Francja. Paryż. Kilka lat temu. 3 koleżanki, długie kilometry na nogach, bagietki, croissanty i pierwsze doświadczenia z kuchnią francuską. 3 dni, a zaraz potem obóz surfingowy we francuskim Kraju Basków. Grubo przed blogiem i troszkę przed Łukaszem. Z tamtych czasów do dziś zapamiętałam trzy wyrażenia: omlette du jambon albo du fromage i oczywiście gateau au chocolat.

 

Potem były kolejne wyprawy, już z Łukaszem, i jeszcze więcej francuskiej kuchni. Paryż, Normandia, Bretania, francuski Kraj Basków, znów Paryż, Prowansja, znów Normandia, Nicea i okolice. Podczas tych pierwszych podróży zapamiętywałam francuskie nazwy wszystkich smacznych potraw, bo wiedziałam, że nie zawsze można liczyć na menu „in English”. To ratowało sytuację – sałatkę z gorącym kozim serem byłam gotowa wypatrzeć w kilka sekund!:)

 

Te wszystkie podróże pokazały nam bardzo różne oblicza kuchni francuskiej. Tę bardziej codzienną, tradycyjną, tę wykwitną, z nowoczesnych restauracji choćby w urokliwym La Rochelle, targi rybne, piekarnie czy nawet ostatnio nicejski street food.

 

Jakich klasyków francuskiej kuchni nie można pominąć? Co absolutnie trzeba znać, a czego warto spróbować w konkretnych miejscach??? Leci nasza lista!!

 

1) ZUPA CEBULOWA – soupe à l’oignon

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać

 

Jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, a dla wielu bezapelacyjny lider. Zdecydowanie lepiej sprawdza się w mroźne zimowe dni lub podczas deszczowej jesieni niż latem. Aromatyczna, gęsta zupa z wyraźnym posmakiem cebuli, zwykle ukryta pod namoczonym grzankami i zapiekana z serem. Na pewno nie jest to danie dietetyczne, ale za to wprost idealnie poprawia nastrój w szary i ponury dzień. Do zrobienia wiele nie potrzeba – cebula, masło, bulion, białe wino, czerstwa bagietka i ser, więc można ją przygotować również w domu.

Jak wiele innych sztandarowych potraw kuchni narodowych, kiedyś zupa popularna wśród najbiedniejszych warstw społecznych – w końcu cebula była tania i łatwo dostępna.

 

2) WOŁOWINA PO BURGUNDZKU – Boeuf Bourguignon

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, wołowina po burgindzku, boeuf bourguignon

 

Obowiązkowo do spróbowania dla każdego mięsożercy! Klasyk i podobno jedno z popisowych dań sławnej Julii Child, spopularyzowane na świecie przez film „Julie & Julia”. Wyjątkowo miękkie kawałki długo gotowanej wołowiny w aksamitnym sosie z dodatkiem warzyw, idealnie smakują z gotowanymi ziemniakami.

 

Jak sama nazwa wskazuje, danie pochodzi z Burgundii. I znów: kiedyś jedzone raczej przez przedstawicieli biedniejszych i gorzej sytuowanych warstw społecznych, teraz danie do zamówienia również w całkiem eleganckiej restauracji lub do zrobienia na kolację z przyjaciółmi. Julia Child mawiała, że to jedno z najlepszych dań z wołowiny, jakie zna ludzkość.

 

3) QUICHE LORRAINE

 

rancuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, quiche, quiche lorraine

 

W sam raz na śniadanie albo na szybką przekąskę – najczęściej można go kupić po prostu w piekarni, chwycić w biegu i zjeść, chociaż chyba jeszcze lepiej smakuje na ciepło. Sam quiche to rodzaj wypieku na bazie słonego kruchego ciasta i wytrwanego, zapiekanego nadzienia. Najbardziej sławny jest właśnie quiche lorraine, czyli po polsku placek lotaryński na bazie boczku, szynki, tartego sera, śmietany i jajek. Czasem dodawane są również warzywa. Wywodzi się z północno-wschodniej Francji, a początki placka wiązane są z Lotaryngią oraz z Alzacją. Podobnie jak zupa cebulowa, początkowo było to danie rolników – tanie, z łatwo dostępnych składników. Z czasem jednak w placku zakochali się również książęta i jego pierwotny przepis, na cieście chlebowym, został zmieniony i wzbogacony – z jednej strony o więcej składników, z drugiej strony o składniki lepszej jakości (jak choćby mięso).

