HIT w Sopocie: Sztuczka Bistro

22.07.2017
0

Kategorie: Kuchnia, Restauracje | Tagi: gdzie jeść w Sopocie, gdzie jeść w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie, najlepsze restauracje w Trójmieście, Sztuczka Bistro

Znów jesteśmy w Trójmieście. To już trzeci albo czwarty raz w tym roku. Są miejsca, do których wracamy za każdym razem (wiem, wiem – Krew i Woda – będę nudna, ale wczoraj znów tam byliśmy i znów tajska z krewetkami i dorsz na risotto z chorizo zachwyciły), ale za każdym pobytem tutaj staramy się odkryć coś nowego, bo Trójmiasto ma maaaaasę pyszności do zaoferowania.

 

Tym razem od początku Łukasz nastawiał się na Sztuczka Bistro w Sopocie. Restaurację Sztuczka z Gdyni już pewnie znacie. My byliśmy tam kilka lat temu i wtedy bardzo podobał nam się tutejszy, dość przystępny fine dining, potem Łukasz przeżył lekkie rozczarowanie, ale Sztuczka to nadal jeden z top adresów w Gdyni. Nadal to jednak fine dining. Tym razem chcieliśmy czegoś pysznego, ale prostego. Bez kombinowania. Miejsca, w którym zjemy dobrze, w którym będzie coś dla Jagody i dla mojej Mamy, które przekombinowanych dań, pianek i pudrów raczej nie uznaje. Tego szukaliśmy w Sztuczka Bistro, czyli młodszej siostrze  tych samych właścicieli. Tym razem Sopot, dwa kroki od zatłoczonego w lipcu Monciaka. Proste wnętrze, szarości, krzesełka dla maluchów, więc już wiem, że dobrze trafiliśmy z Jagodą.

 

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie

 

Menu krótkie, ale nie za krótkie. Przystawki zimne, ciepłe, sałatki, zupy, makarony, dania główne. Są propozycje bardziej wyszukane, ale również te proste, łącznie z daniami dla dzieciaków.  Bardzo przyzwoicie prezentują się również ceny. Z przekąsek kusi mnie mus z wędzonych ryb, emulsja z chrzanu, sałatka z kalafiora, koperek (12 zł) oraz starty pieczony burak, krem z koziego sera, sezamki (10 zł). W przystawkach karmelizowane kurze wątróbki, agrest, emulsja z dymki, pangrattato (20 zł) i to, co wybiera Łukasz – opalany śledź z zalewy octowej, marynowana cebula, skwarki, kwaśna śmietana (18 zł). W zupach prawdopodobnie świetne na gorący dzień gazpacho z granitą z ogórka, chrupkimi rzodkiewkami i bazylią (22 zł). Po przystawce Łukasz jest rozanielony i powtarza, że śledź był, kolokwialnie mówiąc, zajebisty. Czy potrzebujecie więcej informacji? Chyba nie! Takie zachwyty nie zdarzają mu się często 🙂

 

Na danie główne moja Mama wybiera włoską klasykę –  makaron papardelle, sos boloński, pistou, świeżo starty parmezan (28 zł).  Ja, zmęczona trzecim dniem kłopotów żołądkowych, idę w kurczaka – mięso, którego niemal nigdy nie zamawiam w restauracjach. Tutaj to chrupkie kurze udko bez kości, szpecle, szałwia, korzeń pietruszki pieczony z miodem, sos z palonym masłem (30 zł). Łukasz zostaje przy rybach – filet z dorsza atlantyckiego z patelni, biała fasola, bazylia, consomme z pomidorów, sałatka z kopru włoskiego (39 zł).

 

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie, makaron, papardelle, sos boloński

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie, kurze udko, szpecle

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie, dorsz

 

Każde z dań jest idealne. Poprawnie przygotowane. Świetny makaron, smaczny sos, dobry parmezan, niesamowicie delikatny, wilgotny kurczak, którego równie chętnie zajada Jagoda, cudowny sos z palonego masła, po którym chcesz wylizać talerz, maleńkie szpecle i słodkawy korzeń pietruszki, idealny pod każdym względem filet z dorsza – właśnie taki jak powinien być.

 

Zdecydowanie najsłabiej wypada deser – z 3 propozycji wybieramy intrygującą panna cottę earl grey z konfiturą z brzoskwiń duszonych z cynamonem i paloną białą czekoladą  (18 zł). Pomysł świetny, smak earl grey wyczuwalny, fajnie chrupiąca posypka z palonej czekolady, ale za konsystencję panna cotty Sztuczce Bistro od Włochów by się oberwało.

 

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie, panna cotta earl grey

 

Niezależnie jednak od małego zgrzytu przy deserze był to bez wątpienia jeden z najlepszych obiadów, jakie zjedliśmy w tym roku w Polsce. Sztuczka Bistro przypomina nam nieco Ale Wino i ich lekki, niewymuszony styl, stawiający na smak i perfekcyjne wykonanie. Tu też tak jest!

 

SZTUCZKA BISTRO  Z DZIEĆMI:

 

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie, dziecko w restauracji

 

Czy to miejsce na wizytę z dzieciakami? Kącika z zabawkami tu nie znajdziecie, jest minimalistycznie i spokojnie, ale dla maluchów są krzesełka – i to nie jedno, tylko trzy. Jest też dziecięce menu, a w nim parpardelle z sosem bolońskim, filet z dorsza czy truskawki z mascarpone. A do tego pyszny, robiony na miejscu chleb, który chyba lepiej nazwać słowem focaccia – Jagodzie smakował baaaardzo!

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

SZTUCZKA BISTRO

ul. Bema 6, SOPOT

pon- czw 12-21.00

pt – sob 12-23.00

nd 12-21.00

 

Sztuczka Bistro, gdzie jeść w Trójmieście, gdzie jeść w Sopocie,  najlepsze restauracje w Trójmieście, najlepsze restauracje w Sopocie

obiad dla 3 osób dorosłych i niemowlaka