NARESZCIE! Najlepsze francuskie dania w jednym miejscu!

14.05.2017
0

Kategorie: Francuska, Kuchnia | Tagi: "Z miłości do smaku", David Gaboriaud, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, kuchnia francuska, Maciej Majewski, warsztaty kulinarne
warsztaty kulinarne, "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, tarta flambee

Francja. Wracamy tam często. Uwielbiam chrupiące bagietki o poranku, choćby z jednym z lokalnych serów i marmoladą z calvadosu, uwielbiam mule w Normandii i ich malutkie boulangerie, uwielbiamy targi takie jak w weekend w Honfleur czy w Nicei, gdzie można zjeść cudowne kanapki pan bagnat czy pissaladiere z cebulą. Uwielbiam te urokliwe małe miasteczka, te malownicze zaułki, te widoki jak z pocztówki. Małe sklepy z winami w Saint Emilion, winnice mieniące się zielenią i kolorowe domki L’Oleron. Mogłabym wymieniać tak długo, a coś czuję, że w czerwcu dorzucę jeszcze kilka punktów, za które Francję uwielbiam, bo jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, spędzimy tam cudowny, rodzinny tydzień!

 

Dlaczego właśnie teraz Francja? 🙂 Bo w środę miałam przyjemność uczestniczyć warsztatach kulinarnych, które o Francji przypomniały tak wyraźnie, że poczułam nagłe pragnienie, by znaleźć się w którymś z tych małych miasteczek, spróbować lokalnego sera na targu albo zwiedzać klimatyczne wioski francuskiego Kraju Basków. Za francuski klimat warsztatów odpowiadali David Gaboriaud (Francja sama w sobie!), Maciej Majewski, szef kuchni Brasserie Warszawska oraz potrawy, które szykowaliśmy i zajadaliśmy. Bisque z krewetkami, alzacka tarta flambee, sery i wędliny, odważne macarons z foie gras, gnocchi z dodatkiem sera Comte, jabłka z rozmarynem na kruchym cieście sable czy sandacz z marchewkowym puree. Były opowieści Joanny Drzazgi, która we Francji spędziła kilka lat, gotowała i jadła z Francuzami, więc zna temat od podszewki – uwielbiam takie historie.

 

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, krewetki, bisque z krewetek

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, Magiczny Składnik, Jaja w Kuchni, blogerzy kulinarni

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, bisque z krewetkami

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, Maciej Majewski

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, gnocchi z serem Comte

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, macarons z foie gras

 

Ale chyba najważniejsza tego dnia była ONA. Książka z francuskimi przepisami wydana przez Carrefour Polska. Eeee tam, powiecie. Masa teraz tych książek. Książki z przepisami. Takie, siakie. Ten sklep wydaje, tamten też. Też tak mówię, ale „Z miłości do smaku” jest wyjątkowa. Ta książka to majstersztyk. Pięknie wydana, z masą przepisów na francuskie klasyki, a do tego z całą podróżniczą, społeczną i kulturową otoczką, której w większości książek tego typu zdecydowanie brakuje. Kilka wywiadów, spojrzenia na kuchnię francuską z różnych stron. Klasyki, a zarazem zupełnie nowe dla mnie, ciekawe propozycje. I najważniejsze: niesamowicie apetyczne zdjęcia moich ulubionych potraw sprawiają, że nawet ja, kulinarny nieuk, mam ochotę zrobić takie cudo! Kto wie, może po francuskiej wyprawie w czerwcu, wreszcie zrobię jakiś francuski wieczór u nas w domu? Zacznę od banalnej, a zawsze smacznej sałatki z chevre chaud, czyli gorącym kozim serem, przygotuję bisque z krewetek jak na warsztatach, a potem może wołowinę po burgundzku? 🙂

 

Książka to świetny prezent dla każdego, kto kocha Francję i kuchnie francuską. Zarówno dla tego, kto dopiero przygodę z Francją zaczyna, jak i dla starych wyjadaczy albo osób uczących się francuskiego, bo wszystkie przepisy i inne treści znajdziecie tu w dwóch językach. Powiem jedno: marzy mi się bardzo podobna książka, której tematem będzie HISZPANIA. Carrefour Polska, co Wy na to?  🙂

 

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami,

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, tarta flambee

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, tarta flambee

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, wołowina po burgundzku

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, creme brulee przepis

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, jabłka z calvadosem i rozmarynem

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, jabłka z calvadosem i rozmarynem

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, jabłka z calvadosem i rozmarynem, ciasto sable

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, jabłka z calvadosem i rozmarynem

warsztaty kulinarne,  "Z miłości do smaku" książka Carrefour, David Gaboriaud, kuchnia francuska, gotować po francusku, książka z francuskimi przepisami, jabłka z calvadosem i rozmarynem

 

 

Książkę znajdziecie we wszystkich supermarketach i hipermarketach Carrefour oraz w Internecie na stronie ecarrefour.pl. Do końca Warszawskich Targów Książki możecie ją kupić za 39,99 zł, potem w regularnej cenie – 49 zł. Obie ceny bardzo rozsądne jak na zawartość i sposób wydania książki. 

„Z miłości do smaku” będzie też dostępna na dedykowanym stoisku na Warszawskich Targach Książki, które odbędą się w dniach 18-21 maja na Stadionie Narodowym. Jeśli się tam wybierzecie, 21.05 o 12.00 można zdobyć autograf Davida Gaboriaud i Czesława Langa, który również był zaangażowany w tworzenie książki. Jeśli lubicie francuskie jedzenie, polecam z całego serca!

 

 

*post powstał we współpracy z marką Carrefour Polska