 

Quiche lorraine to ten najbardziej znany, ale quiche’ów rodem z Francji jest cała masa – mi chyba najbardziej jak dotychczas smakował ten z bakłażanem i kozim serem, który można zjeść w PAUL w Warszawie. Tradycyjny quiche lorraine również tam znajdziecie 🙂

 

rancuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, quiche

 

4) OMLETTE DU FROMAGE albo DU JAMBON

rancuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, omlet, omlette,

 

Omlety to jeden z moich faworytów. Jeśli tylko jest w menu, prawie zawsze go zamawiam podczas śniadań na mieście. Z szynką, z serem, z kozim serem i figami, z łososiem, z fetą i chorizo. Omlety też robię w domu, chociaż nigdy nie wychodzą mi takie puchate jakbym chciała 🙂 A miłość do omlette du fromage czy du jambon zaczęła się właśnie we Francji.

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, omlet, omlette,

 

5) MULE NA RÓŻNE SPOSOBY – moules

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, mule, małże

 

Francja to co prawda nie jedyny kraj, w którym zajada się mule i bardziej kojarzą się z Belgią, gdzie podaje się je z piwem i grubymi frytkami, ale tutaj również, zwłaszcza na północy, mule są wszędzie!!! Hoduje się je zarówno na wybrzeżach Bretanii, jak i francuskiego Kraju Basków i je na różne sposoby – w białym winie, w sosie prowansalskim, z calvadosem, z curry, w mleku kokosowym czy typowo po francusku z serami takimi jak choćby Roquefort czy Camembert. Dla nas podczas podróży do Bretanii i Normandii zawsze była to potrawa numer 1 i jeśli tylko tam dotrzecie, musicie ich spróbować!

 

6) SAŁATKA Z KOZIM SEREM – salade de chevre chaud

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, zupa cebulowa, francuskie potrawy, które trzeba znać, sałatka z kozim serem, chevre chaud

 

Moje danie numer jeden podczas naszej podróży do Francji w 2011. Klasyk i pewniak – zawsze będzie smakować! Gdy jeździliśmy po Bretanii i Normandii, w wielu miejscach nie mogliśmy się doprosić o menu po angielsku – mieli tylko francuskie. I tak jak kilka lat wcześniej zapamiętałam sobie omlette de jambon, tak wtedy w menu wypatrywałam jednej nazwy – chevre chaud, czyli gorący kozi ser. Sałatka ma przeróżne wersje i przeróżne dodatki, ale zawsze pojawiają się w niej małe grzanki, z ciepłym, przyjemnie roztapiającym się kozim serem. Pyszne! Bez problemu znajdziecie ją również w Polsce albo zrobicie w domu.

 

7) OSTRYGI

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, ostrygi, francuskie ostrygi, targ rybny

 

Miłość Łukasza, bo ja ich nie jadam wcale, ale musiały się tu znaleźć, bo Francja z ostryg słynie, a Łukasz systematycznie opowiada swoją historię o najlepszych ostrygach, jakie jadł na śniadanie na wyspie Ile d’Oleron. Opowiadał o nich nawet w ostatni weekend! 🙂

Chociaż zwykle kojarzą się nam wszystkim jako danie wykwintne, wręcz luksusowe, najbardziej zapadły nam w pamięć te jedzone raczej w spartańskich warunkach na Oleron, wyspie położonej przy atlantyckim wybrzeżu Francji. Podjechaliśmy tam w porze późnego śniadania i gdy zobaczyliśmy niewielkie kolorowe budki, w których czekają skrzynki z ostrygami, padliśmy z wrażenia. W jednej z nich prosto ze skrzyni, sprzedawca wyjął Łukaszowi 6 ostryg, otworzył nożem, podał na odpowiednim talerzu, nalał wina do lekko zaniedbanego kieliszka i wystawił przed swój sklepik stare meble ogrodowe. Takie miejsca zawsze pozostawiają najlepsze wspomnienia! 🙂

Najlepiej smakują właśnie po francusku – z sosem na bazie szalotki i czerwonego octu winnego lub po prostu – skropione cytryną.

