Wieczór. Weekend. Wychodne bez dzieci. Takie wieczory uwielbiamy zaczynać od kolacji ze znajomymi. Miejsce idealne na taką okazję ma dobre jedzenie, dobre wino i fajny klimat – przyjemny, ale zarazem kolokwialnie mówiąc „bez spinki”. Takich miejsc szukamy! Ostatnio obsesyjnie na takie okazje wybieraliśmy Supperlardo, o którym wspominałam Wam nie raz… Jest bosko, ale w zeszłą sobotę wreszcie postanowiliśmy coś zmienić i wybrać nowe miejsce.

 

ZIELONY NIEDŹWIEDŹ to nowe-stare miejsce. Kafe Zielony Niedźwiedź odwiedzaliśmy już wcześniej, chociaż przyznam, że bardzo rzadko – byliśmy 2-3 razy, a od ostatniej wizyty minęły ponad 3 lata! Tak podpowiedział mi blog. Ostatnio Zielony Niedźwiedź (bo Kafe zniknęło z nazwy) zmienił Szefa Kuchni i obecnie rządzi tam Oliwia Bernady. Jej kuchni mieliśmy okazję spróbować w hotelu Poziom 511 i wtedy było smacznie i ciekawie. To najlepsza rekomendacja, by sprawdzić, jak zachowuje się Niedźwiedź pod jej rządami.

 

No to już! Sprawdzamy 🙂 Na początek zupa czy przystawka? Zupy są 3, w tym kuszący mnie krem z pieczonych buraków z serem Pijana Koza i marynowanymi, polskimi winogronami (24 zł) oraz kusząca Łukasza zupa serwatkowa z boczkiem i cebulą (22 zł). Finalnie jednak wszyscy idziemy w przystawki. Są zatem ślimaki w białym winie z pachnotką, gruszką, rumiankiem i młodą cebulą (44 zł), śledź z terriną z ziemniaka, śmietaną i kawiorem ze ślimaków (35 zł) oraz pierożki z pieczoną jagnięciną, kiszoną czerwoną kapustą i kolendrą (33 zł). Ja wybieram zgliwiały ser z żurawiną i pieczywem własnego wypieku (31 zł). Wszystkie dania spisują się zacnie! Pięknie podany śledź, smaczne pierożki, przyjemnie rozpuszczony ser i słodka żurawina. Zmniejszyłabym tylko wielkość tej przystawki, bo taka ilość roztopionego sera dla jednej osoby jest nie do przejedzenia, choć walczyłam dzielnie 😉 Przed przystawkami na stole ląduje jeszcze chleb, masło i twarożek – przyjemna przekąska przed.

 

pieczywo-zielony-niedzwiedz-warszawasledz-terrina-z-ziemniaka-zielony-niedzwiedz-warszawaslimaki-zielony-niedzwiedz-warszawapierog-zielony-niedzwiedz-warszawazgliwialy-ser-zurawina-zielony-niedzwiedz-warszawa

 

Z  dań głównych spróbujcie koniecznie polika wołowego z puree ziemniaczanym z wędzonym masłem, pieczonymi marchewkami i smażoną cukinią (58 zł). Rewelacja! Uwielbiam dania idealnie przygotowane, ale nie przekombinowane. Tu jest miękkie mięso, smaczne puree, bardzo dobry sos i pyszne, małe cukinie. Fajnie wypadają też pierogi z białą kaszanką, bulionem z pieczonej cebuli i gruszką (44 zł). Znajomy, który wybrał łopatkę z jagnięciny Uhruskiej ze stekiem z brokuła, słonecznikiem, palonym jabłkiem i ogórkiem gruntowym (74 zł) też chwalił.

 

polik-wolowy-puree-zielony-niedzwiedz-warszawapierogi-z-biala-kaszanka-zielony-niedzwiedz-warszawajagniecina-zielony-niedzwiedz-warszawa

 

Po takiej kolacji byliśmy już dość mocno najedzenie, ale co tu dużo mówić – Zielony Niedźwiedź zawsze miał jeden z najlepszych serników w Warszawie. W karcie nadal widnieje kremowy sernik z owocami sezonowymi (23 zł). Trzeba sprawdzić czy nadal jest tak samo pyszny jak kiedyś… JEST! Idealnie kremowy, rewelacyjna konsystencja, świetny spód. Można się zakochać! Drugi deser, który wybieramy to szara reneta w słonym karmelu z lodami z rokitnika i ciasteczkiem migdałowym (19 zł). Bardzo fajna, nieco jesienna propozycja, ale jednak… sernik wygrywa! To nadal jeden z najlepszych serników w mieście!

 

sernik-zielony-niedzwiedz-warszawaszara-reneta-slony-karmel-zielony-niedzwiedz-warszawa

 

Wyszliśmy zadowoleni, najedzeni, w świetnych humorach na dalsze świętowanie wieczoru bez dzieci. Zielonego Niedźwiedzia polecamy…na kolację we dwoje, na kolację ze znajomymi lub na fajny obiad. Dajcie znać czy już byliście 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

ZIELONY NIEDŹWIEDŹ

Smolna 4, (wjazd od Herberta, d.Kruczkowskiego)
Śródmieście (Warszawa)
tel. 795 794 784

 godziny otwarcia:

poniedziałek – ZAMKNIĘTE

wtorek – piątek 12-16.00 oraz 18-23.00

sobota 12-23.00

niedziela 12-20.00