POZNAŃ: Vine Bridge – miejsce inne niż wszystkie!

08.07.2015
1

Kategorie: Brunch, Kolacja we dwoje, Kuchnia, Lunch, Okazje, Podróże, Polska, Polska, Restauracje, Spotkanie ze znajomymi | Tagi: gdzie jeść w Poznaniu, najlepsze restauracje w Poznaniu, nowa kuchnia polska, Poznań, Śródka, Vine Bridge
Poznań, Vine Bridge, pierogi, Ostrów Tumski w Poznaniu, restauracje Poznań

W nocy wróciłam z Poznania. Krótki wypad z powodów zawodowych, 12 godzin, wszystko w biegu, nie widzieliśmy nic poza kawałkiem Półwiejskiej i znajomą czerwoną cegłę Starego Browaru. Ale pomimo, że na posiłek mieliśmy dwa razy po 20 minut i tak zjedliśmy smacznie i w miejscach, które bym polecała, chociaż to nie one są dziś głównym tematem. One tylko przypominają, że Poznań to obecnie jeden z najlepszych kulinarnych adresów w Polsce.. i motywują, by wreszcie opisać jedno z ciekawszych miejsc, jakie odwiedziliśmy jeszcze podczas naszego pobytu w Poznaniu w kwietniu.

 

Vine Bridge. Miejsce, które odwiedziliśmy jako ostatnie, a chyba najbardziej nas zaskoczyło. Niedziela właśnie skończyliśmy zwiedzanie Bramy Poznania i spacer po Ostrowie Tumskim. Przechodzimy przez most i od razu lądujemy na ulicy Ostrówek, jednej z ulic Śródki, dzielnicy, która z tego, co czytam chyba nie należała kiedyś do najlepszych.. Teraz coraz więcej tu ciekawych knajpek, a niewątpliwie jedną z najciekawszych jest właśnie Vine Bridge. Do niedawna słynęła nie tylko z kuchni, ale też z tego, że była najmniejszą restauracją w Polsce, która ma jedynie 3 stoliki! Teraz otworzyli nową salę, ale nadal jest kameralnie i przyjemnie.

 

W niedzielne popołudnie widzimy jak wystawiają na zewnątrz „szwedzki” stół i bemary, bo można zajrzeć tu również na brunch i posiedzieć z widokiem na Ostrów Tumski.  Zaglądamy do karty.

 

Vine Bridge określa się mianem „new polish cuisine”, czyli nowoczesnej kuchni polskiej. Znamy już to, prawda? Takim tropem podążą wielu kucharzy, których założeniem jest przypominać dawne, często również zapomniane, smaki i produkty i podawać je w nowej ciekawej formie. Zawsze popieramy takie podejście, w końcu polska kuchnia nie może kojarzyć się tylko z schabowym, kapustą, pierogami i kiełbasą. Zaczynamy zatem od zup. Już widzimy, że będzie baaaardzo oryginalnie. No to proszę: krem z wędzonego pstrąga, tagliatelle z miodu spadziowego i cytryny, puder z pietruszki (26 zł). To dla mnie. Łukasz wybiera krem ze szczawiu, ravioli z koziej maślanki, chrzan (22 zł).

 

Vine Bridge, Poznań, restauracje Poznań, krem ze szczawiu, nowa kuchnia polska

krem ze szczawiu, ravioli z koziej maślanki, chrzan – 22 zł

Vine Brigde, Poznań, gdzie jeść w Poznaniu, najlepsze restauracje w Poznaniu, krem z pstrąga

krem z wędzonego pstrąga, tagliatelle z miodu spadziowego i cytryny, puder z pietruszki – 26 zł

 

Obie zupy smakują bardzo dobrze, chociaż ja jestem fanką tej z wędzonego pstrąga. Nie sądziłam, że taka zupa może być tak dobra! Słodkie „tagliatelle” przełamuje smak wędzonej ryby. Jest aksamitnie kremowa, pożywna i daje nadzieję na świetne jedzenie w dalszej części. Krem ze szczawiu również na plus!

