Wiecie, że tajskie kocham miłością nieskończoną. Chyba nawet bardziej niż Łukasz. On kulinarnie bardziej Wietnam, ja kulinarnie bardziej Tajlandia. Wiecie na pewno, że mamy kilka swoich ulubionych miejsc na tajskie w Warszawie, ale ostatnio chodzi mi głowie aktualizacja naszego tajskiego rankingu. Trochę miejsc nowych powstało, trochę się zmieniło, czas szukać nowości… albo może miejsc, które już działają od jakiegoś czasu, ale mnie tam jeszcze nie było? 🙂

 

I nagle, gdy tak rozmyślam o nowych tajskich możliwościach w Warszawie, na instastory u Justyny z Justdeliciousx.pl wypatruję Koh Phangan Thai Island. Wiem, że już kiedyś o tym słyszałam, wiem, że już widziałam, ale nigdy nie byłam. Wiem jednak, że pobiegnę tam jak na skrzydłach z prostej przyczyny – Justyny ukochany jest Tajem 🙂 I jeśli on mówi, że pad thai w Koh Phangan to najlepszy i najbardziej tajski pad thai, to muszę tam być! 🙂

 

Poleciałam tam od razu, prosto z pociągu, po całym dniu w pracy, podróży, na dworcu. Nie mogłam czekać. Koh Phangan Island rzeczywiście znajdziecie jakby na wyspie. To taka wysepka między skrzyżowaniem Pięknej i Kruczej – kojarzycie? Dla mnie osobiście jedno z najgorszych skrzyżowań w Warszawie 🙂 Tam znajdziecie kuchnię w foodtrucku i kilka stolików. Można też brać na wynos.

 

kuchnia tajska, gdzie na tajskie, pad thai, gdzie na pad thaia, Koh Phangan Thai Islandkuchnia tajska, gdzie na tajskie, pad thai, gdzie na pad thaia, Koh Phangan Thai Islandkuchnia tajska, gdzie na tajskie, pad thai, gdzie na pad thaia, Koh Phangan Thai Island

 

 

Justyna od początku mówi, że na miejscu pracują tylko Tajowie i rzeczywiście tak jest. Zaczynam po polsku, ale po wypowiedziach Pani za ladą, szybko wnioskuję, że musimy przejść na angielsku, by się dogadać 🙂 Menu też jest po angielsku. Jest dość krótkie, ale tajskie klasyki są. Sataye, zupy (tom kha gai, tom yum), pad thai (z kurczakiem 22 zł), pad krapow (muszę zjeść następnym razem!), zielone, żółte i czerwone curry (też muszę zjeść następnym razem), są sałatki, a wśród nim moja ukochana Som Tam- w wersji z krewetkami (28 zł) lub bez (19 zł). Jak myślicie, co wzięłam? 🙂 To chyba jasne! 🙂

 

Pad thai z kurczakiem i som tam 🙂 Zestaw obowiązkowy! Siadam na stoliku tuż przy ulicy. Widok co prawda nie tak klimatyczny jak na ulicach w Bangkoku i nie tak piękny jak na tajskiej plaży, ale moja Warszawa też ma swój urok. Najpierw ląduje przede mną pad thai – idealny, tajski w każdym calu. Idealna konsystencja, super smak, delikatne kawałki kurczaka. Noodle przyjemnie lepiące od sosu, ale nie zlepiające się  (jeśli wiecie o co chodzi;)). Słyszę, jak kroją kalarepę do som tam – kalarepa to najlepszy zamiennik dla zielonej papai, której w Polsce raczej nie dostajemy. Ląduje sałatka. Smakuje tajskimi wyspami. Koh Phangan, Phi Phi i Koh Ngai w jednym. Idealna i…. tak ostra, że prawie nie daję rady!!! Najedzona pad thaiem zabieram ją ze sobą do domu!  I już wiem, że z samego rana muszę Wam o tym miejscu napisać!!! Już mam ochotę wrócić!!!

 

kuchnia tajska, gdzie na tajskie, pad thai, gdzie na pad thaia, Koh Phangan Thai Islandkuchnia tajska, gdzie na tajskie, pad thai, gdzie na pad thaia, Koh Phangan Thai Island, som tamkuchnia tajska, gdzie na tajskie, pad thai, gdzie na pad thaia, Koh Phangan Thai Island

 

Dzięki Justyna <3 Podziękuj Phu 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Koh Phangan Thai Island

ul. Piękna 9a

tel. 663 646 464

godzin otwarcia niestety na stronie nie ma…