Każde miejsce, które odwiedzamy to dla nas wspomnienia kulinarne. Barcelona to kataloński pa amb tomaquet, bardziej pewnie znany Wam pod nazwą pan con tomate. Andaluzja to chłodne salmorejo, idealne w upalne dni. Jest podobne do gazpacho i bardzo je łatwo przygotować. Nam od razu przypomina zwiedzanie urokliwych pueblos blancos razem z dziećmi i naszymi rodzicami w kwietniu zeszłego roku. Szwecja to słodkie kanelbulle, pachnące wspaniale cynamonem i kanapka rackmacka z krewetkami, majonezem i jajkiem na twardo – boska! Wietnam to naleśniki banh xeo i pho na śniadanie… Tajlandia smakuje wodą z kokosa i aromatycznym curry… Tych przykładów można wymieniać bardzo wiele, bo nie ma dla nas podróży bez jedzenia…

 

Ale, ale… na pewno już o tym wiecie – w końcu czytacie nas nie od dziś! J Smaków podróży szukamy w restauracjach w Warszawie, szukamy w małych, bardzo autentycznych barach, ale staramy się je sobie przypominać również w domu. W tym poszukiwaniu smaków znanych z podróży Azji częściej szukamy poza domem, a Europę uwielbiamy przypominać sobie w domu 🙂

 

auchan smaki z podróży _2

 

Hiszpańskie przysmaki na śniadanie czy na kolację to u nas klasyk! W domu też przypominamy sobie Włochy czy Francję, a po ostatniej podróży do Paryża ochota na francuskie smaki tylko wzrosła.. (chyba wyjazd był zbyt krótki ;)). Dlatego, gdy marka Auchan zaproponowała nam współpracę związaną ze swoją ofertę hiszpańskich, włoskich, francuskich czy niemieckich wędlin czy serów od razu wiedziałam, że to nasz temat! Do sklepu poleciałam jak na skrzydłach i wsiąkłam w te wszystkie specki, prosciutto, chorizo, queso manchego, sery kozie, camembert, bresaole, a gdy zobaczyłam włoskie culatello di Zibello, od razu przypomniałam sobie nasz wypad do Umbrii. Jeśli uwielbiacie takie klimaty, w Auchan jest z czego wybierać! 🙂 A teraz łapcie gotowe wskazówki na włoskie, hiszpańskie czy francuskie śniadanie lub kolację:) UWAGA, nie będzie tu skomplikowanych przepisów, bo wiecie, że w tym nie jestem dobra 😉 Ale za to będzie pomysł, jak przygotować piękne śniadanie lub kolację dla znajomych. Gwarantuję, że będzie smakowicie!

 

DESAYUNO ESPAÑOL

 

smaki z podróży_desayuno espanol

 

Hiszpańskie śniadanie. Gdy o nim myślę, widzę stoliki na ulicy w Barcelonie, a może tuż przy plaży na Gran Canarii. Czuję zapach soku pomarańczowego i smak chrupiącej bagietki! Hiszpańskie śniadania to coś, co zajadaliśmy najczęściej… szykowaliśmy je sobie lata temu na Wyspach Kanaryjskich, chodziliśmy na nie w Barcelonie, a lata temu ja zajadałam takie z moją przyjaciółką. Elementy obowiązkowe – bagietka (tak, Hiszpanie też je kochają!), hiszpańskie wędliny i sery, huevos revueltos (po naszemu po prostu jajecznica;)) lub tortilla oraz świeżo wyciskany sok pomarańczowy (tzw. zumo de naranja). Dla nas niezbędny element hiszpańskiego śniadania to też pan con tomate – to bardziej kataloński przysmak, ale dostępny również w innych miejscach w Hiszpanii, a kanapka na takim chlebie smakuje chyba najlepiej!

Jak się do tego zabrać?

Na pan con tomate mamy dwa sposoby 🙂

Pierwszy, gdy masz więcej czasu (w weekend:)): pomidory (najlepiej malinowe) obieramy ze skórki, siekamy baaaaardzo drobno, dodajemy oliwę oraz sól, mieszkamy i gotowe. Możemy też dodać czosnek (wedle uznania). W czasie, gdy Ty siekasz pomidory, w piekarniki opiekasz kawałki bagietki. Pan con tomate jest zatem również dobrą metodą na nie do końca świeże pieczywo 😉

Drugi sposób jest bardzo szybki – kromki bagietki ciach do piekarnika, a jak już będą gorące i chrupiące, ciach na bagietkę trochę pomidorów z puszki i ciach oliwa. Jeśli macie dobre pomidory, też będzie smacznie, zwłaszcza, gdy na górze wyląduje np. jamon iberico.

No właśnie – co do tego? Obowiązkowo hiszpańskie wędliny i to je znajdziecie w Auchan. Jamon iberico, jamon serrano, salchichón czy chorizo. Pamiętajcie też o hiszpańskich serach – świetne jest queso manchego, a ja też bardzo lubię sery z Kraju Basków.

