Prawdopodobnie najlepsze polskie w Polsce: Karczma pod Sokołem

07.05.2018
8

Kategorie: Kuchnia, Polska, Restauracje | Tagi: Ancypo, chłodnik, gdzie jeść na Podlasiu, Karczma pod Sokołem, kartacze, kuchnia Podlasia, kuchnia polska, Łukasz Ancypo, najlepsza kuchnia polska, pielmieni, Podlasie, schabowy, Sokółka, żurek
Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, golonka

Uwielbiam takie momenty.. gdy mam Wam do przekazania coś pysznego, coś magicznego. Odkrycie, zachwyt, wielkie wow! Zawsze zdecydowanie bardziej lubiłam pisać, o tym, co fajne niż donosić, gdzie jest źle. Zresztą, co ja będę Wam mówić – sami to chyba wiecie: negatywne recenzje można na naszym blogu policzyć na palcach jednej ręki. Z jednej strony dlatego, że dobrze wybieramy miejsca, w których jemy, z drugiej strony dlatego, że kochamy się dzielić tym, co smaczne, magiczne, piękne.

 

Wczoraj takie miejsce odkryliśmy. Nie powiem, że przypadkiem, bo pojechaliśmy tam celowo. Sokółka – niespełna 20 tys. miasto na Podlasiu. Zajrzeliśmy tam jadąc z Mazurskiej Arkadii koło Ełku do Tatarskiej Jurty w Kruszynianach. Cel: Karczma pod Sokołem. Właściciel karczmy Łukasz Ancypo to nasz sąsiad z Hali Gwardii – tuż obok DESEO rodzina Ancypo sprzedaje cudowne, własnej produkcji wędliny. Do Sokółki jedziemy zjeść jednak coś więcej! Niech Was nie zmyli wygląd – tak, wygląda jak przypadkowa karczma przy drodze… ale zobaczcie, co się kryje w środku 😉

 

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo

 

Jesteśmy z Łukasza rodzicami, więc zamawiamy chyba większość pozycji z karty! Karta nie jest długa, ale wszystko brzmi tak pysznie, że i tak nie wiesz, co wybrać. Na początek Mały Talerz – wybieramy tatar ze świecy wołowej / kurki / żółtko / majonez borowikowy (20 zł).  Z zup (Głęboki Talerz) bierzmy obie: żurek / jajko zielononóżki / kiełbasa w jelicie baranim (9 zł) oraz chłodnik z soku z kiszonych buraków/ jajko / nowalijki / tołkanica (14 zł). Ja mam wielką ochotę na krem z dyni, który wcześniej wypatrzyłam w menu, ale obecnie go nie ma w karcie – biorę zatem Zielony talerz – Kacza pierś / burak / śliwka / rukola / słonecznik (21 zł).

 

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, tatar ze świecy wołowej, tatar

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, chłodnik

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, chłodnik

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, żurek

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, sałatka, kaczka

 

Wszystkie dania są wyborne! Chyba najmniej ciekawa jest moja sałatka chociaż i tak jest rewelacyjna – idealnie przygotowana pierś kaczki, cienkie plastry buraka i śliwki – kaczkę wyjada nawet Jagoda! Łukasz rozpływa się nad tatarem – jest tak dobry, że cały czas naciska, bym spróbowała, pomimo, że ja tatara nie jadam. Widzę jednak, że i on, i jego Rodzice walczą o każdy widelec – jemy w stylu hiszpańskim – dla każdego po trochu 🙂 Gdy potem proszę go, by powiedział coś o tatarze, mówi jedno: SZTOS! Żurek i chłodnik to też absolutna ekstraklasa polskich zup – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i o sposób podania. W karczmie wyglądającej jak zwykła przydrożna knajpa, dostajemy zupy podane lepiej niż w niejednej restauracji fine dining! Pięknie, a zarazem bez przesady – tu nie ma pianek i zbędnych elementów, ale jest np. cudownie amarantowy chłodnik w butelce i tołkanica w małym naczynku. BTW – wiedzieliście, co to tołkanica? Ja sprawdziłam dopiero teraz – to podlaski przysmak z ziemniaków gotowanych, z boczkiem i cebulą. Początek zachwycił totalnie – czekamy na więcej!

 

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, kartacze

 

 

Pominęliśmy kategorię Duży talerz z combrem jagnięcym, piersią z kaczki czy antrykotem i wybraliśmy potrawy z kategorii Tradycyjny talerz. Oj tam, wybraliśmy! Po prostu wzięliśmy wszystkie pięć! Były zatem kartacze z okrasą i kapustą po podlasku (20 zł), pielmieni z jagnięciną / consomme z maślaka / masło (20 zł). Był gigantyczny schabowy na smalcu wołowym z puree i małosolnym (22 zł), podwędzana golonka z młodym ziemniakiem i spaghetti z kiszonej kapusty w główce (30 zł). I na koniec kolejne nieznane słowo – Sagan z kapustą po podlasku (22 zł). Sagan to mięso zapiekane z ziemniakami i warzywami w specjalnym glinianym naczyniu. Jak wrażenia? Szał!!! Absolutnie rewelacyjnie, rozpływające się w ustach, aromatyczne pielmieni. Schabowy – chyba najlepszy, jaki jadłam w życiu! Świetna golonka. Najmniej smakował nam sagan – to chyba nie nasz klimat 🙂 Nie te przyprawy, nie ten sposób gotowania, ale warto było spróbować coś nowego. Najgorzej chyba wypadły kartacze – może dlatego, że my, nasyceni Mazurami i Suwalszczyzną, przyzwyczajeni jesteśmy do innej konsystencji ciasta? Dziewczyna, która nas obsługiwała, przyznała, że u niej w domu kartacze również mają nieco inne ciasto, więc to może być jeden tyci tyci element, który zmienilibyśmy w Karczmie pod Sokołem. Reszta – SZTOS. PETARDA. WOW. ZACHWYT. I jeszcze cała masa innych superlatywów, które tylko przychodzą Wam do głowy.