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, ostrygi, francuskie ostrygi, targ rybny

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, ostrygi, francuskie ostrygi, wyspa Oleron

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, ostrygi, francuskie ostrygi, wyspa Oleron

 

8) ŚLIMAKI – escargots

 

Jedyna potrawa, którą Łukasz czasem wybiera, ale jakoś nie mogę wygrzebać z naszych zasobów żadnego jej zdjęcia. We Francji uchodzą za przysmak! Te najbardziej znane to ślimaki po burgundzku (escargots à la Bourguignonne) podawane z masłem ziołowo-czosnkowym. Czasem można spotkać je również w Polsce.

 

 9) CROQUE MONSIEUR I CROQUE MADAME

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, croque madame, croque monsieur

 

Znacie? 🙂 Croque Madame czy Croque Monsieur to klasyczne francuskie tosty lub jeśli ktoś woli, zapiekanki. Croque Monsieur podaje się z szynką, Madame zaś z jajkiem sadzonym. Oba zapieka się, obowiązkowo z serem (najczęściej to ementaler lub gruyere), czasem również maczając je wcześniej w rozbełtanym jajku.

Po raz pierwszy sławne tosty pojawiły się w jednej z paryskich kawiarni na początku XX wieku. Dziś należą do klasyków.

 

10) CREPES

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, crepes, naleśniki z czekoladą, PAUL

 

Naleśniki w przeróżnych formach można zjeść w wielu miejscach na świecie, ale te tradycyjne cieniutkie crepes niezmiennie kojarzą się właśnie z Francją. Podawane na słodko (crêpes sucrées) czy na wytrawnie (crêpes salées), zarówno w restauracjach, jak i w fast foodach. We Francji, zwłaszcza w Bretanii, znajdziecie sporo creperie, czyli naleśnikarni specjalizujących się tylko w sławnych crepes.

Z uwagi na niską cenę i szybkość przygotowania stanowią dobrą przekąskę podczas dnia zwiedzania chociażby Paryża i pewniak, który zawsze można zamówić dzieciakom. U nas Maks obowiązkowo wybiera te z czekoladą (crepes au chocolat) – jeśli Wasze dzieciaki też je lubią, zajrzyjcie na nie do PAUL na Emilii Plater – są właśnie takie jak zapamiętaliśmy z Francji – cieniutkie, z dużą ilością czekoladowego kremu, miejscami lekko chrupiące. A podane z niewielką ilością bitej śmietany i malinami smakują rewelacyjnie!

W PAUL znajdziecie też te najbardziej francuskie z wszystkich naleśników, czyli Crepes Suzette – płonące naleśniki z syropem pomarańczowym. Podobno również są przepyszne!!! 🙂

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, crepes, naleśniki z czekoladą, creperie

 

11) CREME BRULEE

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, creme brulee, francuskie desery

 

Waniliowy krem z chrupiącą, karmelową skórką podawany zwykle schłodzony w płaskich kokilkach. Jego pochodzenie nie jest do końca jasne, ale w książce kucharskiej pojawił się po raz pierwszy już pod koniec XVII wieku. We Francji znajdziecie go prawie wszędzie i niemal wszędzie jest równie idealny! Absolutny MUST EAT!

 

12) GATEAU AU CHOCOLAT

 

francuskie potrawy, kuchnia francuska, francuskie klasyki, francuskie potrawy, które trzeba znać, francuskie desery

 

Jeśli kochasz czekoladę, kochasz również gateau au chocolat. A najlepiej gateau au chocolat fondant z cudownie rozpływającym się czekoladowym wnętrzem. Czy trzeba mówić cokolwiek więcej???:)

 

Dajcie znać, jakie są Wasze ulubione francuskie dania i czego według Was koniecznie trzeba spróbować we Francji? 🙂 Jedliście wszystkie potrawy z naszej listy?

 

*post powstał we współpracy z marką PAUL

kuchnia francuska, francuskie potrawy, PAUL,