
  • 8 g proszku matcha*
  • 70 ml gorącej wody
  • 9 g żelatyny
  • 70 ml letniej wody
  • 250 ml śmietanki 36%

*jeśli chcemy, aby sernik miał bardziej intensywny smak matchy, można dodać więcej proszku. Ale uwaga: obecne proporcje i tak dają zdecydowany smak matchy – nam bardzo smakowało i zarówno Maks, jak i ja czy Łukasz się zajadaliśmy, ale juz moja Mama (uwielbia sernik, ale nie przepada za matchą;)) uznała, że smakuje jak… szpinak 😉

**jeśli wolimy słodsze ciasta i desery, można spokojnie dodać o 10-20 g więcej cukru

 

Jak działamy?

 

1) Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia. 

2) Ciasteczka kruszymy w malakserze aż powstanie „piasek”. Do pokruszonych ciastek dodajemy roztopione, ostudzone masło, mieszamy. Wykładamy dno tortownicy masą ciasteczkową, mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

3) Żelatynę dodajemy do wody i odstawiamy do napęcznienia (najlepiej, żeby woda była w temperaturze pokojowej). 

4) Proszek matcha dokładnie mieszamy z gorącą wodą (max. 80°C). Do rozpuszczania matchy najlepsza jest bambusowa miotełka Chasen, ale da się to zrobić i bez niej. Odstawiamy do wystygnięcia.

5) Ser mieszamy z cukrem – można to zrobić trzepaczką/rózgą, lub krótko mikserem do połączenia składników. Dodajemy ostudzoną matchę i mieszamy. 

6) Pojemnik z napęczniałą żelatyną wkładamy do miski  z gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny.  Następnie wlewamy ją do masy serowej, wszystko dokładnie mieszamy rózgą.

7) Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy.

8) Powstałą masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy, wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na minimum 5h, a najlepiej na całą noc. 

Przed podaniem wierzch posypujemy matchą.

Jeśli nie macie w domu matchy, znajdziecie ją w sklepie online naszego DESEO – o TU. Z takiej matchy korzystamy w DESEO – zarówno w przypadku napojów, jak i deserów. Moya Matcha to organiczna matcha z Uji, która jest dostępna w trzech wersjach – codzienna, tradycyjna i luksusowa. Oba serniki zostały przygotowane na bazie TRADYCYJNEJ. Ma przyjemnie zbalansowany smak z lekko wyczuwalną goryczką.

sernik matcha_przygotowanie

 

 

sernik matcha na zimno_6sernik matcha na zimno_8

 

SERNIK MATCHA PIECZONY

sernik matcha pieczony_4

 

 

 

Ten sernik to opcja dla osób zaczynających przygodę z matchą lub lubiących ją, ale w delikatnej wersji. Masa serowa z dodatkiem matchy jest bardzo delikatna w smaku, a polewa na bazie białej czekolady i matchy dodaje słodyczy. Moi „matcha lovers” uznali, że ten pieczony mniej im smakuje niż ten na zimno 🙂 Moja Mama, ale również Karolina wybrały ten 🙂 Ja nadal się waham 😉

 

Składniki na spód ciasta:

  • 140 g ciastek typu Digestive
  • 70 g masła

 

Składniki na masę serową:

  • 900 g twarogu z wiaderka lub serka kremowego typu Philadelphia  (np. „Mój ulubiony” z Wielunia)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 kopiaste łyżeczki proszku matcha

Składniki na polewę:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka matchy (3 g)

Sposób przygotowania:

1) Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, grzanie góra-dół.
2) Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.

3) Ciasteczka mielimy w malakserze na „piasek”. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy roztopione i ostudzone masło. Dno tortownicy wykładamy masą ciasteczkową i wkładamy do lodówki. Podobnie jak w przypadku sernika na zimno:)

4) Wszystkie składniki na masę serową wkładamy do dużej miski (ważne jest aby twaróg, jaja i śmietana były w temperaturze pokojowej). Miksujemy wszystko krótko, do połączenia się składników, tak, aby zbytnio nie napowietrzać masy. 

5) Masę serową wlewamy na wcześniej schłodzony spód ciasteczkowy i wyrównujemy powierzchnię.

6) Sernik pieczemy w kąpieli wodnej*, dlatego przed wsadzeniem go do piekarnika, owijamy tortownicę folią aluminiową i wkładamy ją do większej blaszki, którą uzupełniamy wodą do połowy wysokości tortownicy.  Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Ważne: przez pierwsze 10 minut pieczemy sernik w temperaturze 180°C, później obniżamy ją do 110°C i pieczemy przez ok. 45 minut. Po upływie 30 minut trzeba sprawdzać konsystencje ciasta – ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest ścięty (sprawdzamy na środku, może być patyczkiem lub palcem ;)), ale jak poruszymy blaszką, to masa będzie się trzęsła. 

7) Wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i zostawiamy w nim sernik na ok. 1h. Po upływie czasu, wyciągamy sernik, studzimy i wkładamy na całą noc do lodówki.

8) I na koniec polewa – czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki,  wkładamy do miseczki, dolewamy 30 ml śmietanki i łączymy składniki mieszając w miseczce nad kąpielą wodną. Możemy wstawić miskę na 20 sekund do mikrofalówki, jeśli nie chcemy robić kąpieli wodnej. W pozostałych 20 ml śmietanki rozpuszczamy matchę. Łączymy matchę z masą czekoladową i wylewamy na schłodzony sernik. 

*tip Karoliny: akurat to ciasto piekłam w piekarniku z opcją „pieczenie ze wspomaganiem parą”, najpierw w 180°C przez 10 minut, później w 130°C przez 30 minut. 

 

To jak? Który robicie? 🙂

 

PS. Jeśli lubicie matchę, w naszym sklepie online DESEO znajdziecie również tabliczki czekolady Matcha, stworzone przez naszych cukierników – o TU 🙂 I matchę, i czekoladę wysyłamy gdzie tylko chcecie 🙂

sernik matcha pieczony_6

 

sernik matcha pieczony_3

sernik matcha pieczony_2