Sok z pomarańczy i oliwki do pochrupania i hiszpańskie śniadanie macie gotowe! 🙂

 

smaki z podróży_hiszpańskie wędliny

 

smaki z podróży_hiszpańskie śniadanieJeśli głód spory, przygotujcie też jajecznicę z chorizo, czyli huevos revueltos con chorizo! Jest rewelacyjna, przyjemnie pikantna, a przecież to danie do zrobienia w kilka minut. A jeśli macie jeszcze więcej czasu, to może tortilla de patatas? 🙂

 

smaki z podróży_jajecznica z chorizo

 

Hiszpańskie śniadanie łatwo zamienicie w hiszpańską kolację, jeśli jajecznicę z chorizo, zamienicie np. na salmorejo. By je zrobić np. na 4 osoby potrzebujecie: pomidory (sparzone i obrane – ok. 6-8 sztuk), namoczoną w wodzie bułkę (kilka kromek), oliwę (ok. 70-80 ml) i czosnek (2-3 ząbki). Miksujecie wszystko aż do uzyskania przyjemnie gładkiej konsystencji, polewacie oliwą, a na górze układacie kawałki jajka na twardo i jamón serrano.

 

ŚNIADANIE JAK W PARYŻU

 

smaki z podróży_francja

 

Gdy ostatnio byliśmy w Paryżu z naszym zespołem, wspólne śniadania i kolacje to jeden z najlepszych momentów. Pierwszego wieczora nakupiliśmy (nomen omen też w Auchan;)))) serów, winogron, serów, wędlin, serów, oliwek i ten zapas wystarczył nam na cały pobyt. Rano tylko ktoś z chłopaków biegł po bagietki i croissainty. Francuskie śniadanie zatem nie mogło się obyć bez bagietek i croissantów! W Warszawie również.

Do tego cała masa różnych francuskich serów – szczerze? W Auchan było ich tyle, że wykupiłam chyba pół sklepu!! Ale poza serem był jeden bardzo ważny bohater… konfitura figowa! Połączenie bagietki, camembert lub sera koziego z konfiturą z fig smakuje re-we-la-cyj-nie! Jeśli lubicie, jesienią można to wzbogacić również świeżymi figami! Część z tych serów możecie podać na gorąco – zapiekane do maczania lub na kromkach bagietki. Świetnie też jako dodatek do śniadania czy kolacji sprawdza się Salade de Chevre Chaud, czyli sałatka z gorącym kozim serem. Sałatka to zwykle sałata / rukola z dodatkami takimi jak pomidory, orzechy, a na górze ląduję niewielkie grzanki z roladą z koziego sera, który przyjemnie się roztapia! Gdy pierwszy raz byliśmy we Francji na dłużej, w 2011, to była moja zdecydowanie ulubiona potrawa.

smaki z podróży_francja_2

 

smaki z podróży_francja 3smaki z podróży francja 4smaki z podróży_francja 5smaki z podróży francja 6smaki z podróży francja 7smaki z podrózy francja 8WIECZÓR PO WŁOSKU

 

smaki z podróży włochy 1

 

Pomysłów na wieczór po włosku jest cała masa! My uwielbiamy wtedy szykować makarony – np. pesto, carbonarę czy puttanescę z anchois, kaparami i czarnymi oliwkami, ale gdy czasu brak świetnie się też sprawdzi włoski wieczór na zimno. Nic prostszego, a zobaczcie jak to wygląda!!! Do miseczki wkładamy pokrojone pomidorki koktajlowe, a na nie kładziemy Mozarellę – koniecznie tę di Bufala – jest zdecydowanie najlepsza! 🙂 Zamiast hiszpańskiego pan con tomate szykujemy bruschetty z pomidorami, czosnkiem i bazylią, a na desce układamy przeróżne wędliny i połamane kawałki parmezanu! Obok bagietka i grissini (można je owinąć prosciutto di parma) i macie piękny włoski wieczór, całkiem szybko przygotowany! 🙂

Na deskę wędlin najlepiej połóżcie różności – nie tylko prosciutto, ale również salame, szynkę bresaola, speck (kto był w Południowym Tyrolu, ten pewnie zna ten smak!), do tego pancetta, coppa czy właśnie culatello di Zibello – świetnie sprawdzą się tu zestawy różnych wędlin. Dobry sposób, by popróbować oraz by urozmaicić możliwości na talerzu czy to dla siebie czy dla gości.

smaki z podróży włochy 2

smaki z podróży włochy 3smaki z podróży włochy 4smaki z podróży włochy 5

To co? Kto śmiga w Auchan i przenosi się do Hiszpanii w sobotę, a do Włoch w niedzielę? 🙂 Ja po tej współpracy obiecuję sobie, że będę częściej szykować takie cudowne śniadania 🙂

 

*post powstał we współpracy z Auchan

** cudowne zdjęcia zrobiła niezawodna Asia Matyjek ze Studio Odczaruj Gary