Z dań głownych u mnie lądują pierogi z kozim serem i gwiazdnicą oraz musztarda z jabłek i gruszek (28 zł), a Łukasz decyduję się na cielęcinę sous-vide, popiół z kwiatów lipy, gryczany makaron, rzeżuchę i sos szałwiowy (57 zł). Szybko googluję czym jest gwiazdnica – okazuje się, że to roślina z rodziny goździkowatych. Moje pierogi ciekawie się prezentują i to bardzo udany wybór. Miękkie ciasto, przyjemny farsz, chociaż miałam chyba nadzieję na bardziej wyraźny smak koziego sera. Łukasz zachwyca się idealnie przygotowaną cielęciną (i przebąkuje, że to najlepsza cielęcina, jaką jadł) i sosem szałwiowym. Kompletnie nie podchodzą mu plastry makaronu gryczanego – są twarde i bez smaku. Chyba wszystkie zostają na talerzu…

 

Duży plus dla Vine Bridge za podejście do dania dla dziecka. Zawsze w restauracjach, gdzie w menu aż roi się od nieznanych mi słów i nie widać żadnej standardowej potrawy, mam wątpliwość czy Maks nie wyjdzie stamtąd głodny..  Możecie mówić, co chcecie, ale moje dziecko jednak woli pomidorową lub rosołek od szczawiowej czy kremu z pstrąga. Tutaj jednak wielkie brawa, bo Maks dostaje zwykły, banalny makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym, który jednak jest tak smaczny, że aż mu podjadamy 😉

 

Vine Bridge, Poznań, najlepsze restauracje w Poznaniu, cielęcina sous vide

cielęcina sous-vide, popiół z kwiatów lipy, makaron gryczany, rzeżucha, sos szałwiowy – 57 zł

Vine Bridge, Śródka, Poznań, restauracje w Poznaniu, gdzie jeść w Poznaniu

specjalnie dla Maksa

 

Menu deserów brzmi równie oryginalnie i nietypowo jak pozostałe pozycje. Od razu wybieram rabarbar sous-vide, owsianą paschę i lody z kaszy gryczanej (21 zł). Bierzemy też tradycyjne lody, żel z czarnego bzu (22 zł). Smak i konsystencja rabarbaru trochę mnie rozczarowuje – jest gumiasty i kwaskowaty. Chyba wolę jednak rabarbar w innej formie. Wizualnie dla mnie zbyt wielki chaos i bałagan, trochę się gubię. Świetna za to jest owsiana pascha i lody.. wszystkie, zarówno te będące dodatkiem do rabarbaru, jak i te samodzielne.

 

lody, Vine Bridge, Poznań, najlepsze restauracje w Poznaniu

tradycyjne lody, żel z czarnego bzu – 22 zł

Vine Bridge, Poznań, najlepsze restauracje w Poznaniu

rabarbar sous vide, owsiana pascha, lody z kaszy gryczanej – 21 zł

 

Vine Bridge to miejsce, które trzeba odwiedzić, będąc w Poznaniu, bo tak ciekawej i nowatorskiej kuchni to chyba jeszcze nie widzieliśmy. Wiele jest miejsc, które obecnie serwują nowoczesną kuchnię polską – jedne lepiej, drugie gorzej. Sporo jest tych naprawdę ciekawych, ale takiego miejsca jak Vine Bridge jeszcze nie spotkaliśmy! Tylko tutaj w karcie jest tyle roślin, chwastów i ziół, o których istnieniu czasem nawet nie mieliśmy pojęcia! A jak już zajrzycie, warto też posmakować wędlin czy kiełbas, które robią na miejscu.

 

Vine Bridge, wędliny własnej roboty, kiełbasy własnej roboty, Poznań

na przekąskę

Vine Bridge, Poznań, najlepsze restauracje w Poznaniu, wędliny własnej roboty

wędliny własnej produkcji

 

PS. w tygodniu mają również lunche – niedrogie i mniej „wykręcone” 😉 Mam nadzieję, że równie smaczne 🙂

 

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

Vine Bridge

ul. Ostrówek 6

Poznań

tel. 0 61 875 09 34

 

 

* Poznań zwiedzaliśmy i smakowaliśmy na zaproszenie Miasta Poznań.

  • Lena

    Wow, powiem Ci, że pierwszy raz jestem na Twoim blogu, bo bardziej zawsze staram się dbać o bezpieczeństwo, ale powiem Ci, że będę tutaj chyba częściej. Zdjęcia potraw super, aż chce się jeść, a ja nawet nie wiedziałam, że jest takie miejsce w Poznaniu.
    Pozdrawiam Cię gorąco,
    Lena z Wakacyjnapolisa.pl