Dobrej pizzy nigdy za wiele! Świetnej pizzy neapolitańskiej tym bardziej! Gdy byliśmy w Stanach i pisałam o naszych ulubionych miejscach z pizzą neapolitańską w Warszawie (o TU!), bardzo szybko zaczęliście donosić mi, że jest nowe, pyszne miejsce – Nonna! Idźcie tam koniecznie pisaliście, a mi nie trzeba powtarzać 🙂 Zwłaszcza, że przez miesiąc w Stanach i na Dominikanie pizzę jedliśmy dwa razy… bardzo słabą w kiepskim miejscu na Dominikanie (dzieci bardzo chciały) i … Pizzę Hut na lotnisku w Miami 😉 (przy naszym gate’cie to był najlepszy wybór).

Czym prędzej zatem ruszyłam!!! 🙂 Najpierw zachwyciła mnie lokalizacja 🙂 Niby nic specjalnego, ale we mnie to miejsce budzi masę pozytywnych emocji. Nonna Pizzeria znajdziecie niedaleko Uniwersytetu Warszawskiego, tuż obok sławnej niegdyś imprezowni – Harenda. W nastoletnich latach razem z przyjaciółkami i znajomymi bywałam tam baaaaardzo często! Zamiast apartamentowca przy Oboźnej były wtedy krzaki, a zamiast Nonna Pizzeria sklep spożywczo – monopolowy, w którym sami możecie się domyślić, co się robiło przed wejściem do klubu lub w trakcie 🙂 Ciężko było mi uwierzyć, że działający tam przez lata sklep zniknął i zamienił się w bardzo przyjemne miejsce!

Nonna Pizzeria

Lokal jest jasny, prosty i to, co najbardziej rzuca się w oczy to oczywiście piec. Menu też jest nieskomplikowane, ale jest co wybrać 🙂  Pizze dzielą się na czerwone (z sosem pomidorowym) i białe (bez sosu pomidorowego). Ceny od 21  do 35 zł. Od klasyków jak Margerita (21 zł), Marinara, Cotto przez Diavolę, Affumicatę z wędzoną mozzarellą di Bufala po Veganę z grillowanymi warzywami i bazyliowym pesto (26 zł) i Nduję z pikantną włoską kiełbasą o miękkiej konsystencji (35 zł). Właśnie ją wybieram ja. Ciekawie brzmią pizze bianche – jest Funghi z mozzarellą fior di latte, borowikami, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem (32 zł) czy Mortadela z mozzarellą fior di latte, mortadelą, pesto pistacjowym i ricottą (33 zł).  Karolina wybiera właśnie jedną z białych – Salsiccia – z wędzonym serem provola, salsiccią, ziemniakiem, czosnkiem, rozmarynem i oliwą (34 zł).

Obie nasze pizze okazały się świetne – zresztą już patrząc na nie wiedziałyśmy, że będzie dobrze! Dobrej jakości składniki, bardzo dobre ciasto, miękkie brzegi, które z przyjemnością maczasz w oliwie… czy potrzeba czegoś więcej??? :)My na pewno wrócimy po więcej i przetestować inne rodzaje – dajcie znać, które Wam najbardziej smakują 🙂

A jeśli jeszcze nie znacie, odnotujcie, że znów na mapie Warszawy wyrosło nowe świetne miejsce na neapolitańską pizzę !

Salsiccia

NdujaW menu poza pizzą znajdziecie przystawki – talerze włoskich wędlin, foccacia, oliwki, ale również panuzzo, czyli kanapki na mniejszy głód. Do wyboru 3 rodzaje (Vegetariano, Mortadela, Diavola), cena 17-21 zł. Muszę je kiedyś spróbować!

Na razie zostałyśmy przy pizzy, bo i tak już byśmy nic nie wcisnęły 😉 A pizza była rewelacyjna!! 🙂 Zresztą,gdy przy piecu zobaczyłam Pana Pizzaiolo, którego wcześniej widywałam w Dwa Osiem.. nie miałam wątpliwości, że właśnie tak będzie!

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

NONNA PIZZERIA

ul. Oboźna 11

tel. 790 797 010

pon – zamknięte

wtorek – sobota 12-21.00

niedziela 12-22.00