 

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, pielmieni

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, schabowy, najlepsza polska kuchnia, najlepszy schabowy

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, golonka

 

Odpuściliśmy desery, bo planowaliśmy spróbować jeszcze lodów w Sokółce w Starej Szkole, ale przyznam, że trochę żałuję, bo jabłko / karmel / jogurt/ kwiat bzu / lody (10 zł) albo beza z maliną / mascarpone (12 zł) brzmią kusząco! Maks przetestował też Dziecięcy talerz  – kluski leniwe z owocami i śmietaną (12 zł) – nie zdążyłam spróbować, ale po tempie znikania wnoszę, że były równie wyborne jak cała reszta.

 

Karczma pod Sokołem, Sokółka, Podlasie, gdzie jeść na Podlasiu, kuchnia polska, kuchnia tradycyjna, Ancypo, Łukasz Ancypo, leniwe

 

Karczma pod Sokołem zachwyciła nas totalnie! To kuchnia polska w najlepszym wydaniu. Przepyszna i pięknie podana. Jedyne miejsce, które przychodzi nam na myśl jako jej konkurent to A nóż widelec w Poznaniu. Wtedy żałowałam, że nie ma takiego miejsca w Warszawie. Teraz żądam Karczmy pod Sokołem w Warszawie!!! My nadal nie mamy idealnego miejsca, w które możemy zabrać na polskie tradycyjne jedzenie gości z zagranicy.. bo albo są miejsca bardzo eleganckie (a z kuchnią gorszą niż ta w Sokółce) albo te zwykłe, smaczne, ale zwykle  brakuje im efektu wow… tu jest wszystko! W lipcu przylatuje do Warszawy moja siostra cioteczna ze Stanów. Planowaliśmy odwiedzić razem Tatarską Jurtę i pokazać jej inną Polskę niż Warszawa i duże miasta. Zgadnijcie, gdzie jeszcze ją zabierzemy? 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Karczma pod Sokołem

ul. Grodzieńska 51
Sokółka, Białystok
tel.  85 711 71 05 – w weekend zdecydowanie lepiej rezerwować!
 
Godziny otwarcia:
pon NIECZYNNE
wt – czw 11-20.00
pt – sob 11-22.00
nd 11-20.00
 
Karczma pod Sokołem, Sokółka, kuchnia polska

wielkie obżarstwo 4 dorosłych i 2 dzieci

 

  • Agata S

    Naprawdę??? Naprawdę to jest w Sokółce, w której mój Mąż jest kilka razy w miesiącu???? Szok, niedowierzanie! 🙂 Kolejna pozycja na listę „KONIECZNIE DO SPRÓBOWANIA” 😀
    P.S. Oj mijaliśmy się w tym tygodniu cały czas… jak nie w okolicach Ełku, to w okolicach Białego 🙂

    • Totalny zachwyt!!:) ale z zewnątrz faktycznie nie zachęca ;)) spróbujcie koniecznie 🙂

      • Agata S

        Spróbujemy! Właśnie mnie Mąż poinformował, że czekał tam na jedzenie bardzo dłuuuuuuuuugo i w końcu wyszli, więc mam nadzieje że to się zmieniło i teraz się uda 🙂

        • ooo no to widzisz.. szkoda.. teraz było naprawdę przyzwoicie z czasem oczekiwania, a sala pełna i jeszcze jakieś komunie;) więc może się poprawili? 🙂

          • Agata S

            Sprawdzimy, może jakiś niefart po prostu mieli…a może załoga wyciągnęła wnioski 😀 Dam znać 🙂

  • robisz smaka <3

    Blog kosmetyczny

  • Kalina

    Odkryłem to miejsce po raz pierwszy gdy dowiedziałem się że zdobyli tytuł najlepszej restauracji na Podlasiu wyprzedzając wszystkie białostockie lokale. Jestem w Sokółce dwa, trzy razy w miesiącu i zawsze staram się ułożyć rozkład dnia aby zajechać do Karczmy przynajmniej na pyszny lunch. Znakomita jakość za więcej niż przyzwoitą cenę. P.S. szkoda, że są zamknięci w poniedziałki, ale już teraz wiem dlaczego poniedziałki w Sokółce nie są zazwyczaj w moim przypadku udane;)

    • Super 🙂 no widziałam zdjęcia tych lunchy na FCB i wyglądają rewelacyjnie! My na pewno będziemy chcieli zajrzeć ponownie jak tylko będziemy na Podlasiu 🙂