Nie planowałam więcej postów na temat owsianki, ale ten o pieczonej owsiance wg Ewy Chodakowskiej tak Wam się spodobał i tyle dostałam wiadomości, że skorzystaliście i jest pysznie, że uznałam, że szkoda chować ten tylko dla siebie 🙂 Zwłaszcza, że jest totalnie banalny, a smakuje rewelacyjnie! Przepis podrzuciła jedna z Dziewczyn na Facebooku – Kochana, dziękuję!

 

Duża zaleta dla mnie to to, że tę owsiankę można zrobić bardzo szybko. Zwykle moje poranki są szalone. Wyszykowanie dwójki dzieci, które wcale nie chcą wstawać i wyjście na czas do szkoły to u nas ZAWSZE wyzwanie. Wielokrotnie kończy się to u mnie brakiem śniadania i kawą na mieście zamiast. Teraz jednak widzę szansę na zmianę 🙂 Ta owsianka jest ekspresowa, a zarazem świetna na zimowe dni, bo idealnie smakuje na ciepło! Nie będę się dalej rozpisywać, bo zaraz dzieciaki się obudzą (8.59, a one nadal śpią – efekt weekendowego imprezowania) 😉

 

CO POTRZEBA NA 1 PORCJĘ?

 

– 5 łyżek płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)

– sok jabłkowy 100% – 1 szklanka

– olej kokosowy – 1 łyżeczka

– ulubione bakalie – u mnie migdały / orzechy pekan / suszone śliwki – ilość wedle uznania, ja wrzucam kilka migdałów i 2-3 suszone śliwki, pokrojone na małe kawałki

– cynamon (jeśli lubicie)

– opcjonalnie – wiórki kokosowe / owoce do udekorowania

 

JAK ZROBIĆ?

 

Nic prostszego! 🙂 Wsypujemy do garnuszka płatki owsiane, wlewamy sok i gotujemy aż płatki „namokną” i owsianka uzyska przyjemną, kremową konsystencję. W tym czasie możemy pokroić orzechy i śliwki na mniejsze kawałki (jeśli nam się chce, bo możemy też wrzucić całe ;)). Przekładamy owsiankę do miseczki, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego, dodajemy bakalie, mieszamy. Na wierzch posypujemy wiórki kokosowe i dodajemy np. maliny, jeśli akurat mamy pod ręką 🙂 Bez żadnych dodatkowych owoców i tak smakuje BOSKO!! Ja się totalnie zakochałam! I wiem, że jutro znów ją zrobię! 🙂 To zdecydowanie jedna z najlepszych owsianek, jakie kiedykolwiek jadłam!

Spróbujcie i Wy! Może nawet dziś??? 🙂

 

owsianka na soku jabłkowym_2